Städar varje dag – får ut 7000 i månaden - DN Fokus
Kapitel

Fokus. De osynliga

Städar sju dagar i veckan – får ut 7000 kronor i månaden

Två av Stockholms stormarknader, Ica Maxi i Nacka och Ica Maxi i Solna, städas av ett företag som anlitar lågbetalda migranter från Mongoliet. Flera av dem berättar att de jobbar sju dagar i veckan och får ut 7 000—8 000  kronor per månad – hälften av vad vanliga städare skulle tjäna för samma arbetsinsats. Mongolerna på Ica är rädda. Vissa har utnyttjats ännu värre tidigare och vill inte mista sina jobb.

Dela med dina vänner

K
lockan närmar sig 22. Ica Maxi i Solna ska snart stänga. En man i  30-årsåldern med jeans och röda gymnastikskor går med energiska steg mot delikatessdisken. Han frågar efter kycklingspett.

– Vill du ha Texas honey eller sweet chili? frågar kvinnan bakom disken.
Intill delikatessdisken går en man i 25-årsåldern och sopar golvet, tyst och koncentrerat. Han har en mössa utan skärm och en mörkblå t-tröja med texten Onur Städ. En bit bort går hans städkollega och samlar ihop kundvagnar.

Bägge kommer från Mongoliet, precis som alla städare som DN talat med på Ica Maxi i Solna och på Ica Maxi i Nacka.

– De väljer oss mongoler för att vi arbetar så hårt, säger en av städarna.

Städarna på Ica Maxi jobbar verkligen hårt. Under flera morgnar och kvällar studerar vi lokalvårdarna i  jättebutikerna i Solna och i Nacka. De är fullt fokuserade på arbetet hela tiden, fejar och putsar intensivt och tycks aldrig ta paus.

Mongolerna har en annan fördel ur arbetsgivarsynpunkt, åtminstone om arbetsgivaren är skrupelfri. Städare som DN talar med berättar att de arbetar veckans alla dagar, varje dag hela månaden. Och dessutom till en mycket låg månadslön: flera städare uppger att de får 7 000 eller 8 000 kronor per månad insatta på sina konton.

– Jag jobbar varje kväll mellan 18 och 23. Vissa dagar jobbar jag dagspass också, samma dag, från åtta på morgonen till tre på eftermiddagen, säger en städare i 30-årsåldern som vi kan kalla Ganbold.

Hur mycket får du per månad?

– 8 000 kronor.

En kollega till Ganbold säger till DN att han är missnöjd med lönen.

– Det är för lite. Jag vill att de ska höja. Men jag kan inte göra något, säger städaren som sedan inte vill prata mer.

Han är rädd att förlora jobbet. Så är det för flera av städarna på Ica Maxi som vi talar med. De blir oroliga när vi ställer frågor kring arbete och löner, om arbetet är svart eller vitt. När vi berättar att vi är journalister som undersöker städarnas villkor stegras rädslan ytterligare och samtalet avslutas.

– Prata med Dogan. Han är chef, säger flera.

För att få mer information anlitar vi en man som kan mongoliska. Vi kallar honom Alta i det här reportaget och ber honom söka jobb hos Onur Städ som är Maxi-butikernas städleverantör. Alta stämmer träff med städfirmans ägare Hüseyin ­Dogan – men chefen dyker aldrig upp. I stället får DN:s medhjälpare Alta kontakt med en av städarna.

Är det lätt att hitta arbete här på Ica Maxi?

– Ganska lätt, svarar städaren som vi här kallar Boloroo.

Hur mycket pengar kan du tjäna som mest här?

– 7 000 kronor.

Jobbar du varje dag, från måndag till söndag?

– Ja.

Hur många timmar per dag?

– Sex timmar.

Hur länge kan man jobba här?

– Nu har jag jobbat i ett år.

En av städarna berättar att han tidigare, under två års tid, jobbat på en restaurang i Sverige. Det var slitsamt: arbete tio timmar per dag, alla veckans dagar.

– Jag fick 10 000 kronor i månaden.

Hur många mongoler jobbar i den här Icabutiken?

– Just nu är vi sex mongoler, svarar Boloroo.

Utländska arbetare som inte kommer från ett EU-land måste ha ett särskilt arbetstillstånd för att jobba i Sverige, såvida de inte är asylsökande. Men några arbetstillstånd registrerade på anställda hos Onur Städ finns inte hos Migrationsverket.

En källa uppger för DN att både asylsökande och papperslösa jobbat för Onur Städ. Företaget är känt bland mongoler i Stockholm som en arbetsgivare där man kan få jobb – men där jobbet innebär låg lön och tuffa arbetspass.
Boloroo, en av städarna, säger att han skrivit på ett kontrakt om att arbeta för Onur Städ i två år. När Alta frågar om Boloroo är intresserad av ett arbete med högre lön avböjer han.

– Nej. Det kan jag inte för att jag skrev ett tvåårskontrakt med Dogan.

Om du bryter kontraktet, vad kan hända?

– Jag får inte göra så. Det går inte.

Ica framhåller gärna att företaget bryr sig om arbetssituationen hos sina livsmedelsleverantörer runt om i världen. ”Anställda ska ha accep­tabla anställningsvillkor avseende minimilön, arbetstider och ledighet”, skriver Ica.

Skatteverkets nationella samordnare Conny Svensson menar att Icahandlarna måste försöka se till att personalen som jobbar i deras egna butiker har vettiga villkor.

– De måste ställa de här frågorna till det städföretag som man anlitar: Hur mycket tjänar städarna? Hur mycket arbetar de?
Conny Svensson poängterar att alla Icabutiker är undantagna från lagkravet om kassaregister eftersom Ica anses ha ”god intern kontroll”.

– I min värld ingår det i god intern kontroll att ta ansvar för att de som arbetar i butikerna inte utnyttjas, säger Conny Svensson.

DN låter Fastighetsanställdas förbund, som organiserar lokalvårdare, räkna ut hur mycket städarna på Ica Maxi skulle ha tjänat om de fått löner enligt gällande kollektivavtal.

Ganbold – som säger att han arbetar mellan 18 och 23 alla veckans dagar – skulle med en avtalsenlig lön få ut drygt 17 000 kronor i månaden efter skatt, inklusive ob-tillägg. Icajobbet ger honom 8 000 kronor, säger han.
Boloroo – som uppger att han jobbar sex timmar om dagen, sju dagar i veckan – skulle med en avtalsenlig lön få ut runt 20 000 kronor efter skatt. Icajobbet ger honom 7 000 kronor, säger han.

Fackförbundet reagerar starkt på Ica Maxi-städarnas uppgifter om att de jobbar varje dag, vecka ut och vecka in.

– Man får inte arbeta sju dagar i  veckan under så långa perioder, poängterar Gesa Markusson, mångårig ombudsman på Fastighets­anställdas förbund.

Stormarknaderna i Solna och Nacka är båda framgångsrika Ica Maxi-butiker. Enligt den senaste årsredovisningen omsatte Ica Maxi i Solna 391 miljoner kronor. Drygt tio miljoner kronor av vinsten gick till butikens aktieägare. Vd:n Niclas Johansson äger 85 procent av aktierna. Ica Maxi i Nacka omsatte över 615 miljoner kronor och gjorde en total aktieutdelning på 23 miljoner. Mats Nilsson, vd och ägare, äger 79 procent av aktierna.

Till DN säger Mats Nilsson att han betalar 237 000 kronor per månad för städningen av stormarknaden.

– Vi är en av dem som betalar mest för städning. Vi försöker hela tiden se till att människor inte utnyttjas, så därför betalar vi de här pengarna.
Ica Maxi-vd:n Mats Nilsson har även fått kopior på städarnas anställningsbevis.

Hur vet ni att lönen som utlovas sätts in på deras konton?

– Det kan jag aldrig kontrollera. Hur ska jag kunna kontrollera vad han betalar ut till sina anställda? Jag måste bara se till att jag har ryggen fri, säger Mats Nilsson.

Har du frågat städarna om de verkligen får det som står i anställningsbevisen?

– Nej.

Berättelsen i korthet