Donald Trump vs Vattenfall - DN Fokus
Kapitel

Fokus. Donald Trump vs Vattenfall

Det osannolika slaget mellan Vattenfall och Donald Trump

Han är miljardären som plötsligt leder kampen om den republikanska presidentnomineringen i USA. Men på den här sidan Atlanten utkämpar ­Donald Trump en annan strid – mot Sveriges största statliga bolag. Bråket gäller 18 hål, ­11 vindkraftverk och en förstörd utsikt. Nu ska ­fejden ­avgöras i Storbritanniens högsta domstol.

Dela med dina vänner

Bråket om EOWDC.
De elva vindkraftverk som Vattenfall vill resa i Aberdeenshire ska stå 2,4 kilometer från kusten och tillsammans alstra som mest 100 megawatt. Tillståndet till projektet har överklagats av ­Donald Trump. Den 8 ­oktober tas frågan upp i Storbritanniens högsta domstol.

Det är en tung vandring i den blöta sanden till skotska Aberdeenshires berömda sanddyner. Den som ändå bemödar sig upp kan inte heller räkna med att få njuta av belöningen. ”The haar”, den ökända kalla dimman från havet, ligger under vår och sommar tät över kustremsan och döljer effektivt Nordsjön och den annars så vackra utsikten.

I luften hörs ständigt ljudet av helikoptrar. De går i skytteltrafik mellan närliggande hamnstaden Aberdeen och de många oljeplattformarna ute i havet.

Följer du helikoptrarna någon kilometer ut i havet kommer du till en perfekt plats. I alla fall om du bedömer platser på samma sätt som det svenska statliga energibolaget Vattenfall gör. Där ute planerar de att bygga en plattform för elva vindkraftverk som ska revolutionera havsbaserad vindenergi.

Det utpekade området utanför kusten är blåsigt, grunt och har nära till land och Abeerdens industriella infrastruktur. Perfekt, alltså.

– Det här är inte vilka vindkraftverk som helst. De ska användas för att pröva och utveckla ny teknik som ska göra det lättare och billigare att placera fler vindkraftverk till sjöss, säger Andy Paine, Vattenfalls chef för vindkraft i Storbritannien.

År 2012 var nästan alla bitar på plats. Vattenfalls projekt med en budget på tre miljarder kronor hade politiskt och finansiellt stöd. Till och med miljöorganisationer som Världsnaturfonden, WWF, som ofta är stark kritiskt till Vattenfall och dess kolkraft, hyllade satsningen. Allt tydde på att den skotska regeringen snart skulle ge sitt slutgiltiga medgivande.

Men bland alla tekniska mätningar, finansiella kalkyler och sökta tillstånd fanns det en faktor Vattenfall inte räknat med.

En förbannad amerikansk miljardär med siktet inställt på Vita huset.

Flygplanet som landar på Aberdeens flygplats har en gång tillhört Paul Allen, mannen som grundade Microsoft tillsammans med Bill Gates. Dess nya ägare har helrenoverat planet, ett Boeing 757, för att bättre passa hans särskilda behov. Inne i flygplanet är säkerhetsbältenas spännen numera täckta av 24 karat guld. Planets utsida är målad i mörkare nyanser av den amerikanska flaggans blå-röd-vita färger. Skrivet i guld över hela flygplanssidan: TRUMP.

När Donald Trump kliver ut ur flygplanet 2012 är det för att inviga vad han redan kallat en av sina största framgångar någonsin. Hans nya golfbana ”Trump international golf links, Scotland” ligger mitt bland de höga sanddynerna någon mil norr om Aberdeens stadskärna.

Redan 2006 köpte han marken och den tillhörande stenherrgården, byggd på 1800-talet. Donald Trump säger till lokaltidningen Press & Journal att han älskar Skottland, landet där hans mamma föddes. Golfbanan är hans sätt att knyta an till sina rötter. Herrgården har han döpt om från Menie House till MacLeod House, hans mammas familjenamn.

En del av ortsborna uttalar det ”MacLoud”.

– Det är en fantastisk plats och en fantastisk bana. Inget annat kommer att byggas här, för jag äger all mark. Det är trevligt att äga mark, säger Donald Trump till tidningen Guardian.

Med ett första golfslag inviger han banan inför ett uppbåd av lokala politiker, affärsmän och journalister.

Allas ögon på Trump, ingen ser var bollen landar.

​På väg från staden Aberdeen möts bilisterna av skyltar som välkomnar dem till Donald Trumps golfanläggning. De lokala politikerna hoppas att Trumps investeringar ska locka turister till området. Foto: Magnus Hallgren.

”Under många år har jag sagt att om någon jävlas med dig, jävlas tillbaka. När någon skadar dig, ge dig på dem så brutalt och våldsamt som du bara kan.”
Donald Trump i sin bok ”How to get rich”, 2004

Vi sätter oss i den vita hyrbilen och kör ut från Aberdeens stadskärna, norrut längs kusten. Vägen är i gott skick men väldigt smal. Den tunga trafiken till Aberdeens hamn orsakar långa, slingrande köer. På höger sida dyker det upp en skylt. ”Trump. Everyone welcome”. En dryg mil senare syns entrén till själva golfresorten. Välansade gräsmattor skymtar till innan vi kör förbi. Men bara ett tiotal meter senare svänger vi av. Gps:en signalerar att vi lämnar den asfalterade vägen A 90 och kör av på leriga ”Unknown Road” i riktning mot kusten.


David Milne. Foto: Magnus Hallgren.

Här, på en hög kulle precis utanför Donald Trumps ägor, bor David och Moira Milne. De tog över huset från kustbevakningen på 80-talet. En gammal skurhink med myndighetens emblem lämnades kvar av de tidigare ägarna. Huset är fortfarande en utmärkt utsiktsplats över kusten. Och över den nya grannens ägor. Uppe på taket ser man rakt ned till det nya klubbhuset och golfbanans 18:e hål.

Lyssna (7 sek)

– Vi träffade Trump en gång, vet du. Det var i juni 2006 och han hade precis köpt marken så han bjöd in alla oss grannar att hälsa på i ett tält i trädgården. Vi blev inte insläppta i själva herrgården. Han skakade hand och sa att om vi någon gång ville sälja våra hem så var det bara att höra av sig. ”Men om ni inte vill är det okej. Jag har all mark jag behöver. Jag ser fram emot att bli en god granne”, sa han. Well, det ändrades rätt snabbt, säger David Milne.

Striden mellan Donald Trump och hans skotska grannar är känd långt utanför det skotska låglandet, främst genom dokumentärfilmaren Anthony Baxters film ”You’ve been Trumped” från 2011. I den kämpar ett tiotal grannar för att rädda sina hem och den kringliggande naturen undan Trumps grävskopor. När BBC visade dokumentären, lagom till invigningen av golfbanan, hotade Donald Trump att stämma dem för förtal. Även svenska SVT har visat filmen, dock utan hot om stämning.

Donald Trumps golfbana ligger i ett naturområde som har Storbritanniens starkaste skyddsklass. De höga sanddynerna längs Aberdeenshires kust flyttar på sig beroende av klimatet och är därför av särskild vetenskaplig betydelse. Men det är inte praktiskt för den som tänkt plöja ned hundratals miljoner kronor i att bygga en golfbana. Trump lovade att ”spika fast” sanddynerna.

– Jag har redan tilldelats många miljöpriser, men det bästa jag kommer att göra för miljön är nog det jag kommer att göra här i Aberdeen, sa Donald Trump.

Det var många som inte höll med, och i kommunstyrelsen utbröt ett hetsigt gräl när en knapp majoritet i den lokala byggkommittén först avslog Trumps ansökan om att få bygga golfbanan. Skottlands regering ändrade omedelbart beslutet. Löftet om investeringar på nästan tio miljarder kronor och tusentals nya jobb kunde inte överlåtas på några sandkramande lokalpolitiker.

– De ekonomiska fördelarna överväger de eventuella miljömässiga nackdelarna, sa dåvarande regeringschefen Alex Salmond i en intervju med tv-programmet Scotland Today och omfamnades av en leende Trump.

I dag uppger de lokala medierna att färre än 200 jobb har skapats genom golf-anläggningen. Det utlovade lyxhotellet med 450 rum finns än så länge bara på skrivbordet. I stället fungerar MacLeod House som hotell med 16 rum.

När David och Moira Milne vägrade sälja sitt hus till Donald Trump lät han plantera träd framför huset för att skymma det och deras utsikt. Foto: Magnus Hallgren.

”You can tear these dunes asunder. Pound this wonder into dust. With your cruel hands and crooked hearts, laden with lust and expensive lies. But the haar will stumble in to cover your eyes. The haar will stumble in.”
Karine Polwarts visa ”Cover your eyes” om Trump


När det politiska motståndet vek sig återstod bara paret Milne och de andra grannarna. Trots sitt ursprungliga löfte försökte Trump få dem att sälja. Först med skambud, sedan genom att försöka få igenom tvångsköp i den lokala kommunstyrelsen. Kommunen sa nej, bostäderna blev kvar, grannsämjan var som bortblåst.

– I tidningen har han kallat oss patetiska, avskum och grisar. Säger att vi bor i svinstior. Han har en total brist på respekt för alla andra än sig själv, säger David Milne.

Många av de vi möter kallar Donald Trump för ”barnslig”. Även de som stöttar honom är förvånade över hur långt han och hans anställda går för att ge igen på sina motståndare. Ett exempel är träden som står planterade längs med hela den del av makarna Milnes tomtgräns som vetter mot havet och golfbanan.

– Jag har mig själv att skylla för det där. Donald Trumps son, Donald Trump Jr, kom hit till vår dörr och försökte få oss att sälja. Jag ledde honom in hit till vardagsrummet och pekade ut genom fönstret. ”Jag har utsikt över sex mil av oförstörd kust. Varför skulle jag någonsin sälja?” sa jag. Några månader senare stod träden där, säger Moira Milne.

Trumps folk spikade också upp ett staket längs med tomtgränsen. En räkning på drygt 35000 kronor skickades till David Milne som vägrade att betala. Han hörde aldrig något mer om det. Nu har även de smala barrträden på andra sidan staketet börjat vissna.

– De där träden är inte gjorda för vårt klimat med saltvatten, sand och hård blåst. Man hade trott att Trump och hans gäng skulle vara bättre på att trakassera folk, med tanke på hur mycket övning de fått, säger David Milne.

En dag med god sikt går det att stå på David Milnes tak och se hela vägen till Aberdeen och den plats där Vattenfalls elva vindkraftverk ska stå. Det går också att se de stora fartyg som ligger för ankar längs med kusten i stället för att lägga till inne i Aberdeens hamn. En billig lösning för oljerederierna som slipper betala tiotusentals kronor i hamnavgift.

– Ärligt talat förstår jag inte Trumps problem med Vattenfall. Jag är själv inte så värst förtjust i vindkraftverk på land. Men med tanke på alla fartyg där ute så är det ju inte så att några vindkraftverk till havs skulle göra så stor skillnad. Om något borde de vara ett större problem för vår utsikt än för en golfspelare nere bland dynerna.

Gillar du Vattenfall bara för att Trump ogillar dem?

– Eh … nej.

Du tvekar.

– Jag var tvungen att fundera. Det hjälper definitivt. Om Vattenfall irriterar honom så får det honom kanske att glömma oss andra. Men mitt stöd till Vattenfall beror främst på att det är ett utvecklingsprojekt. Det kan leda till fler vindkraftverk till havs och färre på land.

Vattenfall vill bygga elva stora vindkraftverk utanför Aberdeenshire men har hittills stoppats av Trump. Företaget har redan flera vindkraftparker i Storbritannien, som denna utanför Englands sydostkust. Foto: TT.

”Många människor bygger upp ett varumärke som de studerar mycket noga, och alla drag de gör är genomtänkta. Mina drag är inte genomtänkta. Mina drag är helt ogenomtänkta.”
Donald Trump i boken ”TrumpNation: The art of being the Donald”, 2005

Vattenfall och vindkraft.
Energibolaget ­Vattenfall är Sveriges största statliga bolag, och omsatte nästan 166 miljarder kronor 2014.
Vattenfall är en av de största utvecklarna och operatörerna av vindkraft i Europa, med över 1000 vindkraftverk i Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.
Vattenfalls projekt har precis som Donald Trumps golfanläggning fått stöd av den skotska regeringen. Skottland har som politiskt mål att all elektricitet ska komma från förnybara energikällor redan år 2020. Samma år ska utsläppen ha minskat med 42 procent jämfört med 1990 års nivåer.

För de skotska politikerna är det logiskt att välkomna en svensk satsning på mer effektiv vindkraft.

Detta är Vattenfalls projekt: Elva vindkraftverk drygt 2,5 kilometer ut från den skotska kusten. Tillsammans ska de upp till 200 meter höga vindkraftverken på ett år kunna alstra tillräckligt med elektricitet för att försörja 68000 hushåll. Det huvudsakliga syftet med projektet är att pröva och visa upp ny havsbaserad vindkraft.

Förhoppningen är att det ska bidra till att det blir lättare och billigare att placera framtidens vindkraftverk till havs. Projektet har en budget på drygt 3 miljarder kronor och har tilldelats nästan 400 miljoner kronor från EU.

Detta är grunden till Donald Trumps vrede: De elva vindkraftverken kommer att synas från hans golfbana som ligger ungefär tre kilometer från projektplatsen.

Därför var det med växande ilska som Donald Trump såg hur hans tidigare allierade, regeringschefen Alex Salmond, nu talade sig varm för svenska vindkraftverk inom synhåll från det 18:e hålet på hans golfbana.

”Du kommer att på egen hand åsamka Skottland mer skada än någon händelse i hela den skotska historien”, skrev Donald Trump i ett brev som Alex Salmond släppte till pressen.

Exakt vilka händelser i skotsk historia som Donald Trump hade i åtanke när han skrev brevet är oklart. Men i en intervju med Irish Times nyanserade han kritiken.

– Vindkraftparker är en katastrof för Skottland, precis som Pan Am 103 var.

När terrorister sprängde flygplanet Pan Am 103 strax före jul år 1988 dödades alla 259 personer ombord och ytterligare elva personer miste livet när vrakdelar från planet slog ned i den lilla skotska staden Lockerbie.

Donald Trump går även till direkt attack mot Vattenfall, och på Twitter uppmärksammar han skadeglatt deras misslyckade affärer.

”Utvecklaren bakom de skotska vindmonstren, Vattenfall, avskedade just 2 500 personer och har stora finansiella svårigheter”, skriver han i mars 2013.

Vattenfalls brittiska vindkraftschef Andy Paine vill inte kommentera Donald Trumps utspel.

Lyssna (20 sek)

– Han har definitivt bidragit till att ge projektet mer uppmärksamhet. Men vi vill inte dras in i en diskussion om olika uttalanden från Donald Trump. Speciellt inte med tanke på att vi är mitt i en juridisk process, säger Andy Paine.

Hittills har två skotska domstolar prövat Donald Trumps överklagan mot Vattenfalls tillstånd. Båda har dömt till Vattenfalls fördel.

– Beslutet var inte oväntat. Det är omöjligt att få en rättvis prövning av vindkraft i Skottland, sa Donald Trump i ett uttalande efter det andra beskedet.

Nu har han överklagat till Storbritanniens högsta domstol. Den 8 oktober ska ärendet tas upp igen. Vattenfall kan inte göra annat än att vänta och se.

– Vi är naturligtvis besvikna över att Donald Trump valde den här vägen, men när det nu är gjort måste vi låta det ha sin gång. Hittills har domstolarna under stor enighet dömt till vår fördel. Vi är övertygade om att så kommer att bli fallet även nu, säger Andy Paine.

Menie house från 1800-talet bytte namn när Donald Trump köpte det. Stenhuset är precis som allt annat i Aberdeenshire av granit som gett närliggande staden Aberdeen namnet ”The grey city”. Foto: Magnus Hallgren.

”Jag älskar att provocera människor. Det är sant. Jag älskar att tävla, och ibland innebär det att man provocerar. Jag har inget emot att provocera människor. Speciellt inte när de är rätt typ av människor.”
Donald Trump till Buzzfeed, 2014

Donald Trump.
Ålder: 69 år.
Bor: I Trump Tower, New York.
Har blivit mång­miljardär på fastighetsaffärer. Äger 16 golf­anläggningar varav två i Skottland. Tidningen Forbes uppskattar Donald Trump är värd drygt 40 miljarder kronor. Trump själv hävdar det dubbla.
Kandiderar som presidentkandidat inför det amerikanska valet 2016.
”Grå hus, grå himmel, grå människor.” Det osmickrande omdömet återkommer i olika varianter som beskrivning av Aberdeen med omnejd.

Anledningen är graniten. Långt innan Aberdeen blev en av Europas stora oljestäder var staden känd för det närliggande stenbrottet. Granit från Aberdeen finns bland annat i det brittiska parlamentshuset och i bron Waterloo bridge i London.

Stenen har även gett Aberdeen namnet ”The grey city”, även om det lokala turistkontoret tappert försöker att etablera ”The silver city with the golden sands” som stadens slogan. De kringliggande byarna tampas även de med uppenbar brist på fantasi. Den enda graffiti vi ser under våra tre dagar i Aberdeenshire är att någon skrivit ”graffiti” med krita på en vägg.

Aberdeens tråkiga rykte har gjort det svårt att locka turister till området, något som blir plågsamt påtagligt när oljepriserna sjunker och behovet av nya intäktskällor ökar.

I vårt hotells broschyr över sevärdheter finns visserligen annonser för The whisky castle (inget riktigt slott) och en lokal delfinsafari (inga delfiner garanterade), men det är lätt att förstå varför politikerna så gärna vill att Trump ska lyckas med sitt löfte om att göra Aberdeenshire till den bästa golfdestinationen i världen.

– Egentligen förstår jag inte varför Vattenfall och mr Trump inte kan leva sida vid sida, säger Richard Thomson.

Richard Thomson. Foto: Magnus Hallgren.

Han är ordförande i kommunstyrelsen och representant för Scottish national party, samma parti som Alex Salmond. Vi träffar honom på värdshuset The white worse i Balmedie, en liten by som delar postkod med Donald Trumps golfbana.

Det är andra gången vi besöker The white horse. Utbudet på lunchrestauranger i Aberdeenshire är litet och ingen vill träffas på Trumps klubbhus. Vid första besöket tar vi hamburgaren som kocken entusiastiskt toppar med sylt och gelé. Andra gången tar vi kaffe.

Richard Thomson kastar en blick på ett sällskap vid baren och sänker rösten. Trumps pengar är en välkommen tillgång, men det är inte nödvändigtvis något man behöver prata högt om på de lokala barerna.

– De flesta håller nog med mig om att både mr Trumps investering och Vattenfalls projekt är bra för Aberdeenshire. Man måste kunna skilja på personen och på det han faktiskt vill göra. Om han bara inte hade betett sig så som han gör mot sina motståndare hade allt gått mycket enklare, säger Richard Thomson.

Precis som David Milne påpekar Richard Thomson att Vattenfalls vindkraftverk kommer ligga flera kilometer från golfbanan, i ett område som redan är fullt av stora fartyg.

Vad är det egentligen som får en amerikansk mångmiljardär och presidentkandidat att driva en sådan liten sak så långt? frågar de sig.

Kanske är det så som många av ortsborna tror, att Donald Trump använder Vattenfall som en ursäkt för att dra sig ur en dålig affär där han har lovat för mycket för snabbt.

Lagom till att skotsk domstol skulle pröva Donald Trumps första överklagan lämnade han in en ansökan om att utöka sin anläggning med fler byggnader och ytterligare en golfbana. Ett löfte om ytterligare miljardinvesteringar. Men så snart det väntade beskedet kom, att Vattenfalls tillstånd gäller, drog han tillbaka ansökan och sa att han skulle satsa på Irland i stället, där politikerna förstår en bra affär.

– Det är möjligt att det hade mer att göra med att det inte var lönsamt att bygga just då, än med Vattenfall. Jag är övertygad om att när mister Trump tycker att det är lönsamt att utöka sin investering, då kommer han att göra det. Oavsett om det finns vindkraftverk eller inte, säger Richard Thomson.

David Milne formulerar det på ett annat sätt.

– En dålig affär är aldrig Trumps fel. Han behöver alltid någon som tar smällen. I det här fallet är det Vattenfall.

”För mig är det lättare med affärer än förhållanden.”
Donald Trump i Esquire, 2004

Det är lätt att tro att Vattenfalls enda motståndare är Donald Trump. Sanningen är att det finns ett stort motstånd mot vindkraftverk i Skottland. Organisationer som Winds for justice, Scotland against spin och Protect wild Scotland engagerar alla hundratals aktiva medlemmar som är oroade över det ökande antalet vindkraftverk i landet.

Vi kontaktar flera av grupperna. Det visar sig snart att många vill prata om vindkraftverk, men få vill prata om just Vattenfalls vindkraftverk. I ett mejl förklarar en talesperson för Scotland against spin varför.

”Trump är hatad – särskilt i Aberdeenshire – för sitt golfprojekt och den taktik han använder sig av. Skadan på miljön och sättet som grannarna blir kränkta på påminner om det sätt som många vindkraftsföretag agerar på i Skottland.”

Risken att framstå som att man är på samma sida som Donald Trump får många att i tysthet acceptera Vattenfalls planer.

Talespersonen på Scotland against spin berättar hur Donald Trump splittrade antivindkraftsrörelsen i Skottland genom att lova miljontals kronor i stöd till landets största grupp Communities against turbines (Cats) som demonstrerade mot Vattenfalls planer.

”Det löftet infriades aldrig, trots att Trump mjölkade gräsrotsrörelsen för publicitet. Den erfarenheten lämnade många antivindkraftsaktivister förbittrade. Det ledde också till att Cats föll samman.”

Men när Donald Trump behövde nya allierade i striden mot Vattenfall var hjälpen inte långt borta.

”Jag kan vara en mördare och en snäll kille. Du måste kunna vara allt. Du måste vara stark. Du måste vara snäll. Du måste vara hänsynslös. Jag tror inte att det går att lära ut. Antingen har du det, eller så har du det inte.”
Donald Trump i Playboy, 1990

Den lilla byn Blackdog ligger halvvägs mellan Aberdeen och Trumps golfanläggning. Den består av ett 80-tal grå hus som alla ligger runt en liten grusväg som leder hela vägen ned till stranden.

När man placerar vindkraftverk till havs måste energin de alstrar någon gång nå land. I fallet med de svenska vindkraftverken är det här på stranden vid Blackdog som de stora kablarna ska komma upp och ledas in i en planerad byggnad precis i utkanten av byn.

I Blackdog har den amerikanske mångmiljardären funnit två av sina kanske mest oväntade bundsförvanter. 82-åriga Edna Booth och hennes granne Nicola Brown.

Lyssna (6 sek)

– Vattenfall tänker bara på sig själva och på sina pengar. De vet precis vad som finns där nere under marken men de bryr sig inte, säger Nicola Brown.

Blackdog är en gammal dumpningsplats för lokala industrier. Bland annat har asbest grävts ned här, enligt de två grannarna precis på den plats där Vattenfall vill bygga sin elstation. Myndigheternas provtagning visade visserligen på asbest men i så låga halter att Vattenfall fick de tillstånd de behövde. Edna Booth och Nicola Brown är övertygade om att man missat – eller avsiktligt blundat för – att problemet i själva verket är mycket större. De är rädda att ett bygge på platsen kommer att röra upp asbesten och förgifta omgivningen.

De överklagade Vattenfalls tillstånd men fick avslag. Nu står deras hopp till Donald Trump.

– Jag tyckte att han var mycket trevlig när vi träffade honom. Han sa att om det var något vi behövde skulle vi bara säga till, säger Edna Booth.

Nicola Brown och Edna Booth. Foto: Magnus Hallgren.

När Donald Trump fick höra om de två kvinnornas kamp mot Vattenfall insisterade han på att få träffa dem. Till skillnad från David Milne och de andra grannarna fick Edna Booth och Nicola Brown komma in i herrgården och det nybyggda klubbhuset.

– Han försökte hela tiden få oss att smaka deras fish and chips. ”Kom igen, smaka, den är fantastisk”‚ sa han. Nej, tack. Men han var väldigt artig. Stor och skränig kanske, men så är han ju amerikan, säger Edna Booth.

Precis som David Milne vet allt om Donald Trumps förehavande även utanför Skottland, är Edna Booth mycket påläst om Vattenfall.

– Det går dåligt för dem. Du vet väl att de var tvungna att stänga sitt kontor i Paris?

Det visste jag inte. Men en pressrelease från 2013 visar att Vattenfall mycket riktigt stängde kontoret till följd av ekonomiska och politiska osäkerheter på den franska marknaden. Ett beslut som enligt bolaget påverkade färre än tio anställda.

Edna Booth pressar på, vad tycker vanliga svenskar om Vattenfall egentligen? Jag svarar att de flesta nog inte har några starka uppfattningar om ett statligt energibolag, men nämner i förbigående haveriet med Nuonaffären. Edna Booth stannar till.

– Nuon, säger du. Noo-ahn. Intressant.

Vattenfalls Andy Paine säger att han respekterar Blackdoginvånarnas oro men säger att företaget gjort det som krävs för att försäkra sig om att det planerade bygget vore ofarligt för omgivningen.

En stor röd träport blockerar nu vägen för Donald Trumps grannar som inte längre kan promenera fritt ned på stranden och sanddynerna. Foto: Magnus Hallgren.

”It’s Friday. How many bald eagles did wind turbines kill today?”
Donald Trump på Twitter, september 2012

En sökning på Donald Trumps Twitterkonto visar att han nämnt vindkraftverk minst 160 gånger sedan 2012. Före konflikten med Vattenfall hade han inte skrivit om dem en enda gång.

Han skriver att de är en fara för ekonomin, miljön, och inte minst – den amerikanska nationalfågeln ”bald eagle”, vithövdad havsörn.

När Storbritanniens största välgörenhetsorganisation för miljöfrågor, Royal society for the protection of birds”, RSPB, konstaterade att vindkraftverken inte skulle utgöra någon större risk för Skottlands fåglar reagerade Donald Trump sin vana trogen.

– De borde byta namn till RSKB, the Royal society for killing birds, sa han till tv-kanalen STV.

I själva verket är flera stora miljöorganisationer positiva till Vattenfalls projekt. Världsnaturfonden, WWF, ser det som ett sätt för Vattenfall att gå i en mer miljövänlig riktning, och som en chans för Skottland att nå de ambitiösa klimatmålen för år 2020.

Lyssna (18 sek)

– Det skulle vara väldigt sorgligt om Donald Trumps miljarder inte bara hindrar Skottland från en framtid med ren energi, utan även förhindrar Vattenfall, och i förlängningen Sverige, att ta steget in i samma framtid, säger Lang Banks, chef över WWF i Skottland.

Han säger att även om Donald Trump förlorar i högsta domstolen kan han ändå vinna i slutändan. Vattenfalls projekt har skjutits upp så länge att de politiska vindarna i Storbritannien har vänt. År 2017 försvinner de statliga subventioner som är en del av de finansiella kalkylerna bakom Vattenfalls vindkraftverk. Vattenfall har redan gjort klart att man letar efter andra investerare som kan ta över en del av deras 75-procentiga andel i projektet.

– Det är oerhört frustrerande. Donald Trump har använt sina pengar för att kringgå vår demokratiska process, och som ett resultat påverkas en hel nations energipolitik. Det är ingen tvekan om att ju längre tid som går, desto mindre blir chanserna för att projektet blir av, säger Lang Banks.

”En del människor kastar skuggor, och andra människor väljer att leva i de skuggorna”
Donald Trump i New York Times, 2005

Nedanför kullen där David och Moira Milne bor ligger Susan Munros hus. Det är ett litet gråvitt stenhus, precis som i de kringliggande byarna. Donald Trump kallar det för soptipp, kanske på grund av de avställda bilar som står parkerade på tomten.

Härifrån kunde Susan Munro förr se rakt ut över sanddynerna. Stranden låg bara några steg bort.

Men med den nya grannen har saker förändrats. Donald Trump, som är beredd att gå till högsta domstolen för att skydda sin egen utsikt, har låtit uppföra en hög jordvall precis utanför Susan Munros hus. I dag är vallen det enda hon ser när hon tittar ut genom fönstret. Vägen till stranden blockeras av en stor röd träport. På andra sidan ligger golfbanans parkering.

Susan Munro. Foto: Magnus Hallgren.

– När det regnar har vattnet ingenstans att ta vägen så vår tomt blir översvämmad. Trump har lovat att fixa det, men inget har hänt, säger Susan Munro.

Vi sitter i hennes inrökta kök och väntar på att golfanläggningens chef Sarah Malone ska ringa upp. Trots att vi har försökt nå henne och andra i Trumps organisation i flera veckor, har vi inte fått andra besked än att hon är tillfälligt ute, att hon är på semester, att hon är borta på jobb.

I ett mejl har vi redan fått veta att Trumps företag av juridiska skäl inte kan diskutera fallet mot Vattenfall. Vi vill ändå träffas för att få höra mer om planerna för Aberdeenshire.

Trots tidigare hot om att dra tillbaka sina planer, har Trump nyligen sagt att han i stället tänker utöka dem till att bland annat omfatta drygt tusen bostäder.

– Nu pratar han om att han ska ha en helikopterplatta här utanför också.

Med blicken på den stora sandvallen utanför fönstret börjar hon prata direkt till den amerikanske presidentkandidaten, som befinner sig över femhundra mil bort.

Lyssna (15 sek)

– Jäkla knöl. Lämna oss i fred, Donald. Du är här två gånger om året, vi bor här. Snälla, lämna oss i fred. Men du tänker bara på sig själv.

Hennes överviktiga katt ligger tyst på stolen mellan oss. Hon brukade ha en hund också, Max. När Donald Trump kom hem till Susan Munro första gången, innan bråken började, fick han syn på den svarta labradoren och bad om att få ta med honom på en promenad längs dynerna.

I dag är Max död, avlivad till följd av en sjukdom, och Donald Trump kommer inte längre på några besök.

– Vi fick en bra start, han och jag. Tills han stängde in oss i vårt eget hem. Han säger att han inte vill behöva se vårt hus från golfbanan. Det här är bara ett vanligt hus på landet, det är inte New York. Jag vet inte vad han hade förväntat sig.

Donald Trumps nybyggda klubbhus och golfbanan är det enda som hittills blivit av hans utlovade mångmiljardsinvesteringar i Aberdeenshire. Foto: Magnus Hallgren.

”Jag är helt säker på att någon som är framgångsrik aldrig är riktigt lycklig, för missnöje är vad som driver honom.”
Donald Trump i Playboy, 1990

– Får jag fråga vad ni håller på med?

Trumps medarbetare Sarah Malone ringer aldrig upp. I stället kör vi genom den stora entrén och ned till golfbanan. Härifrån syns inte Susan Munros hus, bara prydligt ansade gräsmattor och vackra sanddyner.

Vakten som stannar oss har visat stort tålamod. Från sin bil på en kulle ovanför golfbanan har han i nästan en timme kunnat betrakta hur vi gått vilse bland greener, dyner och utslagsplatser. Först när vi fotograferar utanför klubbhuset når vi en osynlig gräns som tvingar honom att agera.

– Okej, så ni har redan sagt till dem i Huset att ni är här. Då är det väl lugnt. Jag brukar inte låta folk fotografera, säger han och kör vidare.

Ett fåtal sällskap syns då och då bland sanddynerna. Alla är män. Den enda kvinnliga gästen vi ser sitter inne i klubbhuset, klädd för möte, inte golf. Klubbhuset är uppdelat i en souvenirbutik och i en bakre restaurang. Bland hyllorna i butiken finns bland annat Donald Trumps egen whisky. Över varje dörr är ett snirkligt T ingraverat.

En praktikant från Florida möter oss i MacLeod House. Huset som skulle vara Donald Trumps privata bostad i Skottland fungerar nu i stället som hotell. Rummen är precis så rustikt lyxiga som man kan ana. Tjocka skinnfåtöljer som knappt får plats bredvid de överdådiga sängarna. I varje rum står en tv med Sky sports på.

Inga gäster syns till och på hotellets bokningssida är det bara ett fåtal dagar som är fullbokade trots att det fortfarande är golfsäsong.

Enligt brittiska medier gick Donald Trumps golfanläggning i Aberdeenshire back med drygt 45 miljoner kronor under de två första åren. Men grannarna Susan Munro och David Milne medger motvilligt att bilarna verkar ha blivit fler på klubbhusets parkering.

Donald Trump har redan utropat golfbanan till en succé, och den har vunnit pris som världens gästvänligaste golfbana. Donald Trump satt själv i styrelsen för organisationen som delade ut priset.

Mångmiljardären har även gjort tydligt att han inte tänker ge upp sin kamp mot de svenska väderkvarnarna. Om han förlorar i högsta domstolen är han beredd att ta frågan hela vägen upp till Europadomstolen.

I sitt brev till den tidigare regeringschefen Alex Salmond lovar han att lägga alla pengar som krävs på att stoppa Vattenfall. Han avslutar brevet med en vädjan.

”Var snäll och förstå att jag gör det här för att rädda Skottland.”

DN har sökt Donald Trump.

■■■

Svenska röster om Trump.
Donald Trump har flera gånger använt Sverige i sin retorik, och påstod felaktigt i sin första bok att hans farfar var svensk. Även i Sverige finns starka åsikter om den svenska miljardären.
Bert Karlsson, som ofta jämförs med Trump.
”Ja, vi är ­ganska lika på det sättet att vi är förbannade på etablissemanget. Vi har varit ganska duktiga, även om han jobbat i helt andra format än vad jag har gjort. Han har visat att han kan någonting, mycket mer än många av hans motståndare i alla fall. ­Sedan säger han kanske mer saker än vad jag skulle ha gjort, riktigt så ­klumpig är jag nog inte. Men han ­utmanar etablissemanget och det gillar jag, fast jag vill att Hillary Clinton ska vinna.”
Carl Bildt, tidigare stats- och utrikes­mininster på Twitter:
”If Donald Trump was to end up as President of the United States I think we better head for the bunkers.”
(”Om Donald Trump blir USA:s president tror jag att det är bäst att vi rör oss mot bunkrarna.”)
Sanna Torén Björling, DN:s korrespondent i Washington, om Trumps politiska ­framgångar:
”Genom sin anti­etablissemangsretorik fångar ’The Donald’ ett politikerförakt som många amerikaner känner. Han levererar enkelt formulerade, populistiska svar på komplexa frågor och fångar upp en dröm om ett återupp­rättat, överlägset USA. Märkligt nog, kan man tycka, lockar han också kvinnliga väljare.”

■■■

En artikel av

Text Mikael Delin
Foto Magnus Hallgren
Redaktör Axel Björklund
Form Lotta Ek

Berättelsen i korthet