Sara Skyttedal: KD måste komma ut som äkta höger - DN Fokus
Kapitel

Fokus.


Sara Skyttedal: KD måste komma ut som äkta höger

KDU-ordföranden Sara Skyttedal firade med champagne när Decemberöverenskommelsen föll. För DN:s Björn af Kleen och Lotta Härdelin berättar hon varför hon inte vill bli Kristdemokraternas ledare.

Dela med dina vänner

1.Spinningpass på södermalm

Gryning i en källare på Södermalm i Stockholm.

Soundtrack: Rammstein, tysk heavy metal.

Svensk högers enfant terrible reser sig i cykelsadeln, svettig i orange tanktop.

– Så frågan, Sofo: är ni redo?! ÄR NI REDO!?

– Snabbt hårt tempo nu! Jag vill inte att ni slutar förrän ni stinker så det känns i hela salen när ni går härifrån. Okej gänget, ända in i kaklet!


Sara Skyttedal


Skyttedal1600.J
Förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet sedan maj 2013.
Uppvuxen i Brandbergen i Haninge kommun utanför Stockholm.
Engagerad i KDU sedan 2002.
Konvertad katolik.
Har pluggat statsvetenskap, nationalekonomi och idéhistoria vid Stockholms universitet, saknar examen och ”imponerande betyg”, enligt egen uppgift.
Leder spinningklasser, klättrar och springer.
Umgås gärna med sina två yngre systrar.
När makthavare.se listade framtidens mäktigaste i februari i år hamnade Sara Skyttedal i topp: ”Queen of svensk politik som bitvis har haft större politiskt inflytande än vår statsminister.”

Sara Skyttedal, 29-årig ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund och röststark medlem av partistyrelsen, är en udda ledarprofil i KD:s 50-åriga tradition av frikyrkliga predikanter.

Partigrundarna Birger Ekstedt och Lewi Pethrus, båda präster, ledde aldrig spinningklasser på Kocksgatan. Än mindre Alf Svensson, prästson från Skövde, eller Göran Hägglund, tidigare social­minister från Degerfors.

Sara Skyttedal är uppvuxen i miljonprogrammet Brandbergen i Haninge utanför Stockholm, där KD fick dryga tre procent i förra riksdags­valet. Hon gick teknikprogrammet med 30 killar på gymnasiet.

Hennes pappa var frånvarande, mamman sjukskriven och Sara Skyttedal tog hand om sina yngre systrar från tretton års ålder.

Hon är konverterad katolik men knappast känd som from. I ett tidigare jobb sålde hon kreditkort på flygplatser och avancerade till bästa säljare i Norden. Så mycket för Jesu råd om att inte tjäna Gud och mammon med samma hand.

Tjänsten som spinninginstruktör, Sara Skyttedal leder fyra klasser i veckan, betraktar hon som ett avbrott från vardagens kall.

– När man instruerar måste man ha fullt fokus. Man kan inte sitta här och öva på oneliners, säger hon och torkar av sadeln.

Även denna syn på politiskt arbete – öva på oneliners – skiljer sig från den gängse.

Sara Skyttedal är en frän retoriker. Hon har liknat invandringen vid en ”skogsbrand” och kallat sin partikamrat Penilla Gunther för ”en trafik­olycka”.

När Decemberöverenskommelsen (DÖ) föll på KD:s riksting i fjol korkade Skyttedal upp en flaska Bollinger till den samlade pressens förtjusning.

Kuppen mot DÖ skakade om Sverige.

Daniel Sandström, tidigare kulturchef på Svenska Dagbladet, kallade fotot av Skyttedal med champagnen för en ”ikonisk bild av politisk berusning” och fick medhåll av statsvetaren Katarina Barrling.

Partikamraten Göran Hägglund, en av arkitekterna bakom DÖ, stämplade henne som en dålig vinnare. I SVT-programmet ”Min sanning” kallade han Skyttedals beteende ovärdigt och opassande. Vad skulle KDU:s 12-åriga medlemmar tänka om politiskt arbete?

Själv blev Sara Skyttedal tackad av champagneleverantören Arvid Nordquist med gåvor.

När himlen öppnar sig fäller hon upp ett smultron­färgat paraply med Bollingerlogotyp.

Den urdruckna flaskan från kongressen auktionerades ut för 7.000 kronor på Blocket.

Mannen som vann ”hatade verkligen Decemberöverenskommelsen” och avsåg att placera buteljen i sin ”mancave” som symbol för en störtad politisk regim.

Tacksamma borgare på högerflanken budade samtidigt årgångschampagne till Sara Skyttedal, däribland en Bollinger RD 1996.

– Du kan ju googla vad den kostar i butik, säger hon.


Skyttedal1600.B

Sara Skyttedal leder spinningspass fyra gånger i veckan.

Kuppen mot DÖ gjorde Skyttedal populär bland SD-sympatisörer, som hoppas på en borgerlig koalition med Sverigedemokraterna.

Skyttedal varnade tidigt för flyktingkrisens omfattning, redan i augusti 2014, strax efter dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-tal.

Hatsajen Avpixlat kallar Sara Skyttedal för en ”fyrbåk av hopp för det sunda förnuftet” i ett ”stormande hav av dumhet”.

Hon kallar SD för ”totalt oseriöst”.

– Det är otänkbart att regera med dem på väldigt lång sikt, säger hon. För deras värdegrund och politiska rötter. Men det problematiska med DÖ var att alliansen förhandlade bort det faktum att SD sitter i riksdagen. Man insåg inte vilket avgrundsdjupt förakt det skapar i väljarkåren – både bland SD-röstare och bland våra egna väljare som upptäcker att vi är beredda att ge frikort till vilken politik som helst.

Många, inklusive Göran Hägglund, oroade sig för det parlamentariska kaos som champagnekuppen riskerade att utlösa.

Inte hon.

– I det läget var extra val utlyst. Jag var revanschsugen och ville ge svenska folket chansen att reda ut situationen.

I ett nyval hade SD fått ännu högre siffror?

– Oroar man sig över valutgångar bör man nog inte vara politiker. Jag vill förhandla över blockgränserna i sakfrågor men inte förhandla bort de konstitutionella spelreglerna. Det var aldrig någon riktig regeringskris i Sverige.

Sara Skyttedal upplever att Kristdemokraterna ”anpassat sig” efter henne. Hon refererar till sig själv som ”enmansarmén”, ”the force”.

– Inte så att KD tänkt: vi måste bli mer som Sara Skyttedal. Men jag inbillar mig att jag satt stort avtryck på bilden av partiet och på partiet självt. Jag har möjlighet att påverka. Och jag har ju några milstolpar.

Hon fnissar åt det anspråksfulla i uttrycket milstolpar.

Men konkretiserar gärna:

– Jag startade det gräsrotsuppror som fällde Decemberöverenskommelsen.

– Jag köpte en Demoskop vars resultat publicerades i DN och som visade att (dagens partiledare) Ebba Busch Thor skulle locka väljare och (den ekonomisk-politiske talespersonen) Jakob Forssmed skulle skrämma bort dem. Sen hoppade Jakob av som partiledarkandidat.

Hon fnissar igen.

– Jag ändrade hela mediarapporteringen inför valet när jag skrev på DN Debatt om en gräns för flyktingmottagandet. Alla fick förhålla sig till vad jag skrivit, till och med statsministern.

Senare gick Skyttedal fram till Fredrik Reinfeldt och frågade ”om hon hade förstört Sverige?”.

Den avgångne ledaren svarade, enligt Skyttedal:

”Man har inte gjort sitt jobb som ungdomsordförande om man inte anklagas för att ha förstört åtminstone sitt parti.”

Hon flikar in:

– Jag är hemligt kär i Fredrik Reinfeldt.

Sara Skyttedal förvarnade KD kvällen innan debattartikeln om invandringen gick i tryck. Moderpartiet uppmanade henne att avstå intervjuer under publiceringsdagen, säger hon. Alliansen ville upprätthålla sin gemensamma front i valets mest laddade fråga. Förgäves. Skyttedal satt i allt från morgonsoffan till Aktuellts 21-sändning.


Skyttedal1600.I

Sara Skyttedal firar med champagne efter att KD röstat för att gå ur Decemberöverenskommelsen. Foto: Roger Turesson

Det var enda gången partiet försökt styra henne, säger hon.

– Jag är väldigt känslig inför försök till social kontroll. Alla nära mig ger upp alla försök att påverka mina stora val i livet. Jag är sällan öppen för input. Precis som i politiken.

En parallell:

– Jag har aldrig testat tobak. Nu skulle jag i och för sig inte ha något emot att röka en cigarr för att fira något. Men varför börja om man överlevt mellanstadiets grupptryck?

Ella Bohlin, företrädaren i KDU, skämdes och mådde illa av Sara Skyttedals debattartikel, skrev hon.

Ministrar och riksdagsledamöter ställde in luncher med Skyttedal.

Ångrar du något?

Hon tar upp fjolårsattacken på ovana flygresenärer.

Ombord på en Lufthansaflight twittrade hon:

”Det djupa förakt jag känner för folk som inte vet hur man boardar ett flygplan. Det har inga gränser”, följt av: ”Det här är Lufthansa. I Tyskland föraktar man inte hierarkier. Flytta på dig”.

Sven-Eric Liedman, professor i idé- och lärdomshistoria, svarade med ett Jesuscitat: ”De sista skall bliva de främsta”.

– Jag ångrar mig inte men kan bli lite frustrerad över hur stort sånt här blir. Detta är nu min andra eller tredje träff på Google. I själva verket har jag ju ett guldkort och kan boarda planet först av alla. Men är ganska blyg. Så jag köar och aggrotwittrar hellre.

Hon vill vara ”äkta”, säger hon.

– Jag står inte ut med att inte vara mänsklig. Mitt twitterkonto är väldigt mycket jag. Jag har gått alla medieträningsutbildningar men vägrar upprepa partiets på förhand bestämda formuleringar. Jag vill fortsätta använda ironi även om sju procent av befolkningen inte kan förhålla sig till den.


Skyttedal1600.E

KD:s partiledare Ebba Busch Thor, tvåa från höger, är ett år yngre än Sara Skyttedal.

2.Korridorsnack i riksdagen

Två timmar efter spinningklassen ses vi i Sveriges riksdag.

KD presenterar sin nya budget och Sara Skyttedal ska försöka ”sno lite media” från ledarduon Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed.

Hon slår sig ned i en fåtölj en bit från partiledarens intervjuuppbåd.

Närvaron får avsedd effekt.

Snart sitter TV4:s reporter Ulf Kristofferson i en fåtölj bredvid.

– Hej Ulf, säger Sara Skyttedal.

Reportern börjar skratta. Skyttedal kan ha den effekten. I riksdagens vardagslunk sticker hon ut som en korsning mellan Modesty Blaise och Margaret Thatcher. Hon kombinerar åtsmitande klänningar med scarves med rävjaktsmotiv.

Hennes närvaro osäkrar något i den parlamentariska rutinen.

Hon tas ibland i upptuktelse av äldre män.

Första gången Skyttedal träffade Alf Svensson bjöd partiets nestor på en uppläxning. Samma morgon hade Skyttedal skrivit en EU-kritisk debattartikel i Svenska Dagbladet.

Svensson, då EU-parlamentariker, kallade Skyttedal för ett ”hot mot den europeiska gemenskapen”, säger hon.

Vid ett kommande möte sträckte han sig över middagsbordet och förkunnade, enligt Skyttedal:

”Det här kommer du att förstå när du blir vuxen”.

Alf Svensson skrattar när jag konfronterar honom med citaten.

– ”Ett hot mot den europeiska gemenskapen”. Det var det värsta! Då är man bra betydelsefull. Någon sådan betydelse tror jag inte att hon har haft eller kommer att ha. En gång sa jag till henne: ”Här kommer rabulisten!”.

– Hon har dragit alldeles för långt till höger för att partiet ska känna sig komfortabelt med henne. Hon ska göra om asylrätten med en gång, skrev hon. Hon hivade upp champagne när DÖ föll. Hittills har vi inte sett så betydelsefulla följder av det beslutet. Hon är väldigt skicklig på att skaffa sig utrymme i medierna och charmig på sätt och vis. Hon är en av politikens exhibitionister.

Hennes framtid i partiet?

– Jag kan tänka mig att hon kommer ligga i för att försöka ha en sådan. Och att hon lyckats skapa irritation är ovedersägligt. Vilket ju ibland kan vara meningen – för den som gör det.

I riksdagen säger Sara Skyttedal oskyldigt till Ulf Kristofferson:

– Du skrattar åt mig, Ulf?

– Jag tänkte på något du skrev om bombhöger och så ditt namn: Skyttedal. Det hänger ihop. Pågår det intervju här, förresten?

Skyttedal skakar på huvudet. Kristofferson ber om ”några reflektioner kring Miljöpartiets kris”.

– Jag tror regeringen faller, säger hon.

Ebba Busch Thor stannar till på väg tillbaka till kansliet.

Ulf Kristofferson vänslas med de unga makt­havarna.

– Ni hamnar i skuggan nu under Miljöpartiets kris. Det blir konkurrens kring fyraprocentsspärren, säger han.

– Kan vi inte ens få ha den i fred, säger Sara Skyttedal.

– Vi som trodde att vi hade en nisch, säger Ebba Busch Thor.

Hon försvinner. Skyttedal sitter kvar. Hon vill inte åt partiledarposten, säger hon.

Hon är ett år äldre än Thor.

De är gamla vänner från KDU. Skyttedal var på Thors bröllop. På möhippan spelade de in en alternativ video till Carolas ”Evighet”. Thor och Skyttedal skiljer sig åt. Småbarnsmamman Thor bor på landet utanför Uppsala och brinner för äldrevård. Singeln Skyttedal bor på 38 kvadrat med sängskåp på Södermalm, är intresserad av terrorism och har ett förflutet som hårdrockare.

– Jag blev kallad till ett möte med valberedningen inför partiledaromröstningen. Jag fick frågan om min förmåga att ena partiet och eventuella lik i garderoben. Jag insåg att jag var påtänkt som huvudnummer. Det förvånade mig. Det borde ha framgått med all önskvärd tydlighet att jag inte var intresserad. Jag är alldeles för bråkig.

Hon lägger till, om partiledningen:

– De är ju bara knapptryckare allihop!


Skyttedal1600.D

Skyttedal och KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson testar Snapchat.

KD:s gruppledare Andreas Carlson passerar genom riksdagskorridoren.

Skyttedal kan inte hålla sig.

– Ja, inte han såklart! Gruppledaren gör bara vad han tror på! Nä, piskan är ganska hård i det här partiet. Det är sällan någon vågar bråka. Det borde finnas utrymme för någon bråkstake i riksdagsgruppen.

Skyttedal vill bli riksdagsledamot – hon uppmanar sig själv att resa runt i distrikten och ”fika som fan”– och på sikt gärna minister i en framtida borgerlig regering.

– Ska jag vara så här bråkig får det nog bli över något ganska litet område, typ EU-minister. Så jag kan tjafsa å Sveriges vägnar mot alla eurokrater. Eller justitieminister.

KD står inför ett vägval, säger Skyttedal. Kom ut som äkta höger, är hennes recept. Hon hänvisar till den nederländske statsvetaren Cas Mudde.

– När populistiska partier växer måste man i tid markera att det finns en rumsren höger. Som Franz Josef Strauss sa i Bayern på 1970-talet: till höger om mig finns bara avgrunden. Det måste finnas ett ordentligt högerparti. Min masterplan är att KD ska bli detta. Om vi slutar skämmas för att vara borgerliga kan vi få betydligt högre siffror. Det är uppenbart att människor inte uppfattar oss som relevanta i dag. Därför är det inte oförtjänt att vi har låga opinionssiffror. Vi har backat sedan 1998. Sist vi gick upp i opinionsmätningar var efter DÖ:s fall.

– Ja, jag hoppas på mer från Ebba. Var det ett politikersvar? Vad vill du att jag ska säga?

Om vi slutar skämmas för att vara borgerliga kan vi få betydligt högre siffror.

3.Lunch på Paolo Robertos ställe

Lunch. Skyttedal väljer Pane Fresco, förre proffsboxaren Paulo Robertos restaurang högst upp i Åhlénshuset.

Skyttedal och Roberto har lärt känna varandra i katolska sammanhang.

Hon konverterade för två år sedan i Sankta Eugenia katolska församling i Kungsträdgården.

Men bytte sedan församling till Romersk-katolska kyrkan vid Medborgarplatsen.

För att få vara i fred från ”politiskt medvetna” citykatoliker, säger hon.

Skyttedal pratar ogärna om sin tro. Kyrkan är ett rum där hon kan hänga av sig sitt varumärke. Sin repertoar. I fjol pilgrimsvandrade hon ensam en månad till spanska Santiago de Compostela. I sommar ska hon gå en annan rutt.

Paolo Roberto dyker upp med två överraskningstallrikar buffelmozzarella. Strax därpå kommer vår ordinarie pastabeställning.

Kyparen är rådvill: ska vi inta båda rätter samtidigt?

Skyttedal ser stressad ut. För första och enda gången under flera dagars samtal.

Sara Skyttedal var inte så ofta på restaurang som barn.


Skyttedal1600.J

Sara Skyttedal leder spinningklasser, klättrar och springer.

Brandbergen ligger utanför tunnelbanenätet. Föräldrarna skiljde sig när hon var tio. Efter skilsmässan flyttade mamma och tre döttrar från familjens radhus till ett höghus i centrum. Modern var arbetslös och sjukskriven om vartannat. Familjen överlevde tack vare olika bidrag.

Pappan flackade omkring i Europa.

I dag bor han återigen i Haninge, omgift med en kvinna från Zambia. Sara och hennes pappa ses ”en eller två gånger om året”, säger hon.

– Man får en annorlunda relation till en förälder som inte var närvarande under ens tonårs­revolt. Med min pappa är jag fortfarande en liten tjej. Det är ganska osunt. Jag var väldigt besviken på honom under uppväxten.

Sara blev ställföreträdande förälder åt sina två yngre systrar, födda 1988 och 1992. Storasyster bestämde över hushållet. Hon pratar fortfarande med sina systrar dagligen.

– När mamma var sjukskriven fattade jag alla beslut kring inredning, vilken tid jag skulle komma hem, var jag skulle gå i skolan, vilka män min mamma skulle träffa och vart vi skulle åka på semester.

– Det var inte så jättejetset. Det fanns släktingar som tyckte jag hade för mycket att säga till om. Med facit i hand tog jag inga jätteradikala beslut. Även om det är lite konstigt att inse att man bestämde över en familj som trettonåring.

Semestrarna gick till den campingplats på Öland där Saras kärlek för tillfället befann sig.

Hon började på eget bevåg högstadiet i centrala Stockholm, på en skola knuten till frireligiösa Södermalmskyrkan. Ett socialt kitt. Ordning och reda. Eleverna kallade läraren fröken eller magister. Hon gick vidare till teknikprogrammet på Cybergymnasiet som lockade med halvdagar och gratis körkort.

– Jag och 30 killar. Man fick stå på sig om man ville vara intakt i slutet av dagen.

Hon är teknisk.

– Jag har det från pappa. Jag trodde jag skulle arbeta med något sånt. När man jobbar med människor med intellektuella ambitioner är man oftast den mest tekniskt kunniga på arbetsplatsen. En bra grej även om det ju finns roligare superhjälteförmågor.


Skyttedal1600.G

Att engagera sig i ett ungdomsförbund blir som terapi.

I gryningen, innan skolan börjat och när Finlandsfärjorna angjorde Stadsgårdskajen, städade hon hytter rena från spyor. Bra betalt, eftersom få konkurrerade om extraknäcket.

Hennes pappa åker fortfarande Finlandsbåt ”typ varje helg” och firar ofta julafton ombord, säger dottern.

– Enligt Rädda barnen var jag barnfattig. Även om jag aldrig betraktat mig så.

Hon blickar ned på berget av penne och gräddig oxfilé på Åhléns. Paolo stryker förbi och betraktar hennes rester.

– Det är smisk på det där. Du snackar för mycket, säger han.

– Jag måste äta nu, säger Sara Skyttedal och tystnar.

Inför trean i gymnasiet flyttade hon till Växjö och förlovade sig med en kristdemokrat. Fästmannen anmälde henne i hemlighet till Fröken Sverige, just när bikinimomentet ersatts av kriterier som högskoleprov och improvisationsteater.

Sara blev Fröken Småland och slutade på tionde plats nationellt.

När kärleken slocknade återvände hon till Haninge och blev sambo i centralorten Handen med Robert Noord, tidigare socialdemokratiskt oppositionsråd i Haninge kommun och kyrkorådets ordförande.

Om Sara växte upp som familjeöverhuvud var hon samtidigt fobiskt blyg mot omvärlden.

Hon betalade systrarna med veckopengen för att de skulle ringa myndigheter och prata med expediter i centrum. Än i dag kan hon lämna en klädbutik om biträdet frågar mer än en gång om hon behöver hjälp.

– Ibland vill jag bara vara i fred, säger hon. Och eftersom jag inte tar hänsyn till andra människor när jag fattar beslut behöver jag ändå inte deras hjälp.

Skräms du aldrig av offentligheten på samma sätt?

– Jag är ganska introvert. Men nära interaktion är mycket värre än att vara med på tv. Det är bland annat därför jag inte vill bli partiledare – man säljer hela sin själ till offentligheten. Man blir låst. Man äger sällan något. I dag behöver jag aldrig ta några egentliga hänsyn.

Har du gått i terapi?

– Att engagera sig politiskt i ett ungdomsförbund blir som terapi: man testar det man är obekväm med steg för steg.

En av hennes systrar, hon bor vid Gullmarsplan och jobbar som serviceelektriker, beskriver sin storasyster som djupt olycklig under barndomen.

– Vi har inte haft det så jätteroligt alla stunder. Speciellt när familjen bodde i Tyskland ett halvår, precis innan skilsmässan, då mådde hon väldigt väldigt dåligt. Sara var lite äldre i sitt huvud än många jämnåriga. Jag var mer kaosartad. Jag härjade. Hon var lugn och väldigt duktig i skolan. Men extremt blyg. Hon hade en enda kompis. Jag är så superimpad av henne i dag.


Skyttedal1600.C

Tillbaka i uppväxtens Brandbergen i Haninge utanför Stockholm.

4.Tillbaka till Brandbergen

Vi lämnar Åhléns och drar till Brandbergen.

Från översta våningen på Norra Kronans gata 422, ett cementfärgat sjuvåningshus: evighets­utsikt över Tyresta nationalpark.

Här bodde Skyttedals.

Utanför porten ligger ett gammalt avgasrör. Sara Skyttedal konstaterar att hissen målats om och att väggpanelen i foajén bytts ut.

Förortsstockholms motsägelsefulla topografi. Å ena sidan ett slags kuperad skärgårdsidyll med nakna stenhällar, tallmoar och idrottsplatser. En simhall.

Så perfekt på planritningen.

Samtidigt så isolerat från naturligt liv.

– Jag ville spränga det här, säger Sara Skyttedal. När jag var 15–16 förstod jag inte att man lät det stå kvar. Det är så hemskt att man bygger så här. Det finns ingen möjlighet för samhällsgemenskap i den här estetiken. Så fort folk får pengar flyttar man, oavsett bakgrund. Nu ska regeringen bygga 700 000 nya bostäder, det motsvarar nästan ett miljonprogram och det kommer vara jättesvårt att inte bygga fram samma utanförskap.

Sara Skyttedal börjar tröttna på sin egen politiska uppväxtberättelse, säger hon.

Förortstjejen med egen erfarenhet av miljonprogrammets utsatthet. Att bli jagad av killgäng. En vän som våldtas i buskarna på väg från nattbussen.

Erfarenheter som upprepats så många gånger i ungdomspolitiska sammanhang att de formats till en ideologi. Om vikten av närortspoliser och klassrumsauktoriteter.

– Ett tag lät jag bli att prata om min bakgrund för att jag kände att det blir klichéaktigt. ”Jag är från förorten och ändå borgerlig”. Jag fattar att det finns en intressant twist där men det finns samtidigt så mycket annat som påverkar ens reformförslag.

Ändå är hon en produkt av Brandbergen, erkänner hon. Svärtan, stridslystnaden, oresonligheten.

– Möjligen skulle jag ha blivit lite mer optimistisk om jag kom från en mer intakt situation. Det var inget våld hemma men det var något annat än det mina kompisar hade med trevliga familjemiddagar och föräldrar som var schysta mot varandra. Min familj var uppenbart trasig. Det inser man ganska tidigt när föräldrarna bråkar varje dag. Jag umgicks med mina kompisars familjer och åkte ofta på semester med dem.

– Men om jag inte fanns – vem skulle då vara Sveriges 38:e mäktigaste person? (Enligt tidskriften Fokus). Många tycker man är en klassförrädare. När jag ger mig in i förortsdiskussioner slutar det med att jag inte får uttala mig för att jag inte bor kvar eller för att jag är vit.

Om jag inte fanns – vem skulle då vara Sveriges 38:e mäktigaste person?

Hon var ofta rädd, säger hon. Det är svårt att föreställa sig i dag, när hon intar en korridor som en härförare. Hon har en ryttares hållning. Hon red på en kommunal anläggning som barn. Hon marscherar med fötterna utåt.

Vi står i hennes gamla trapphus. Namnen i porten klingar i dag av Balkan och Mellanöstern.

– Bortom att känna sig socioekonomiskt utanför, att inte ha råd att åka till Gröna lund, var detta med tryggheten det mest grundläggande på Maslows behovstrappa.

– Den totala frånvaron av auktoriteter. Det fanns bara snällistlärare och fritidsledare som tyckte synd om killarna som omringade en och skrek glåpord.

I valrörelsen 2002 gick Sara Skyttedal, då 16 år gammal, runt till partibåsen i centrum och lyssnade till vänsterns och socialdemokraternas förortspolitik. Hon blev chockad.

– De ville satsa på fritidsgården. Ha längre öppettider. Jag bara: VA? Det är ju där alla slåss och är fulla. De pratade om högre bidrag. Vi levde ju på bidrag. 200 kronor till i månaden hade inte ändrat något för oss. Framför allt blev jag så trött på vuxenvärlden. Som tyckte så synd om alla. Som förklarade att vi skulle bli motarbetade under våra framtida liv. När vuxna påpekade att det inte är så lätt för alla kände jag: vi lever på socialbidrag, jag rånar inte en bank för det.

Sara Skyttedal fattade direkt, säger hon.

– Det är gratis att gå på universitetet och gratis att ställa sig i bostadskö. Det är klart jag skulle göra det.

Hur kom det sig att just du fattade det?

– För att jag har hög IQ.

– Skoja!


Skyttedal1600.J

5.Årsmöte i Folk och försvar

Vi återvänder till stan.

Tittar in på KDU-kansliet, gatuplan i Gamla Stan.

Boken ”Tänkt och sagt av Göran Persson” ligger på skrivbordet; hon älskar hans härskartekniker.

Vi promenerar till Folk och försvars årsmöte, en politiskt obunden sammanslutning av organisationer med intressen i försvars- och säkerhetsfrågor.

Sara Skyttedal ska klubbas in som styrelseledamot.

Årsmötet är en sömnig historia. Styrelsen utväxlar artiga longörer enligt protokoll. ”Oerhört osexigt”, sammanfattar hon i ett sms när mötet är slut.

2007 gick Skyttedal Folk och försvars grundkurs, ”minilumpen”, som hon säger.

Under styrelsemötet viskar hon i mitt öra att kursledningen förfärades en smula av Skyttedals handfasta intresse för krig.

Under en studieresa i Kosovo bjöds matnyttiga föreläsningar av organisationer som Kvinna till kvinna.

– Efteråt tyckte de att vi skulle vara på rummet och reflektera över alla insikter vi fått. I stället gick vi till soldaternas boendekvarter och frågade om vi kunde åka bandvagn. Det var inte så populärt, säger hon.

Sara Skyttedal är väl bevandrad i det försvarsindustriella komplexet. På Folk och försvars årliga konferens i Sälen har hon dansat styrdans med Överbefälhavaren – efter att inrikesminister Anders Ygeman tackat nej – och konverserat ”hans majestät” under en halvtimme i baren.

– Kungen var frispråkig. Det var roligt. Jag tror jag uppfattade honom som de flesta uppfattar honom. Han är inte jätte… vad ska man säga. Nej, jag säger inte mer.

Hon lägger senare till:

– Det fina var att kungen betedde sig mänskligt och ändå höll sig inom ramen för sitt ämbete.

Vi ses igen kvällen efter Folk och försvars årsmöte.

På baren Kåken i centrala Stockholm dricker Skyttedal rödvin i väntan på att popbandet Borgerlig skymning ska spela. Hon älskar deras hit ”Han röstar på FI (för att få ligga)”.

På Kåken i kväll är också Linda Nordlund, tidigare ordförande för Liberalernas ungdomsförbund och en av Skyttedals väninnor.

Hon gratulerar Skyttedal till styrelseposten.

– Ja. Det ska bli kul faktiskt. Jag ser fram emot det.

– Det är svinfett, säger Linda Nordlund, som tidigare innehaft samma stol.

De konstaterar att Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, sitter i styrelsen liksom Nils Svartz, överdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sara Skyttedal ska närma sig Lena Nitz i ett specifikt ärende.

– Jag ska hetsa fram så att hon också kräver rikspolischefens avgång, säger hon.

Skyttedal saknar förtroende för polischefen Dan Eliasson. Kompisen upplyser om att även Nils Svartz har en bakgrund som polis.

Skyttedal myser.

– Ahhh, så jag kan få två poliser. Det är ju riktigt tunga människor i den där styrelsen. Insikterna man kan få.

Jag ber Linda Nordlund om hennes bästa Skyttedalhistoria. Hon berättar om Folk och försvars grundkurs i Boden 2007. Februari och 26 minusgrader. Studiegruppen har i uppgift att resa ett tält i skogen. Nordlund hugger granris som liggunderlag. När halva tältgolvet är täckt lägger sig två personer till rätta och rattar in Melodifestivalen på radio.

KDU-delegationen.

– Det var mitt första intryck av Sara. Jag blev så jävla arg, säger Linda Nordlund.

Vad är sensmoralen?

– Att Kristdemokraterna faktiskt är verklighetens folk. Och inget att hålla i handen när kriget kommer.

Nästa försvarsutflykt gick till Karlskrona.

Skyttedal och Nordlund blev kompisar.

– Det var när vi började supa, säger Sara Skyttedal.

– När vi letade kadetter utan att hitta några, säger Linda Nordlund.

– Men vi hittade ryska sjömän. Som jag fotade mig med, säger Skyttedal.

Skyttedal poserar gärna framför försvarsobjekt.

Ett antal bilder är just nu föremål för en juridisk affär. Denna tidning, Dagens Nyheter, är motpart.

2009 var Skyttedal och Ebba Busch Thor på rundresa i Israel. På Golanhöjderna fotade sig duon framför ett arméfordon. Thor bär israelisk armé-t-shirt. Skyttedal rattar lyckligt ett kikarsikte. DN publicerade skärmdumpar av bilder tidigare utlagda på Skyttedals Facebookkonto. Skyttedal fakturerade DN 28 000 kronor.

DN bestred. Tidningen anser att bilderna på skärmdumparna ska betraktas som redan publicerade i upphovsrättslig mening, då de varit tillgängliga för ett antal tusen personer på Facebook. DN anser även att bilderna publicerats i samband med en så kallad ”dagshändelse” och därmed har ett allmänintresse.

Skyttedal tog saken till Kronofogden, DN begärde återvinning.

Ärendet gick till domstol.

– Jag kan maximalt vinna 28 000 kronor. Förlorar jag åker jag på höga rättegångskostnader. Ni har ju bra advokater. Min advokat har stor spräcklig slips. Era har Armanikostymer.

Skyttedals ombud Staffan Teste driver även sverigedemokraten Kent Ekeroths krav på ersättning för publiceringar av järnrörsfilmen.

”Rent ekonomiskt” har Skyttedal ”ångrat stämningen många gånger”.

– Men jag tycker principsaken är intressant. Är allt jag publicerar i slutna sociala medium allmänhetens egendom? Var går allmänintressets gräns? Vad innebär dagsaktuell händelse?

Antingen vinner Skyttedal en ”viktig princip” eller går i ”personlig konkurs”, har hon meddelat fansen på Instagram.

– Jag har rättsskydd i min hemförsäkring på belopp upp till 200 000. Men självrisken är på 20 procent och jag har inte så hög lön. Inte ens hälften av en riksdagsledamot.

Israelfotona var på väg att bli en artikel i TT, Tidningarnas telegrambyrå, och i så fall kunna spridas i lokalpress landet över.

– Då kände jag att jag inte ville det. Så jag gick till offensiv. Antingen pudlar man eller går offensivt. Jag pudlar aldrig. Så jag tog fram varenda bild på mig själv med vapen och la ut en bildserie på Twitter med förslag på rubriker: ”KDU stödjer USA:s bombningar av civila under Vietnamkriget”. ”Skyttedal besökte diktaturen Vitryssland. Poserar med sovjettank. Smygkommunist”.

Hon ringde upp TT-reportern och sa, enligt hennes refererat:

– Jättekul att du vill skriva om mitt försvarspolitiska intresse. Kolla mitt Twitterkonto för förslag på andra upplägg.

– Han tyckte nog att jag var lite dryg men lät faktiskt bli att skriva.

Har du en vapenfetish?

– Försvarspolitik är fascinerande. Sen är det coolt med kraftfulla fordon. Sitta och köra stridsfordon 90, klart det är coolt.

Attraktionen för krig tillskriver hon delvis sin uppväxt. Sinnet för realpolitik.

– Det finns en anledning till att jag har en lite mer cynisk världsbild än de flesta kristdemokrater, som ju kommer från kärnfamiljer. Det finns ondska, mörker, absoluta rätt och fel. Om naturrätten sedan är av Gud given eller bestäms av humanistiska principer är mindre relevant, egentligen. Men det kommer alltid finnas krig.

Många som besöker just Israel slås av den politiska laddningen. Skyttedal förvånades även av motsatsen: den relativa grannsämjan mellan folken.

Skyttedal satt ensam på en seg buss mellan Tel Aviv och Jerusalem, gick av mitt i ökenlandskapet för att ta en taxi till sina vänner vid Västra muren.

– Det var mitt i ingenstans. Inga taxis kom. Plötsligt stannar en minibuss med två män i. Jag var ensam tjej i Mellanöstern. Men de ville varken ha pengar eller gjorde några sexuella närmanden, eller vad man nu kan råka ut för i en främmande bil på motorvägen. Det var jättefint. Och trots att de var araber hade de inget problem att köra mig till ett judiskt område.

Tror du på en tvåstatslösning?

– Ja.

Borde Israel dra tillbaka sina bosättningar från ockuperad mark?

– Jag tycker inte att Margot Wallström gör ett jättebra jobb. Jag tror ingen från ett svenskt partipolitiskt håll bör säga exakt hur Jerusalem ska delas upp eller var vår ambassad bör ligga. En dag kommer det lösas, efter stenhårda internationella förhandlingar, men det känns ganska långt bort i dag.


Skyttedal1600.F

Lånehunden Grimbo, av rasen Dogo argentino, gör Sara Skyttedal sällskap vid fikat.

6.Hemma på Södermalm

En eftermiddag ses vi i hyresrätten vid Blecktornsparken på Södermalm.

Hon sitter uppkrupen i soffan i rödprickig klänning och läser Henry Kissingers ”World order”.

Kissinger var USA:s utrikesminister under Vietnamkrigets slutskede.

Skyttedal förmedlar en lärdom:

– Han skriver om efterverkningarna av arabiska våren. Hade man på ett tidigt skede gått in inbördeskrigets Syrien hade man kunnat skapa stabilitet.

– Jag har ju träffat Henry Kissinger!

Skyttedal har även skakat hand med Angela Merkel (”senast jag var knäsvag”) och besökt den brittiska premiärministerbostaden på 10 Downing Street.

Hon talar om ”sitt europeiska engagemang” och himlar med ögonen åt den carl bildtska formuleringen.

– Jag kände ingen som var politiskt aktiv när jag började i KDU som 16-åring. Men ibland har man tur och träffar på folk längs vägen som tidigt inser ens potential.

Tyske riksdagsledamoten Philipp Missfelder, Angela Merkels utrikespolitiska talesperson, var Sara Skyttedals mentor.

Missfelder, son till en stålarbetare i Ruhrom­rådet, dog plötsligt av en lungåtkomma i somras. Han blev 35.

Av dödsrunorna förstår man mer av Skyttedal. Missfelder tyckte CDU, det kristdemokratiska regeringspartiet i Tyskland, skulle återvända till sina konservativa rötter. Han var Israelvän. Han fällde skandalösa uttalanden.

Under 12 år var Missfelder ordförande för den kristdemokratiska ungdomsorganisationen och därmed en av Europas mäktigaste ungdomspolitiker.

Han öppnade alla dörrar för Skyttedal i EPP, gruppen för kristdemokrater och moderater i Europaparlamentet; den största i Strasbourg.

Mellan 2011 och 2015 var Skyttedal vice ordförande i EPP:s ungdomsförbund.

– Det var Philipp som tog mig till Kissinger. Han gav mig tillgång till alla sina kontakter. Om det är statsbesök i Sverige och någon ska hit för att träffa Löfven och Wallström är det inte ovanligt att jag också får ett sms om att ta en drink. Österrikes utrikesminister hörde av sig när han var här för att ses som gamla vänner från ungdomspolitiken (de är jämnåriga).

Framstående ungdomspolitiker blir ofta ministrar. Även i Europa. Skyttedal kan följa det europeiska spelet från insidan, säger hon.

– Även om jag inte kan sitta med på de tyngre förhandlingarna har jag ofta ett telefonnummer som jag kan ringa – och fråga hur det går. Att ta ett glas lagrad rom med en junior energiminister någonstans i Europa ger ganska mycket. Man förstår hur de tänker och hur de förhandlar – och i värsta fall har man någon smutshistoria för framtiden!

Ens sexuella läggning avgör knappast om man blir en bra förälder.

När jag stängt av mikrofonen frågar Sara Skyttedal om hon förvånat mig.

Jag svarar ja.

På sociala medier framträder Skyttedal gärna som clownig reaktionär.

Ansikte mot ansikte är hon mer liberal, en etikett hon officiellt betraktar som ett ”skällsord”.

På twitter vårdar hon sin popularitet bland nationalister med provokationer som ”’Värna asylrätten’ är den heliga ko som kommer slaktas under 2016”.

I samtal vill hon ”kanske tiofaldiga flyktingkvoten”, vilket skulle innebära omkring 20 000 människor om året. En kraftig begränsning jämfört med i dag men inte stängd gräns, vilket hon tidigare argumenterat för som tillfällig åtgärd i Expressen.

– Reformerna för att minska söktrycket har varit effektiva men det hyckleri som rådde innan består. Jag tycker vi borde införa ett system som håller långsiktigt. Som inte handlar om vilka som har fysisk kapacitet att ta sig över Medel­havet eller råd att betala smugglare. Varför inte erbjuda de mest störst skyddsbehov en säker väg?

På sociala medier spekulerar Skyttedal i rädsla för islamismen. När bandspelaren är av pratar hon mer om sin rädsla för Donald Trump, Brexit-omröstningen och den europeiska högerpopulismen.

Tvingas hon välja mellan Donald Trump och Bernie Sanders blir det socialisten Sanders.

– Jag vet vad en socialist är. Något dåligt. Trump vet jag inte vad han är. En narcissist bortom kontroll av rådgivare. Oförutsägbarheten är väldigt obehaglig.

Jag tänkte lite på dig som vår Trump.

Hon gör ett kokett ljud:

– Pah! Det jag tycker är problematiskt med Trump är inte hans brist på slätstrukenhet. Den talar till hans fördel. Men bara för att man är opolerad behöver man inte uttrycka sig rasistiskt, nedlåtande om kvinnor eller skita i fakta.

I journalisten Josefin Oleviks nyutkomna reportagebok ”Den befriade familjen” tar Sara Skyttedal ställning mot homoadoptioner.

När vi ses i hennes lägenhet har hon ändrat sig.

Tre gånger påbörjar hon en motivering för homoäktenskap utan att finna orden. Tolerans kan vara svårformulerat för en slugger.

Jag ger henne en paus. Tar ett glas vatten i köket. Ovanför matbordet ålar seriefiguren Mirakelkvinnan i stringtrosor mönstrade som stjärnbaneret.

Hon suckar när jag återvänder.

– Vad ska jag säga? Det här bli ju nyheter. Jag har ändrat vad jag tycker. Vad tusan. Jag tror inte man tar skada. Ens sexuella läggning avgör knappast om man blir en bra förälder. Rätt många barn därute behöver mer stabilitet och samkönade adoptioner är knappast hindret. Tvärtom kan det bidra till stabilitet. Jag tror fortfarande att det är bra att både ha en manlig och kvinnlig förebild men detta kan tillgodoses på andra sätt i behovsprövningen.

När jag skrivit ut intervjuerna sms:ar jag Sara Skyttedal min sammantagna bild:

En Europavän och Trumpmotståndare som prioriterar Melodifestivalen i skarpt läge i fält.

Låter lite som Fredrik Reinfeldt?

Liberalhataren fångad mitt i en liberaliseringsfas?

Sara Skyttedal svarar först med halvhjärtade protester.

Och så ett medgivande.

”Du har rätt. Men. Kan vi inte kalla det för frihetligt konservativ i stället?”

En artikel av

Text Björn af Kleen
Foto Lotta Härdelin

Dela med dina vänner

Berättelsen i korthet