Schweiz - Välkommen till piratnästet
Kapitel

Fokus. Schweiz och Fifaskandalen

Välkommen till piratnästet Schweiz

Två veckor har gått sedan FBI lät gripa sju Fifahöjdare på ett lyxhotell i Zürich. Ordföranden Sepp Blatter har avgått. Men Fifaskandalen handlar inte bara om fotboll. Det tillåtande bergslandet har länge lockat ljusskygg verksamhet. Nu kan det vara på väg att ändras.

Dela med dina vänner

Det är ljummen tisdagskväll i Visp. Fotbollspampen Sepp Blatters hemstad i bergsregionen Valais i sydvästra Schweiz är omringad av snöklädda bergstoppar. Staden, som har 7 300 invånare, präglas av krokiga kullerstensgränder, stenkyrkor och sluttande vinodlingar.

Fakta: Schweiz
Antal invånare: Cirka 7,5 miljoner.
Huvudstad: Bern, 125 000 invånare.
Valuta: Schweizisk franc.
Språk: tyska, franska, italienska och rätoromanska.
Statsskick: Förbundsrepublik. Landet består av 26 kantoner med högt självbestämmande.
Banksekretessen: Flera stater och sammanslutningar har under många år pressat Schweiz att luckra upp sin banksekretess. Ett system som gjort det möjligt för schweiziska storbanker att förvägra skattemyndigheter i andra länder information om sina utländska kunder. Förra året signerade regeringen i Bern ett avtal om att Schweiz ska ansluta sig till OECD-ländernas regelsystem om automatisk informationsöverföring från och med 2018.

Vi äter raclette, ett kladdigt osttäcke som serveras med två oskalade potatisar och en inlagd gurka. Den regionala delikatessen passar Valais råbarkade rykte. Kantonen kallas Schweiz svar på Texas.

– Eller som en socialdemokratisk partiledare sa en gång: Schweiz Sicilien. Det ligger något i det. Vi gillar verkligen frihet här.

Vår värd i Visp heter Thomas Burgener. Han är advokat och socialdemokratisk lokalpolitiker. Han bär runda glasögon och ring med familjevapen. Ena brodern är ambassadör i Asien, den andra är kommunikationschef i Genève. Deras familjegrav här i Visp angränsar till Blatters. Thomas Burgener hejar på de flesta han passerar.

Han tuggar sin smälta ost med öppen mun.

– Vi är lite vildare här – kanske är blodet i våra ådror lite mer arkaiskt, lite mer anarkistiskt.

Thomas Burgener tar ett exempel. När skolan i samhället antog namnet Sepp Blatter kom initiativet underifrån. Två lärare och en vaktmästare ska ha tagit saken i egna händer: en morgon bar den blekgula byggnaden helt enkelt den mångårige Fifapampens namn.

Schweiz är ett decentraliserat land. Varje region, varje stad, har sin egen juridik, sin dialekt, sin identitet. I Valais var bergsbönderna länge isolerade. Självständigheten är djupt förankrad.


Journalisten Peter Hossli arbetar på tidningen Sonntagsblick.

Journalisten Peter Hossli arbetar på tidningen SonntagsBlick. Foto: Lars Lindqvist.

Peter Hossli, stjärnskribent på tabloiden Sonntagsblick i Zürich, skrev en artikel om Sepp Blatter-skolan ett par veckor innan Fifa-skandalen detonerade natten till den 27 maj i år.

– De frågade ingen. De bara målade dit namnet på skolan och avtäckte den nya fasaden under en fest för Sepp Blatter. Det är så man gör. Det är så Valais fungerar. Det är så Sepp Blatter fungerar, säger han.

Sepp Blatter har liknat sig själv vid en bergsget. Träffande, tycker Peter Hossli.

Bergsgetter är väldigt självständiga och extremt envisa.

– Bergsgetter är väldigt självständiga och extremt envisa. Du kan inte styra dem.

Hossli är stolt över det draget.

– Det är viktigt att förstå: schweizare gör lite som de vill. Regeringen har ingen vidare kontroll över vad som händer. Makten är lokal. Det är en bra sak. Det har gynnat landet. Vi försöker själva ta reda på vad som är rätt och oftast faller det väl ut. Vi är ju ett extremt rikt land, vi har knappt någon ungdomsarbetslöshet.

Socialdemokraternas starke man i Sepp Blatters hemby Visp, Thomas Burgener.

Socialdemokraternas starke man i Sepp Blatters hemby Visp, Thomas Burgener. Foto: Lars Lindqvist.

Det skymmer i Visp. Fönsterluckorna stängs. Gränderna ligger snart öde.

Thomas Burgener vill inte gå och lägga sig. Han tar oss till Napoleon, en bar som ägs av Sepp Blatters dotter. Vi serveras kylda glas med Heida, ett lokalt sött vitt vin som Tina Turner påstås älska. Det hänger gevär i taket. Trakten står värd för en skjuttävling.

Sepp Blatters lägenhet i hembyn Visp.

Sepp Blatters lägenhet i hembyn Visp. Foto: Lars Lindqvist.

På torget har Sepp Blatter investerat i ett pensionärsboende: en rund liten balkong med neddragen jalusi skjuter ut från fasaden. Bergsgeten kommer förmodligen att dra sig tillbaka här, som ordförande för bouleföreningen. Det är åtminstone vad Thomas Burgener tror, kanske projicerar han sin egen föreställning om ålderdomen på Sepp Blatter.

Boule och ett glas Aperol nere vid floden. Det vore ett värdigt slut.

En sådan hederspost skulle inte skilja sig radikalt från Sepp Blatters uppdrag för Fifa. I 17 år var han ordförande. Eller, det är klart att det skulle. Men inte juridiskt. Det särskilda med Schweiz föreningar är att alla omgärdas av samma liberala regelverk.

○ ○ ○

Fakta. Fifaskandalen dag för dag

27 maj
Schweizisk polis griper sju Fifadelegater på lyxhotellet Baur au Lac, på uppdrag av FBI. Misstankarna gäller pengatvätt och bedrägeri. Totalt misstänks 14 personer.

28 maj
Fifaskandalen blir storpolitik då Rysslands president Putin kritiserar USA för att ha lagt sig i ärenden man inte har med att göra. Samma dag inleds den 65:e Fifakongressen.

29 maj
Sepp Blatter omväljs skandalen till trots som Fifaordförande, 17 år efter att han först fick uppdraget.

2 juni
Sepp Blatter avgår. ”Jag vill göra det bästa för fotbollen”, säger han i ett hårt kritiserat tal. ”Av all mundiarré den mannen kommit med genom åren så var nog det där det värsta”, skriver DN:s Johan Esk i en kommentar.

3 juni
Flera medier uppger att FBI också utreder Blatter. Samtidigt framkommer att Chuck Blazer, tung Fifamakthavare, erkänt att han tagit emot mutor i samband med att värdländerna för VM 1998 och 2010 utsågs.

10 juni
Den federala schweiziska åklagarmyndigheten beslagtar Sepp Blatters dator under en räd mot Fifas högkvarter i Zürich. Samma dag meddelar Fifa att man skjuter på valet av arrangörsland för VM 2026.

– Fifa uppskattade inte riktigt när jag förklarade för Financial Times att organisationen till sin struktur påminner mer om en jaktklubb än något annat.

Mark Pieth, kriminologiprofessor vid universitet i Basel, skrattar. Pieth är en internationell auktoritet på korruption. Listan över hans uppdragsgivare kunde vara inbjudningslistan till den årliga ekonomikonferensen i Davos. Världsbanken, OECD-ländernas arbetsgrupp mot mutor i internationella affärstransaktioner, även Fifa. Vintern 2012 föreslog han reformer för Fifas exekutiva kommitté: framför allt upprättandet av ett slags självständig åklagare inne i organisationen. Samma vecka som han presenterade sina förslag sa Mark Pieth till Financial Times om Fifa: ”Dom här grabbarna har jobbat med ett slags straffrihet. Som brottsmålsadvokat fattar jag varför folk är förbannade”.

– Den juridiska strukturen passar inte alls med vad organisationen ägnar sig åt. Och då är Fifa ändå bättre än de flesta liknande organisationer här. Deras böcker granskas av revisorer. Men enligt det schweiziska regelverket är nästan allt tillåtet i en förening. Vilket kan vara bra i en sammanslutning som ägnar sig åt kaninuppfödning eller körsång. Men i en organisation som omsätter miljarder är det inte så lyckat.

Schweiz civilsamhälle är uppbyggt av föreningar, som knyter samma det decentraliserade landet, förgrenat i 26 kantoner med fyra språk, två religioner och en svag central stat. Föreningar behöver inte registrera sig. Knappt betala skatt. Är mycket friare än företag i fråga om insyn från till exempel revisorer. Problem kan uppstå när en förening plötsligt sväller till en global jätte som rymmer medlemsstater med helt andra traditioner än den patriarkala samförståndskultur som präglat Schweiz.

Den lite abstrakta bilden av ett samhälle styrt av föreningar blir plötsligt konkret när vi äter middag i Visp. Samtidigt som osten bärs ut sätter sig nio stycken medelålders män med ölstop bakom oss.

 Man sport club, säger Thomas Burgener och nickar åt sällskapet. Bara i Visp finns omkring 130 organisationer.

○ ○ ○

Arbetsdagen är över på Fifas huvudkontor i Zürich.

Arbetsdagen är över på Fifas huvudkontor i Zürich. Foto: Lars Lindqvist.


Andreas Gross, politiker i Bern.

Andreas Gross, politiker i Bern. Foto: Lars Lindqvist.

Samma tisdag träffar vi Andreas Gross, känd socialdemokratisk parlamentsledamot i Bern. Gross har suttit med i en grupp som utrett Fifa i Europeiska rådet (”The ad hoc sub-committe on the reform of international football”). Han målar upp samma bild som professor Mark Pieth.

– Om du och jag skulle ta och bilda ett förbund för Sverigevänner här och nu skulle den schweiziska staten hantera oss på samma sätt som den hanterar Fifa. Vi skulle slippa betala skatt, även om Fifa har börjat betala lite grann.

En tiondel av vad organisationen skulle ha tvingats betala som företag, säger Andreas Gross.

– Det finns ett visst tryck på regeringen att ändra detta. Men majoriteten i Schweiz vill inte eftersom man är rädd att organisationerna då skulle flytta sina högkvarter till Bonn, London eller Wien i stället.

Självständigheten är ömsesidig, säger Andreas Gross. Föreningarna sköter sig själva. När det skiter sig känner schweiziska staten inget som helst ansvar.

– I går sa vår utrikesminister: alla vet att Fifa inte är Schweiz. Fifa är Fifa. Deras affärer skadar inte oss. Samma sak med bankerna, staten identifierar sig inte med dem heller.

Schweiz är attraktivt för holdingbolag som omsätter miljarder.

– Det är förstås attraktivt för maffiastrukturer. Eller, för att uttrycka saken lite artigare: Schweiz är attraktivt för holdingbolag som omsätter miljarder. Skatten är låg och insynen begränsad.

Andreas Gross framhåller också föreningssamhällets goda sidor.

– Det hänger samman med direktdemokratin. I föreningarna lär man sig att bli en god medborgare. Civilsamhället skapar staten. I Sverige är det tvärtom: där skapade samhället från ovan.

– Sen finns det ett förlåtande drag i schweizisk kultur som är humanistiskt: man tillåts försöka rätta till sina misstag. I Tyskland får man sparken direkt. Här har vi ett begränsat antal medborgare. Vi hushåller med varandra.

Fakta. Joseph S Blatter
En bild av Sepp Blatter när han hänger upp en bild av sig själv i skolan som bär hans namn i hembyn Visp.

En bild av Sepp Blatter när han hänger upp en bild av sig själv i skolan som bär hans namn i hembyn Visp. Foto: Lars Lindqvist.

Född: 10 mars 1936 i Visp, Schweiz.
Barn: Dottern Corinne Blatter-Andenmatten, 54 år, fungerar som rådgivare till sin pappa och har sagt att anklagelserna mot honom är en konspiration ledd av Uefaordföranden Michel Platini.
Utsågs till andreman, generalsekreterare, i Fédération Internationale de Football Association (Fifa) 1981 efter en framgångsrik affärs- och pr-karriär, bland annat inom idrott. Efter 17 år valdes han 1998 till ordförande för Fifa och omvaldes 2002, 2007, 2011 och 2015.
Stormarna kring Blatter har pågått nästan under hela hans tid som ordförande. Ofta har pengar och mutanklagelser varit i centrum för striderna, men Blatter har också beskyllts bland annat för att ha avfärdat rasismen inom fotbollen och ignorerat homosexuella fotbollssupportrars protester mot att förlägga VM 2022 i Qatar.

– Jag har försvarat herr Blatter lite grann. I Sydafrika tycker man att han är den enda europé som gjort något för dom under senaste 20 åren.

Andreas Gross är en bildad och lite bullrig politikerpersonlighet av ett slag man sällan stöter på i Sverige. Han skämtar om Sverige som den sista preussiska staten i Europa: slipstvånget i riksdagen! Gross har Åland som specialintresse och betraktar Björn von Sydow som god vän. Under fyra år hade han en svensk flickvän. På Café Federal, mitt emot parlamentsbyggnaden i Bern, rullar han ut ett historiskt resonemang:

Tidigt insåg Schweiz att slå mynt av sin geopolitiska utsatthet. Inklämt mellan expansiva stormakter insåg landet att dess existens var avhängig grannländernas acceptans. Därför har landet länge varit välkomnande gentemot internationella organisationer. Internationella teleunionen, Världspostföreningen, Mellanstatliga organisationen för internationell järnvägstrafik. Efter första världskriget etablerades Nationernas förbund i Genève, liksom internationella LO. Det fortsatte med FN, Världshälsoorganisationen och Världshandelsorganisationen. Internationella olympiska kommittén ligger i Lausanne. Fifa i kullarna strax öster om Zürich.

Schweiz är en skicklig värdnation. Organisationerna lockar arméer av kostymklädda män med rullväskor som vill bo och äta väl. Infrastrukturen är svårslagbar: tågen lämnar perrongen på utsatt tid, strejkerna är få, potentater kan röra sig utan alltför stora livvaktsstyrkor. Byråkratin begränsad eller obefintlig samtidigt som närheten till beslutsfattarna är stor.

Baksidan är ett slags förslagenhet. Schweizarna är ”kallsinnigt intelligenta”, cruelly intelligent, säger Andreas Gross med hänvisning till landets store dramatiker Friedrich Dürrenmatt.

– Det började redan efter första världskriget, säger Gross. Skatterna höjdes i alla andra europeiska länder eftersom regeringarna skulle påbörja återuppbyggnaden efter kriget. Man gav rika franska familjer möjligheten att undkomma höjda skatter. Sedan fortsatte detta under andra världskriget. Schweiziska banker gav judar möjligheten att placera sina förmögenheter på konton i Schweiz. En god sak, men initiativet var inte idealistiskt.

En infekterad affär: motvilligt har Schweiz de senaste 20 åren börjat rannsaka sitt handlande under andra världskriget. En amerikansk lagparagraf som president Clinton undertecknade 1996, ”War crimes disclosure act”, fick stora konsekvenser. Schweiz omstridde sociologiprofessor Jean Ziegler gav året därpå ut boken ”Schweiz, guldet och de döda”, som kritiserar Schweiz agerande under andra världskriget. Enligt Ziegler tog nationalbanken emot tyskt guld till ett värde av 1,7 miljarder franc under krigsåren: ofta tandguld och smycken från ihjäl-gasade judar, kapital som Schweiz lät tvätta och som Hitlerregimen var beroende av för att kunna fortsätta kriga. Samtidigt hanterade Schweiz banker judiska tillgångar. Men när efterlevande sökt komma åt sina släktingars tillgångar har Schweiz krävt dödsattester. Sådana skrevs inte ut i gaskamrarna.

2002 presenterade kommissionen sitt slutbetänkande. Man konstaterade att schweiziska myndigheter, banker, museer och försäkringsbolag efter kriget underlät att ta ansvar för att de rättmätiga ägarna skulle återfå sina tillgångar och att Schweiz restriktiva flyktingpolitik under krigsåren bidragit ”till det hemskaste av nazismens mål: Förintelsen”.

Vårt tigande efter kriget är ett stort misstag.

– Logiken för en liten stat som Schweiz har varit att erbjuda alla sina tjänster för att inte själva bli attackerade. Vårt tigande efter kriget är ett stort misstag, säger Gross.

○ ○ ○

UBS, en av de största schweiziska bankerna, har sitt huvudkontor på Bahnhofstrasse i Zürich.

UBS, en av de största schweiziska bankerna, har sitt huvudkontor på Bahnhofstrasse i Zürich. Foto: Lars Lindqvist.

Amerikanska påtryckningar börjar bli en tradition i Schweiz. Granskarna återkommer med samma regelbundenhet som amerikanska Hollywoodstjärnor på reklam-affischer för Patek Philippe och Nescafé.

Journalisten Peter Hossli arbetar på tidningen SonntagsBlick.

Journalisten Peter Hossli arbetar på tidningen Sonntagsblick. Foto: Lars Lindqvist.

– Det är alltid samma sak, säger journalisten Peter Hossli. Europeiska länder var på oss i åratal om banksekretessen. Sen fick amerikanerna fatt i en bankman som i detalj redogjorde för hur schweiziska banker hjälper amerikaner att slippa betala skatt. Och det var slutet på det! Så fort amerikanerna får fatt i något som inte står rätt till är det kört! They destroy you. Och nu handlar de efter exakt samma manus gentemot Fifa.

I Fifaaffären smälter allt samman. En tung internationell organisation i Zürich. Avsaknaden av statlig insyn.

– Din fråga om praktiken i dessa organisationer hör samman med schweizisk kultur är relevant, säger parlamentsledamoten Andreas Gross. En stor skillnad mellan Sverige och Schweiz är ytan. Vi har ungefär samma folkmängd. Men den geografiska ytan är mycket mindre. Alla vet att man kommer att mötas igen. Så därför behandlar vi inte varandra för strängt här. Vilket kan vara en nackdel när det ska städas upp.

Webb-tv: Sepp Blatter avgår (2 juni 2015).

– Herr Blatter är ett typiskt exempel på denna bergskultur där man inte synar varandra så länge alla är nöjda. Man ger och man tar.

Mark Pieth, professor i Basel, säger:

– Tortuga! Du vet, där alla pirater landstiger i ”Pirates of the Caribbean”, filmen med Johnny Depp?

Så ser Mark Pieth på Schweiz.

Mark Pieth.

Mark Pieth. Foto: TT.

– Vi har alltid upplåtit vårt territorium för allsköns syften där den gemensamma nämnaren alltid varit ett extremt liberalt förhållningssätt från vår sida. Tidigare var det vapenhandel med apartheidregimen i Sydafrika, tvätt av knarkpengar, och var tror du alla antikviteter som IS just nu plundrar i Mesopotamien hamnar?

– Fram tills nyligen var Schweiz den huvudsakliga marknaden för kaffe, olja och mineraler. Vi hade typ 50 procent av dessa marknader. Trots att i princip inget växer här, trots att vi knappt har någon egen gruvdrift. Det är först när läget blir för påfrestande för konkurrerande stater på samma marknad som de får nog.

Betraktar du Fifaaffären som ett schweiziskt huvudbry?

– Om du frågar det officiella Schweiz har den affären så klart inget med oss att göra som nation, svarar Mark Pieth. Men mitt svar är att det måste finnas en orsak till att över 60 globala idrottsorganisationer har sitt säte i Schweiz. De är minimalt reglerade.

Tröttnar Schweiz aldrig på att förödmjukas i skandaler som denna?

– Du överskattar våra politikers förmåga till proaktivt tänkande!

Förbundsrådet, Schweiz verkställande organ, består av sju ministrar i en permanent samlingsregering.

– En koalition som spänner över 80 procent av det politiska landskapet. En bra modell om man vill hindra uppkomsten av enpartivälde. Men strategiskt tänkande frodas inte i denna struktur.

Jag frågar journalisten Peter Hossli om Schweiz skäms. Han har just simmat i Zürichsjön. Badbyxorna hänger fuktiga i det öppna redaktionslandskapet.

– Under världsutställningen 1992 var vårt lands motto: Schweiz existerar inte, Switzerland does not exist. Det är svårt att hitta en gemensam reaktion här.

Resultatet inte bara cyniskt, säger han. Neutraliteten har också ”gynnat omvärlden”.

Ibland är det ganska bra att ha ett Schweiz i världen.

– Vi såg till att Gorbatjov och Reagan mäklade fred i Genève 1985. EU, USA och Iran slöt nyligen ett kärnvapenavtal i Lausanne. Ibland är det ganska bra att ha ett Schweiz i världen.

○ ○ ○

Webb-tv: Här grips Fifa-höjdarna (27 maj 2015).

Vi hoppar på 12.57-tåget till Basel. Det ilar genom kolsvarta evighetstunnlar, över uråldriga akvedukter, genom landskap frodigt av grönska. Naturen i Schweiz är lika dramatisk som folket kontrollerat. Det är ett land genomsprängt av paradoxer. Å ena sidan öppet och tillgängligt, å andra sidan präglat av sträng sekretesskultur. Å ena sidan kosmopolitiskt: hotellet Baur au Lac, där Fifatjänstemännen greps den 27 maj, är sinnebilden av diskret överdåd: ett litet palats inkilat mellan Bahnhofstrasse och Zürichsjön som doftar av cigarrinrökta gobelänger, där kungligheter från Mellanöstern dricker espresso under en kristallkrona stor som en luftballong. Å andra sidan provinsiellt med folkomröstningar som landar i förbud mot minareter och fri invandring.

Författaren Irena Brezna i Basel.

Författaren Irena Brezna i Basel. Foto: Lars Lindqvist.

I Basel väntar Irena Brezna, 65-årig författare i korpsvart hår och zebrarandiga slacks. Brezna invandrade från Tjeckoslovakien som 18-åring. 2012 fick hon Schweizer Literaturpreis, landets finaste litterära utmärkelse, för romanen ”Den otacksamma främlingen”. Nu turnerar hon runt om i landet och gisslar befolkningens särdrag. Det hade varit omöjligt förut, säger hon. Men eftersom hennes satir nu är statligt certifierad genom utmärkelsen vågar folk skratta.

På en uteservering i Basel hugger Irena Brezna tag i en 22-årig servitris. Hon frågar vad flickan uppskattar mest med Schweiz. Svaret: säkerheten. Brezna tar det som intäkt för landets kälkborgerliga själ.

– Det här landet var en gång i tiden väldigt fattigt. Så männen tvingades bli legosoldater. De fick betalt för att döda för utländska intressen.

Schweizergardets skydd av Heliga stolen i Vatikanen är en rest från den traditionen.

Vi behöver en struktur, ett mål, när vi umgås.

– Jag tror den historien har präglat Schweiz mycket. Vi erbjuder gärna vår service till andra. Vi har lätt för att tjäna. Samtidigt är vi mycket socialt reserverade. Det är svårt att bli vän med en schweizare. Det förklarar också alla klubbar och föreningar som finns: vi behöver en struktur, ett mål, när vi umgås.

Författaren Irena Brezna i Basel.

Författaren Irena Brezna i Basel. Foto: Lars Lindqvist.

Den sociala kontroll hon just beskrivit illustreras när vi passerar Rådhustorget. Med sin geografiska position och sin rikedom är landet attraktivt för tiggare. I många städer är det förbjudet. Gatumusikanter får köpa ett tillstånd av staden, enligt Brezna. En man underhåller ensam det väldiga torget. En ren ljus ton svävar ur hans flöjt. Scenen är hjärtskärande ödslig.

– Schweiz är provinsiellt. Vi eftersträvar stabilitet i varje situation. Vi röstar mot förändringar. Självbilden säger att vi är hederliga, hårt arbetande, välorganiserade. Vi tycker oss ha förtjänat vår rikedom. Vi misstror alla som kommer hit.

Samtidigt finns här fler internationella organisationer än någon annanstans i Europa.

– Stabiliteten lockar. Det blir aldrig revolution. Vi söker ständigt konsensus. Därför är vi bra fredsmäklare.

○ ○ ○

På Bahnhofstrasse i Zürich är alla stora banker och lyxbutiker samlade.

På Bahnhofstrasse i Zürich är alla stora banker och lyxbutiker samlade. Foto: Lars Lindqvist.

Senare samma kväll når vi Genève.

Kladdig sydeuropeisk skymning.

Just när tåget rullar in på stationen ringer ett av diplomatstadens mest beryktade namn oväntat tillbaka: Jean Ziegler!

Det rister i telefonen.

Kanske är det kärleken till Olof Palme som slår till.

Jean Ziegler.

Jean Ziegler. Foto: TT.

Många skulle säga att den 81-årige sociologiprofessorn och FN-veteranen förkroppsligar Schweiz dubbelmoral i världen. Ziegler har varit FN:s särskilda sändebud i livsmedelsfrågor och rådgivare i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Samtidigt är han en av grundarna till det hårt kritiserade Khaddafipriset för mänskliga rättigheter, instiftat i den libyske diktatorns namn och tilldelat bland andra Fidel Castro och Roger Garaudy, fransk antisemit.

I flera omdiskuterade böcker, som ”La Suisse lave plus blanc” från 1990, ger han sig på Schweiz ruttna moral, inte minst bankväsendet, roten till det onda i Jean Zieglers föreställning.

Läs mer
Jens Littorin: Snaran drogs åt kring Sepp Blatter. DN 2 juni.

– Precis samma sak med Fifa: rättssystemet i det här landet har aldrig självmant lyft ett finger för att städa upp. Så fort det rör sig om summor över en miljard somnar domarna.

Han ryter med tung fransk brytning.

Schweiz är en simulerad demokrati. Den verkliga makten tillhör bankerna.

– Det beror på att rättvisan är koloniserad av bankoligarkerna. Schweiz är en simulerad demokrati. Den verkliga makten tillhör bankerna. Det finns inget professionellt parlament i Schweiz, inga avlönade ledamöter. I Sverige kan inte mina socialistiska vänner i riksdagen samtidigt lyfta löner från multinationella företag, vilket är fullt möjligt här. Schweiz skiljer sig på det sättet från alla andra länder i Europa: parlamentsledamöter får ett dagligt arvode, ingen lön.

– Därför kommer initiativet till rättsreformer aldrig inifrån Schweiz. Det finns varken vilja eller medel. Domarna koncentrerar sig på trafikförbrytelser, inte på miljardskurkarna.

Enligt Jean Ziegler står Schweiz stilla. Rättspatoset är obefintligt. Trots snart tre decennier av processer mot den ekonomiska och juridiska strukturen.

Partivännen Andreas Gross i Bern håller inte med.

– Relationen mellan bank och stat är totalt annorlunda. För 20 år sedan sa jag i parlamentet: tror ni övriga världen kommer acceptera en stat som låter herr Ikea gömma sina tillgångar undan skattemyndigheten i Sverige? Alla skrattade.

Andreas Gross syftar på Ingvar Kamprad, som tidigare bodde i Épalinges utanför Lausanne.

– I dag kan svenska staten tvinga vår regering att begära ut information om de misstänker att herr Ikea gjort fel. Förändringen pågår.

2018 ska Schweiz ha anpassat sig till OECD-ländernas avtal om fritt informationsutbyte.

Teater, menar Jean Ziegler.

– Lagen är död! Sekretessen är fortfarande total. Jag är säker på att en folkomröstning kommer sätta stopp för det fria informationsutbytet. Bankoligarkerna kommer sabotera varje försök till transparens. Hittills har absolut inget förändrats i Schweiz.


Turister och städare på Fifas huvudkontor i Zürich.

Städning pågår på Fifas huvudkontor i Zürich. Foto: Lars Lindqvist.

Berättelsen i korthet