Bildspecial: Så hanterar Uganda flyktingströmmen
Kapitel

Fokus. Uganda

Bildspecial: Uganda välkomnar flyktingarna genom att ge dem mark

Wilson och Margaret har flytt striderna i Sydsudan tillsammans med en miljon andra människor. När de kom till grannlandet Uganda var Kupajo (i gul tröja) en av många lokalinvånare som ställde upp för de nödställda – genom att skänka bort en del av sin mark. Följ med DN:s Afrikakorrespondent Erik Esbjörnsson till Ugandas byar.

Dela med dina vänner


“En gräns är bara en gräns”
”Hade det inte varit för britterna så hade vi inte delats upp. Vi är samma folk och en gräns är bara en gräns”, säger Kupajo Saverio.


Generositet
Av Kupajo Saverios totalt 32 hektar mark har han gett bort 20 till de nyanlända flyktingarna. Annet Ropi bor nu på en liten jordplätt med fyra månader gamla sonen Emanuel, nioårige Boniface och mamma Margaret.


900 kvadratmeter
En plätt på 30 gånger 30 meter är inte stor, men tillräcklig för att kunna odla lite mat och hålla ett par husdjur.


“Kärlek från våra hjärtan”
”Vi måste visa dem kärlek från våra hjärtan”, säger den ugandiske muraren Ceasar Chandiga, omedveten om vilken likhet hans ord har med ett bevingat citat i svensk invandringsdebatt.


Ny tillvaro
Chandiga och hans vänner har fått betalt av regeringen och FN:s flyktingkommissariat UNHCR för att bygga hus åt de nya grannarna. Genom att flyktingarna får mark att odla kommer de snabbare i gång med sin egen livsmedelsförsörjning, dessutom blir deras tillvaro mer värdig, resonerar den ugandiska regeringen vars strategi för mottagande är unik i regionen.
 

Ett hus till mamma
Rakele Guw delar bostad med sina fyra barn och sin mamma Huda Robina, men så fort taket lagts av Ceasar Chandiga och hans kolleger kan Huda flytta in i sitt eget hus.


Mot skolan
Alla barn som korsat gränsen från krigets Sydsudan sätts omgående i skola tillsammans med de ugandiska barnen.


16-åring på flykt
Viola Sunday är en av dem. Hennes pappa och farfar sköts när regeringstrupperna gick in i staden Yei.


Gemensamt arbete
På morgonen hjälps eleverna åt att städa skolgården.


Fullsatta lektioner
Skolorna är så överfulla att elever som Victoria Night måste bära sina egna sittpallar till skolan.


Upprop
Vid morgonsamlingen räknas eleverna, som ofta vandrat i timmar till skolan i Inyau.


Fullt i klassrummet
”Klasserna är överfulla och eleverna har svårt att koncentrera sig”, säger nyutbildade läraren Annet Afa Koru som jobbar som volontär på skolan.


Lärarrum
Joel Otoma, lärare i samhällskunskap och geografi, har fått flytta ut sitt kontor till en veranda som löper längs en av skolans byggnader.


Tre gånger så många elever
”Skolan hade tidigare 584 elever men under de senaste tre månaderna har 1 050 anslutit. Nu ska vi vara någonstans kring 1 640 elever. Det blir i snitt 235 per klassrum”, säger rektorn Charles Draga.


Nilen
I området Bidibidi bor nu närmare en miljon människor. I väster flyter den väldiga floden Nilen i stillhet. Härifrån tas vattnet som används av de nyanlända.


Rent vatten
Personal som kontrakterats av läkare utan gränser tvättar tanken på ett reningsverk som organisationen byggt vid Nilen.


Gott om vatten
Bara 50 procent av kapaciteten används i dag. Det är inget fel på själva reningsverket.


Fast i leran
Men tankbilarna kör ständigt fast i den klisterliknande jorden som täcker de undermåliga vägarna.


Pengar för framtiden
FN har applåderat Ugandas strategi för att ta hand om sydsudaneserna. Men av pengarna som behövs för att assistera landet och hjälpa till med utveckling av den fattiga landsbygden har bara en bråkdel kommit in.

Foto Erik Esbjörnsson
Text Erik Esbjörnsson

Berättelsen i korthet