Helle Thorning-Schmidt - Valet i Danmark - DN Fokus
Kapitel

Kapitel 2. De slåss om att bli statsminister

M
almö. Bara två har chansen att bli Danmarks statsminister efter valet på torsdag: Helle Thorning-Schmidt, ledare för Socialdemokraterna, regeringschef sedan 2011.

Lars Løkke Rasmussen, ledare för borgerliga Venstre, statsminister tills han förlorade mot Thorning för fyra år sedan.
Årets danska valrörelse har liknats vid ett amerikanskt presidentval. Visserligen tävlar tio partier om platserna i folketinget, men som regeringsbildare finns bara Thorning och Lars Løkke Rasmussen att välja på.

Det är odanskt, anser analytikerna. Till skillnad från i Sverige har blockpolitik ingen dansk tradition.
Valrörelsen har bara pågått sedan slutet av maj, då statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) förkunnade att val till folketinget ska hållas den 18 juni.

Med fem partier på varje sida om mittlinjen är blocken nu lika stora. Ända till för två veckor sedan låg högern fyra procentenheter före, och Lars Løkke Rasmussen kunde räkna med en seger. Men sedan dess har Helle Thorning-Schmidt haft medvind.

Fakta. Så styrs Danmark
Folketinget har 179 ledamöter och just nu 14 partigrupper. Det är statsministern som bestämmer valdagen. Val ska utlysas inom en fyraårsperiod.
Sedan 2011 styr en minoritetsregering bestående av Socialdemokraterna och Radikale Venstre med stöd av en vänstermajoritet.
Venstre är ett liberalt högerparti, som är systerparti till svenska Folkpartiet. Namnet Venstre kommer från den tiden då de var ett oppositionsparti till det gamla partiet Højre.
De Radikale Venstre är ett socialliberalt mittenparti (kallas oftast för de De Radikale). Namnet kommer från att partiet bildades från en utbrytning från Venstre.

Statsministern vill nämligen att valrörelsen ska handla om ledarskap. Och som statsministerkandidat har Helle Thorning-Schmidt dubbelt så många anhängare som Lars Løkke Rasmussen. Hans flitiga festande på andras bekostnad har tärt på förtroendet.

För sju år sedan berättade medierna att den dåvarande statsministern Løkke Rasmussen låtit det allmänna stå för sina privata restaurangnotor, taxiresor, hotellvistelser och cigaretter. 2013 ertappades han med att som ordförande för klimatorganisationen GGGI ha gjort femton långa flygresor i första klass. 2014 avslöjades att han låtit partiet betala kläder och skor för 152 000 kronor. Samt familjens semesterresa till Mallorca.

Lars Løkke Rasmussen hamnade på defensiven i valkampanjen, och hans läge blev inte bättre av att regeringspartierna lovade 39 extra miljarder till välfärdssatsningar i valkampanjens inledning.

Danmark har västvärldens största offentliga sektor. Både vänsterblocket och högerpopulistiska Dansk Folkeparti vill att den ska växa ytterligare, nu när ekonomin åter ser ljus ut. När Lars Løkke Rasmussen i stället kräver ”nolltillväxt” framstår han som välfärdens dödgrävare.

– Vad ska hända med de äldre, med barnen och de sjuka? Om du ska spara i den offentliga sektorn får danskarna inte den service de förväntar sig, dundrar Helle -Thorning-Schmidt varje gång de två kandidaterna drabbar samman i tv.
Inför den senaste duellen hade Løkke bestämt sig för att gå till motanfall. Med asylpolitiken som vapen.

– Du har gjort Danmark attraktivt för flyktingar. Innan låg vi tia i EU när det gäller att bevilja asyl, nu ligger vi femma, sa Venstres parti-ledare anklagande.

Fakta. Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen har bland mycket annat kallats ”Lyxdjuret” och ”Reskungen”.Skandalerna har bland annat handlat om att partiet har betalat kläder och skor för 152 000 kronor för Lars Løkke Rasmussen under en tiomånadersperiod. Partiet stod också för en Mallorcaresa för Lars Løkke, hans fru och hans son. Som hälsominister införde han en lag som förbjuder rökning på arbetsplatser och i offentliga rum, och senare avslöjades det att han hade låtit partiet betala en sanering av ett hotellrum när han rökt på ett rum för ickerökare.När han var finansminister drack han och Venstres utrikesordförande 5 fatöl och 20 snapsar under ett lunchmöte som skattebetalarna fick betala för.I våras blev han omskriven som ”Censur-Løkke” när det kom fram att Venstre autocensurerade orden ”Fatöl” och ”Fatbamse” (ett annat ord för fatöl) på Lars Løkke Rasmussens Facebooksida.

Vad tänker du på när du ­hör namnet Lars Løkke Rasmussen?

Politiken/Norstat ställde frågan till 1014 danskar. De tre vanligaste svaren var:

1. Fatöl, ”Fadbamse”, öl

2. Kvitton

3. Icke trovärdig

Statsministern, som dittills klarat duellerandet med ett leende på läpparna kunde inte dölja sin irritation.

– Vill du verkligen påstå att med dig som statsminister skulle det inte ha varit något krig i Syrien, och Danmark skulle inte ha påverkats av sönderfallet i Libyen? Vi har den värsta flyktingvågen sedan andra världskriget. Jag har inte ansvar för de händelserna.

– Nej, men du har ansvar för att det beviljas asyl, parerade han.

Inget danskt parti har hittills förlorat på att kräva hårdare invandringspolitik.

När Lars Løkke Rasmussen går till offensiv i asylfrågan är det dock inte främst S-väljare han kan hoppas på. De flesta danskar som är missnöjda med Socialdemokraternas invandringspolitik har ju redan gått till högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som kommer att göra ett rekordval. Det är DF-väljare som Lars Løkke Rasmussen måste vinna för att inte förlora sin ställning som högerblockets frontfigur.
Daniel Rydén

Berättelsen i korthet