Slit med reklam en sista utväg - DN Fokus
Kapitel

Kapitel 2. De osynliga

”Är man villig att acceptera villkoren är vi glada för det”

Torbjörn Andersson, jurist på Svensk Direktreklam, försvarar de låga lönerna.Han anser att företaget gör en insats för de utsatta migranterna.

– Vi kan åtminstone erbjuda någonting att tjäna, säger han.

Svensk direktreklam är hela tiden i behov av nya utdelare. Torbjörn Andersson berättar att företaget nästan alltid kan hitta ett ledigt distrikt för den som vill arbeta och har rätt att visats i Sverige. Förutsättningen är att man kan tillräckligt bra svenska för att förstå ”ingen reklam tack”, säger han. Torbjörn Andersson poängterar att företaget aldrig har utgett sig för att kunna erbjuda en livsförsörjning. Arbetet är anpassat för ungdomar, studenter och pensionärer som vill tjäna extra pengar.

– Är man villig att acceptera villkoren är vi glada för det. Vi betalar skatt, sociala avgifter och försäkring för de anställda, säger han.

Tanken med arbetet är inte heller, från Svensk direktreklams sida, att utdelaren ska försörja sig på distrikten under många år. Ändå är det precis så det fungerar för många migranter som aldrig lyckats få ett annat jobb.

– Det är naturligtvis bekymmersamt att man inte kommer vidare in i samhället. Men vi kan inte ta något ansvar för det, säger Andersson.

Flera av era utdelare räknar till en timlön på runt 50 kronor. Är det en vettig lön?

– Vi kan åtminstone erbjuda dem någonting. Men vi kan aldrig någonsin ta på oss ett ansvar att försörja de här människorna. Det fungerar inte så.

Men är 50 kronor i timmen skäligt?

– Om den vore fastställd enligt konstens alla regler kanske vi skulle kunna konstatera att det sannolikt föreligger en felaktig lönebild på detta distrikt. Det kan vara så. Vi korrigerar distrikt ibland. Men för att kunna säga om det är så så måste det fastställas.

Det är ändå långt ifrån kollektivavtalets krav på 80 kronor i timmen i grundersättning.

– Femtio kronor i sig låter lågt. Men om det är relevant eller inte kan jag inte svara på. Vi brukar få kännedom om ett distrikt inte fungerar. Distrikten har ju funnits i åratal, skulle det ha varit konsekvent felaktigt så hade vi ju gjort något åt det.

Kan det finnas anledning att se över distrikten?

– Ja, det är klart att det kan finnas. Om utdelaren belyser det.

Berättelsen i korthet