Sarah Sjöström i stor DN-intervju inför OS i Rio
Kapitel

Fokus.Sarah Sjöström under ytan

Simmaren Sarah Sjöström vet vad som väntar. Pressen skrämmer henne inte. Rio är hennes tredje OS och både fysiskt och mentalt är Sveriges största medaljhopp redo.
DN:s Malin Fransson har följt Sarah Sjöström under hela hennes karriär. Nu träffas de för både en återblick och en framåtblick.

Dela med dina vänner2016

”Är det inte dags att jobba lite igen?”

När Sarah Sjöström hör frågan från fotograf Fredrik Funck stannar hon i steget och ler.

Sarah är på väg till DN:s fotoateljé för att fotograferas inför OS. På vägen går hon förbi bildredaktionen och när fotograferna ser vem det är som med snabba steg kommer gående ser de inte bara världens snabbaste fjärilssimmare utan också tjejen som under de sista sommarlovsdagarna för sju år sedan praoade på DN.


Fakta. Sarah Sjöström

Född: 17 augusti 1993.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambon Johan de Jong Skierus, mamma Jenny, pappa Göran och tre syskon.
Yrke: Simmare.
Klubb: Södertörns simsällskap.
Några av meriterna i långbana: VM-guld på 100 meter fjäril 2009, 2013 och 2015. VM-guld på 50 meter fjäril 2015, VM-silver på 100 meter frisim 2013 och 2015, VM-brons på 50 meter frisim 2015 samt ett stort antal EM-medaljer, bland annat tio guld.

Sarahs nyfikenhet och talang för fotografering gjorde att hon under de där dagarna inte bara såg och lärde utan att hon också fick bilder publicerade i DN.

Något som inte hör till vanligheterna.

Nu tycker fotograferna att det är dags att hon kommer tillbaka och gör några nya arbetsdagar, och för en kort stund tror jag att hon tänker stanna där.

Det märks på henne hur lockad hon är av att få ny inspiration och ny kunskap.

Samtidigt som Sarah tittar en stund på vad några av fotograferna jobbar med, och imponeras av de senaste årens tekniska utveckling, skissar jag i mitt huvud på en alternativ plan för vår OS-fotografering.

Till slut vinner dock pliktkänslan över lusten.

Sarah lämnar bildredaktionen och följer med in i fotoateljén.

Vår resa mot Rio kan börja.


Sarah Sjöströms resa har nått fram till Rio. Fasta situationer som starter och vändningar kommer att bli avgörande i OS-bassängen. På lördag den 6 augusti simmar hon sina första försök, i 100 meter fjäril. Men vår resa börjar 2008.
2008

Våren 2008 föds en ny svensk simstjärna.

14 år gammal chockade Sarah Sjöström simvärlden när hon simmade hem ett EM-guld på 100 meter fjäril.

– Jag gick i åttan och EM avgjordes under mitt påsklov. Jag tror ingen i min klass riktigt fattade att det faktiskt var i ett senior-EM som jag tog guld. Jag tror knappt att jag själv fattade det, minns Sarah Sjöström.

– Det är svårt att beskriva känslan när jag gick i mål och insåg att jag hade vunnit, men man ser på tv-bilderna hur jag bara skriker rakt ut. Det visar hur chockad jag var.

Jag gick i åttan och EM avgjordes under mitt påsklov. Jag tror ingen i min klass riktigt fattade att det faktiskt var i ett senior-EM som jag tog guld. Jag tror knappt att jag själv fattade det.

Sarahs största mål under EM var egentligen att kvala in till OS i Peking som avgjordes senare samma år, och guldmedaljen gav henne OS-biljetten.

14 år gammal åkte hon till Peking. När hon åkte hem var hon ett år äldre.

På OS-simningarnas sista dag fyllde hon 15 år och var gammal nog att köpa moped.

– Det var otroligt många intryck under de där dagarna. Det var svårt att ta in allt som hände och svårt att hålla fokus.

– Men jag klarade i alla fall av att sätta svenskt rekord på 100 meter ryggsim. Numera simmar jag inte ofta ryggsim men då var det fjärilsim och ryggsim som jag satsade på.2009

Över VM-bassängen fanns inget tak och när solen stod som högst på himlen i Rom fick till och med journalisternas datorer värmeslag och vägrade att fungera.

Sarah brydde sig inte om värmen. Det som oroade henne under VM i Rom var de så kallade superdräkterna.

– De där dräkterna var enormt känsliga. Det räckte med att du rörde dem med en nagel för att det skulle bli ett hål, så det var väldigt mycket fokus på dem under hela VM. På ett sätt var det nog bra för mig. Det gjorde att jag inte tänkte så mycket på själva tävlingen.

Dräkterna gjorde att VM i Rom blev ett rekordsnabbt mästerskap. Redan i semifinalen satte Sarah nytt världsrekord på 100 meter fjäril.

15 år gammal var hon klar för sitt livs första VM-final. En final där hon trots sin relativa orutin plötsligt var guldfavorit.

En ny upplevelse för talangen från Södertörns simsällskap, och på många sätt så surrealistisk att hon inte riktigt kunde ta den till sig. Vilket med facit i hand kan ha varit en stor lycka.

Jag ville nästan hoppa ner från läktaren, springa fram och lyfta ner henne från startpallen för att hon skulle slippa all press.

Sarahs pappa Göran såg Sarah stå på startpallen i VM-finalen i Rom. 15 år gammal hade hon satt världsrekord i semifinalen och var guldfavorit.

Hennes föräldrar Göran och Jenny, som alltid stöttat Sarah och som fanns på plats i Rom, förstod dock vilken press det plötsligt var på deras tonåriga dotter. När jag pratade med Göran efter finalen berättade han om de dubbla känslor han kände när han såg Sarah stå på startpallen i finalen.

– Samtidigt som jag självklart var otroligt stolt över henne ville jag nästan hoppa ner från läktaren, springa fram och lyfta ner henne från startpallen för att hon skulle slippa all press.

56 sekunder och sex hundradelar senare var finalen över. Sarah Sjöström hade för första, men inte sista gången, visat att hon kunde leverera under press.

Hon vann inte bara sitt livs första VM-guld utan slog i finalen också sitt nysatta världsrekord från semifinalen.

– Det VM-guldet betyder väldigt mycket för mig. Inte bara för att det var mitt första utan också för att den medaljen visade att EM-guldet inte hade varit en tillfällighet. När någon gör bra resultat redan när de är unga blir det ofta liksom inte mycket mer, säger Sarah

– Därför var det viktigt, framför allt för mig själv, att visa att jag kunde ta flera medaljer. Att jag sedan inte trodde att det skulle komma redan i det här VM:et är en annan sak, fortsätter hon med ett skratt.

VM i Rom blev sista mästerskapet där superdräkter var tillåtna.

– Det var väldigt skönt när de försvann, säger Sarah.

– Men det skapade också en viss osäkerhet. Skulle jag kunna simma lika snabbt utan dem? Det tog några månader innan jag kände mig bekväm med de nya dräkterna och började göra bra tider igen.


Sarah, som själv fotograferar, kollar in kamerorna och bakgrunderna i DN:s fotostudio. När hon hör att fotografen Thomas Karlsson även är gymnast sätter de igång med akrobatiska övningar i studion.2016

Sarah har för ovanlighetens skull en ledig eftermiddag. Det märks att hon njuter av att inte ha några tider att passa.

Innan fotograferingen ska börja diskuterar Sarah och fotograf Thomas Karlsson vilka färger på bakgrunden som de ska testa. Sarah ställer frågor om allt från vilket kameramärke som ligger längst fram i utvecklingen till när det är bäst att använda blixt.

Vi äter bullar och kex och när Sarah får höra om fotograf Karlssons förflutna som elitgymnast vill hon se om han fortfarande kan.

Det slutar med att båda gör akrobatiska övningar på golvet samtidigt som deras skratt fyller ateljén.


Fakta. Sarah Sjöströms fyra individuella distanser i OS i Rio

100 meter fjäril. Försök och semi­final avgörs lördagen den 6 augusti. Finalen avgörs söndagen den 7 augusti.
200 meter frisim. Försök och semi­final avgörs måndagen den 8 augusti. Finalen avgörs tisdagen den 9 augusti.
100 meter frisim. Försök och semifinal avgörs onsdagen den 10 augusti. Finalen avgörs
torsdagen den 11 augusti.
50 meter frisim. Försök och semi­final avgörs fredagen den 12 augusti. Finalen avgörs lördagen den 13 augusti.

Det där med att ett OS väntar runt hörnet, med all den press som det innebär, känns där och då väldigt avlägset.

– Jag känner faktiskt ingen stress inför OS. Vi har hela tiden haft en plan och den ger mig en trygghet, säger Sarah.

Jag har följt Sarah Sjöströms karriär sedan hennes genombrott som 14-åring. Som reporter är det spännande att från sidan få se hur en talang förvandlas till en världsstjärna, och hur en tonåring blir en ung kvinna.

Samtidigt kan det vara ett dilemma.

Ibland kommer jag på mig själv med att fortfarande se Sarah som den nyblivna tonåring hon var när hon slog igenom. När det händer är det Sarah som effektivt brukar kalla mig tillbaka till verkligheten.

– Men Malin, det är klart att allt är annorlunda nu jämfört med 2008. Numera är jag ju inte yngst på mästerskapen. Titta till exempel på Katie Ledecky, hon är ju fyra år yngre än mig.

Sarah har både rätt och fel.

Mycket är annorlunda. Sarah har flyttat hemifrån och köpt sin egen första lägenhet. Hon har slutat skolan, tagit körkort och vid det här laget rest över stora delar av världen för att träna och tävla.

När det gäller hennes idrottande är det dock snarare likheterna än skillnaderna som är tydligast.

Sarah Sjöström har alltid tävlat för att vinna. Hon var lika seriös och beslutsam när det gällde sitt idrottande som 14-åring som hon är som 22-åring.

För henne har det alltid varit allt eller inget.2010

VM-guldet i Rom 2009 hade suddat ut epitet talang före Sarah Sjöströms namn.

När EM på sensommaren 2010 avgjordes i Budapest var Sarah en etablerad stjärna och förväntningarna som ställdes på henne var därefter.

Det här var första gången som Sarah kom till ett mästerskap som guldfavorit.

– När jag är på ett mästerskap bryr jag mig inte om vad andra har för förväntningar på mig. Då är det mina egna mål som styr om jag är nöjd eller missnöjd med resultatet.

I Budapest försvarade Sarah sitt EM-guld från 2008 på favoritdistansen 100 meter fjäril.

Det resultatet var hon nöjd med.2011

Ett år före OS i London möttes alla världens bästa simmare i Shanghai där VM avgjordes.

Sarah Sjöström lämnade VM i Shanghai utan medalj efter att ha slutat fyra på både 50 och 100 meter fjäril samt på 200 meter frisim.

– Mina tider där var okej men att komma fyra tre gånger var inte kul, säger Sarah.

– Då var jag arg, men nu har jag insett att jag lärde mig mycket under det mästerskapet. Motgångar har alltid varit en av mina största drivkrafter.


Jag känner faktiskt ingen stress inför OS. Vi har hela tiden haft en plan och den ger mig en trygghet.

Sarah Sjöström tillbringar mycket av sin tid på Eriksdalsbadet i Stockholm där NEC, svensk simnings elitcentrum, är beläget.
2016

OS-året 2016 inleds med att Sarah Sjöström för andra året i rad vinner Jerringpriset.

– Fortfarande har jag ibland svårt att ta till mig att folk känner igen mig. Det har hänt att jag suttit på tunnelbanan och märkt att folk har tittat på något eller någon. Då har jag själv blivit nyfiken och börjat tittat mig omkring för att se vad de spanar på, säger Sarah.

Hon fortsätter med ett skratt:

– Först efter några minuter har jag insett att det är mig de tittar på.

Sarah Sjöströms stjärnstatus gör att simförbundet inser betydelsen av att på nytt arrangera en internationell simtävling i Sverige.

Är det någon som kan sälja sporten till den stora allmänheten och öka intresset är det Sarah Sjöström.

I mars möts därför några av världens bästa simmare i Eriksdalsbadet. Det är den enda tävlingen under våren som Sarah formtoppar inför, och hennes tider visar att månaderna av hård träning har gett resultat.

Sarah simmar riktigt snabbt inför hemmapubliken men kan inte låta bli att reta sig på att det inte blir ett enda personligt rekord. Att personligt rekord på två av hennes fyra distanser, 50 och 100 meter fjäril, skulle ha inneburit världsrekord verkar hon inte ens reflektera över.

– Det var ju så nära på ett par distanser att det borde ha blivit åtminstone ett pers under de här tävlingarna, säger hon.2012

2012 började på bästa sätt.

Sarah Sjöström fortsatte att utvecklas och månaderna före OS pekades hon ut som en av Sveriges största, kanske till och med den allra största, medaljkandidaten i London.

Några veckor före OS kom beskedet som förändrade allt.

När Sarahs tränare Carl Jenner i början av juli kom till ett soligt Norrköping för fem dagars SM-simningar berättade han att Sarah inte skulle ställa upp i SM.

Enligt den ursprungliga planen var SM tänkt att vara hennes sista tävling före OS, men i stället för att tävla låg Sarah hemma sjuk i halsfluss.

Där och då var det ingen som riktigt förstod vilken betydelse sjukdomen skulle få, och tränare Jenner gjorde också allt han kunde för att avdramatisera det.

Men sjukdomen kostade både fysiskt och psykiskt. I en period när elitidrottare är som mest beroende av att allt löper enligt planen tvingades Sjöström och Jenner göra nya planer.

När Sarah kom till London fanns inte kraften där.

– Jag försökte vara så positiv som möjligt, och den träningen som jag gjorde några dagar innan vi åkte till London gav mig visst hopp om att jag kanske skulle hinna komma tillbaka i form. Men det visade sig att tiden var för knapp. Jag hade inte den kraft som krävdes för att vara med och slåss om medaljer.

Sarah Sjöström slutade fyra på sin paraddistans 100 meter fjäril, som avgjordes redan på OS-simningarnas andra dag, och några fler finaler blev det inte för 18-åringen.

– Det var kort och gott skittråkigt att det inte gick som jag hade hoppats på, säger Sarah.

– Men efter det har mycket positivt hänt. Jag tror inte jag har gjort ett enda dåligt mästerskap sedan London.

Nationella elitcentrat förändrade allt för mig. Det är så otroligt mycket roligare att komma till träningen när man är med i en grupp som hjälper och sporrar varandra.2013

Tiden efter OS i London blev annorlunda.

Under hösten 2012 tränade Sarah ovanligt lite. I stället fokuserade hon på skolan och på att ta körkort.

– Jag tror alla, oavsett om det går bra eller dåligt, behöver en paus efter en OS-satsning. Det kommer jag säkert ta efter Rio också.

När hon i början av 2013 var redo att öka träningsdosen var hon inte längre ensam i bassängen under träningspassen.

Hösten 2012 hade simförbundet dragit igång NEC, nationella elitcentrat, där några av Sveriges bästa simmare tränade tillsammans under ledning av tränarna Carl Jenner och Andrei Vorontsov.

Sarah hade plötsligt träningskompisar med samma mål som henne.

– NEC förändrade allt för mig. Det är så otroligt mycket roligare att komma till träningen när man är med i en grupp som hjälper och sporrar varandra. Simning är visserligen en individuell sport men för att orka och för att tycka det är roligt behöver du kompisar omkring dig.

I juni 2013 tog Sarah studenten och några veckor senare åkte hon till Barcelona för sin karriärs tredje långbane-VM.

I alla intervjuer före mästerskapet var Sarah noga med att understryka att hon inte hade tränat lika hårt som tidigare, och därför var målsättningen blygsam. För första gången på flera år sa Sarah att finalplatser räckte för att hon skulle vara nöjd.

Men ibland kan en minskad träningsdos vägas upp av känslan av lycka och harmoni. Sarah hade hittat ny lust och då kunde ingen stoppa henne.

Sarah Sjöström simmade hem VM-guldet på 100 meter fjärilsim och när hon klev upp ur VM-bassängen kunde hon inte stoppa tårarna från att rinna.

Detta trots att hon efter tårarna i London ett år tidigare hade lovat sig själv att aldrig mer gråta för ett simlopp.

– VM i Barcelona kändes som en comeback. Det var en sådan skön känsla i hela kroppen. Allt med simningen var mycket roligare igen.

I VM i Barcelona fick vi på allvar också stifta bekantskap med frisimmaren Sarah Sjöström.

Efter alla framgångar i fjärilsim hade tränare Jenner insett att skulle Sarah fortsätta att behålla lusten, och känna att hon utvecklades, behövde hon ytterligare en utmaning.

Valet blev att parallellt med fjärilsimssatsningen också göra en rejäl satsning på de kortare distanserna i frisim.

Redan i VM 2013 resulterade den satsningen i ett VM-silver på 100 meter frisim, hennes första VM-medalj på distansen.

– I frisim måste jag kämpa från första armtaget på ett helt annat sätt än i fjärilsim, men det är ett roligt simsätt just för att det är utmanande.

Se Sarah berätta om sin resa mot Rio i DN.TV .2016

Som en sista avstämning inför OS i Rio de Janeiro återvänder Sarah i maj till OS-arenan i London för att simma EM.

Hon är inte toppad utan ser EM som ett bra tillfälle att träna på att tävla.

Så låter det åtminstone före tävlingarna, men tävlingsmänniskan Sarah förnekar sig inte.

När kroppen är tung och inte svarar den första tävlingsdagen märks det på Sarah att hon inte är riktigt tillfreds. Även om hon vet varför, och att det finns en logik i det, är det inte den vanligtvis sprudlande Sarah som pratar med oss journalister efter de första loppen.

Redan nästa dag är bilden annorlunda.

Sarah står med guldmedaljen från 50 meter fjäril runt halsen och nu är leendet tillbaka.

Kroppen må fortfarande vara lika nedtränad som dagen före, men när huvudet har tagit makten över kroppen spelar det mindre roll.

Trötthet går att övervinna om den mentala styrkan finns där.

– Jag vet att jag kan simma snabbt även när jag är inne i en tuff träningsperiod. När jag till exempel satte världsrekordet på 50 meter fjäril i SM 2014 var jag inte heller toppad.

Sarah stannar i London i fem dagar.

När hon reser hem har hon vunnit samtliga tre individuella distanser som hon har ställt upp i, 50 och 100 meter fjäril samt 100 meter frisim.2014

Under EM i Berlin, som resulterade i fyra nya individuella medaljer för Sarah, stod det klart att Sverige för första gången på många år var på väg att bli en lagkappsnation att räkna med.

Sarah Sjöström var det ankare som lagen behövde för att lyckas.

I Berlin tog Sverige guld på 4×100 meter frisim och silver på 4×200 meter frisim och 4×100 meter medley.

En lagkappssatsning mot Rio började ta form.2015

Sarah Sjöström åkte till VM i ryska Kazan med det uttalade målet att slå Dana Vollmers världsrekord på 100 meter fjärilsim.

– Jag brukar aldrig sätta upp sådana mål inför ett mästerskap, men jag ville verkligen utmana mig själv och pröva på hur jag reagerade att tävla med den pressen på mig, berättar Sarah.

Svaret hon fick på utmaningen kunde inte ha blivit bättre.

Redan i semifinalen slog Sarah världsrekordet och i finalen sänkte hon det ytterligare.

Hon åkte hem med fem nya medaljer i resväskan: VM-guld på 50 och 100 meter fjäril, VM-silver på 100 meter frisim och 4×100 meter medley och VM-brons på 50 meter frisim.

Sarah blev därmed också den första svenska simmaren som tog två guld i ett långbane-VM.

– Det var fantastiskt att åka hem från Kazan och att veta att jag klarade av att leverera under press. Det tar jag med mig till Rio.


Det var fantastiskt att åka hem från Kazan och att veta att jag klarade av att leverera under press. Det tar jag med mig till Rio.

Sarah Sjöström tog två guld i långbane-VM 2015 och sänkte världsrekordet två gånger.2016

Ett stort antal bilder är tagna. En lång intervju är gjord. Med hjälp av bilder och tidningsurklipp har vi vandrat längs minnenas allé fram till nuet.

Tiden som på förhand var bokad har för länge sedan passerats, men Sarah har ingen brådska i väg.

Vi sitter kvar i fotoateljén ytterligare en stund och pratar bland annat om några av hennes OS-konkurrenter. Hur snabbt kommer frisimmaren Katie Ledecky att simma i Rio och i vilken form kommer OS-guldmedaljören på 100 meter fjärilsim från 2012 Dana Vollmer, som blev mamma för ett och ett halvt år sedan, att vara i?

Sarah kommer på att hon har glömt lägenhetsnycklarna hemma, men ett snabbt samtal hem till sambon Johan visar att han är hemma och att hon inte behöver oroa sig.

Sarah träffade Johan 2012. Sedan dess har de varit ett par.

– Johan bodde i Frankrike då och det dröjde ett år innan vi flyttade ihop. När vi väl hade gjort det var det som allt föll på plats.

Johan och hans mamma samt Sarahs föräldrar och lillebror kommer att finnas på plats i Rio under OS. Tillsammans bildar de Sarahs starka supportteam, som alltid finns där för henne oavsett vad som händer.

– Även om vi inte hinner ses mycket under tiden i Rio ger det mig en trygghet bara att veta att de är där, säger Sarah Sjöström.

Vi går ut på redaktionen och dricker en ny kopp kaffe, den här gången riktigt starkt sådant. Sarah står med kaffekoppen i ena handen samtidigt som hon med den andra armen försöker visa DN:s krönikör Johan Esk hur ett perfekt armtag i frisim ska se ut.

Där och då blir det tydligt även för mig att Sarah Sjöström har lämnat tonåren bakom sig.

För inte dricker väl 14-åringar starkt kaffe?

En artikel av

Text Malin Fransson
Foto Thomas Karlsson (studio) och Jonas Lindkvist (bassäng)

Dela med dina vänner

Berättelsen i korthet