Radikala islamismen i Sverige - DN Fokus
Kapitel

Fokus. Radikala islamismen i Sverige

I Vivalla vet nästan alla någon som anslutit sig till IS

​Örebro och Eskilstuna. Två välordnade mellansvenska städer. Men under ytan finns den religiösa extremismen. IS-anhängare hotar andra muslimer och förtvivlade föräldrar ser sina barn resa till Syrien. DN:s Niklas Orrenius berättar om den religiösa radikaliseringen i Sverige.

Dela med dina vänner

A v Örebrostadsdelen Vivallas 7200 invånare har ett tjugotal unga män och kvinnor åkt till Syrien eller Irak för att ansluta sig till IS eller andra jihadistgrupper.

Om reportaget


Niklas Orrenius , reporter på DN, är prisbelönt för sina tidningstexter och böcker om extremism, migration och yttrandefrihet. Nu arbetar han med en bok om Lars Vilks och vår tid, “Skotten i Köpenhamn” (utkommer på Albert Bonniers förlag). Reportaget är ett bearbetat utdrag från boken.

En av dem är Mohamed Qadar, som antas ha dödats i augusti förra året. Hans Instagramkonto @dundergullan finns kvar, och ger en inblick i en ung svensks radikaliseringsprocess.

Örebro moskés ledning beskylls av imamen i grannstaden Eskilstuna för extremism, men tillbakavisar anklagelserna. Ett litet gäng IS-anhängare svärtar ner moskéns rykte, menar moskéns vd.

Synen på extremism och IS skapar just nu stora motsättningar i en rad svenska muslimska församlingar. ”I Eskilstuna är det värre att som muslim säga att man är emot IS än att man är för IS”, säger Abshir Osman, en politiker som hotats flera gånger efter att ha uttryckt oro för extremism.


Kapitel 1

Örebro


V åren 2015 skrev en grupp mammor från Örebrostadsdelen Vivalla ett brev till den svenska regeringens dåvarande samordnare mot extremism, Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin.

”Vi är föräldrar vars ungdomar åkt i väg till Syrien. Vissa har dödats och andra lever. Vi vet inte vad de gör eller varför de åkte dit. Det var tragiska händelser som påverkade alla våra familjemedlemmar på ett sätt som vi inte kan beskriva med ord.”

7 200 människor bor i Vivalla. Av dem har ett tjugotal unga kvinnor och män åkt till Irak och Syrien för att ansluta sig till IS eller andra jihadistgrupper. Det stora antalet jihadister per capita gör Vivalla unikt i Sverige. Nästan alla som växer upp här vet någon som åkt för att ansluta sig till den sunnimuslimska terrororganisation som anser sig skapa en muslimsk stat genom att med våld kuva oliktänkande och införa extrema sharialagar.

Fakta. ISIS, Islamiska staten, är en militant terrorgruppering som kämpar för att införa en extrem form av islam, med våld om så krävs. IS har invaderat landområden i Syrien och Irak, gjort sig skyldiga till brutala människorättsbrott och rekryterat anhängare från hela världen i sin krigföring.
De områden de erövrat kallar de för ett ”kalifat”, ett rike styrt enligt Guds principer som leds av Guds ställföreträdare, kalifen. Islamiska statens kalif är den 45-årige irakiern Abu Bakr al-Bagdadi , en hemlighetsfull man som mycket sällan visar sig offentligt.

Det som på andra håll är något ruskigt man hör om på nyheterna – att strida för IS – kan i Vivalla framstå som en karriärväg bland andra. Syrienresenärerna blir ibland till mytiska figurer bland ungdomar här. Det vävs legender kring dem och deras öden.

På medeltiden var Vivalla en bondby. Livet kretsade kring Gud och kyrkan. Åkermarken tillhörde Örebro kloster. På 1500-talet kom reformationen och Gustav Vasa konfiskerade jorden till kronan. Men religionen fortsatte att vara viktig i Vivalla.

1605 föddes diktaren och äventyraren Lars Wivallius här. Han var son till en bonde och hette från början Lars Svensson. Sitt nya efternamn tog han från byn där han växt upp.

Lars Wivallius var en rastlös ung man. Utfattig bluffade han sig fram på kontinenten, låtsades vara adelsman, hamnade i fängelse. När han slapp ut skrev han sitt främsta bidrag till den svenska litteraturhistorien: ”Klage-Wijsa, Öfwer Thenna torra och kalla Wååhr”.

Den långa dikten är en sorts bön som uttrycker poetens längtan efter vårvärme och glädje, efter duggregn, grönska och ”skön Nächtergals sång”. Wivallius är ytterst ödmjuk inför Skaparen:


”Wij hafwe
o Gudh
tigh syndat emoot
Förlåt oss bristerna swåra”

Fakta. Vivalla


Vivalla är ett bostadsområde i Örebro kommun med 7 200 invånare. I tv-serien ”Svensson Svensson” var Vivalla en typisk svensk radhusidyll. En av manusförfattarna valde just Vivalla för att han tyckte namnet hade en snäll klang – men några direkta likheter mellan seriens medelklassidyll och verklighetens Vivalla finns inte.
2,8 procent av alla mellan 18 och 24 år i Örebro kommun är öppet arbetslösa. I Vivalla ligger siffran på 7,5 procent. Sett till alla åldersgrupper stiger andelen till 10,4 procent i Vivalla, jämfört med 3 procent i kommunen.
Medelårsinkomsten i Vivalla ligger också långt under kommunsnittet: 210 000 kronor, jämfört med 348 000 kronor.
I Örebro kommun har 28 procent minst treårig eftergymnasial utbildning. I Vivalla har 9 procent det, medan 40,2 procent av Vivallaborna har högst grundskola som utbildning.
Nationella operativa avdelningen, Noa, har listat Vivalla som ett av 15 prioriterade områden i Sverige i behov av att minska brottsligheten och öka tryggheten.

När dagens Vivalla byggdes i slutet av 1960-talet var Gud inte längre så viktig. Sverige var inne i en stark period av sekularisering. Religionen hade ingen framträdande roll när det nya svenska samhället planerades, modernare än någonsin.

Vivalla ingick i miljonprogrammet, den svenska statens satsning på att bygga ”en miljon bostäder på tio år” som den formulerades i Socialdemokratiska arbetarepartiets politiska riktlinjer år 1964. Det här var en tid då Socialdemokraterna vann alla svenska val. Hur styret av Sverige skulle gå till kunde i stort sett formuleras på S partikongresser.

När Vivalla planerades var tanken att undvika tidigare miljonprogramsmisstag. Området skulle inte kännas som någon alienerande betongöken. Därför satsade man på låga tvåvåningshus, med mycket växtlighet emellan. Ambitionen var hög: bilfria gårdar, naturkänsla och bra samhällsservice i centrum. När de 2 400 lägenheterna stod klara 1970 blev Vivalla riksbekant. Aldrig tidigare hade det i Sverige byggts ett helt hyresbostadsområde med enbart låga hus.

När jag 45 år senare besöker Vivalla finns trivselkänslan kvar. De låga husen ser mysiga ut, med varmt upplysta fönster. Men rädslan ligger strax under ytan. För SVT:s lokalnyheter berättar en man i området om kristna i Vivalla som inte vågar julpynta av rädsla för muslimska extremister. Även vanliga muslimer är rädda för IS-sympatisörerna i Vivalla, berättar mannen.

– Många känner att det inte finns något annat att göra än att flytta.

Oron finns även i IS-sympatisörernas familjer. Vivallamammorna skriver: ”Vi tror att många ungdomar kommer att bli inspirerade av dem som har åkt samt av IS propagandafilmer. Det vi ser är skrämmande. Vi ser arbetslösa ungdomar som är frustrerade och som hänger på fel sida. IS och andra kriminella grupper kan utnyttja ungdomarnas frustration och vi måste reagera och ta till snabba åtgärder, annars förlorar vi många ungdomar.”


Mohamed Qadar från Vivalla. Publicerade bilder på Instgramkonton @dundergullan fram till förra året, då föräldrarna fick besked om att han avlidit i Syrien. (från @dundergullan).

En av de mest omsusade jihadisterna från Vivalla är Mohamed Qadar, född 1986. En fotointresserad svensksomalier med förkärlek för rena, avskalade kompositioner och motiv i klara färger.

På sitt Instagramkonto @dundergullan har han postat hundratals bilder och korta filmklipp. En kägla av solljus som träffar Örebro moskés djupröda bönematta. Örebro slott, speglat i Svartån. Skrattande barn som kastar snöboll mellan Vivallas huslängor. En imam med vacker röst under fredagsbönen.

I maj 2015 reste Mohamed Qadar för att ansluta sig till IS. Enligt vad hans mamma berättat för polisen var planen att han skulle arbeta som fotograf för IS, ta bilder och göra filmer som terrororganisationen kunde använda i sin propaganda. I augusti, tre månader efter avfärden, kom dödsbudet från Syrien. ”Ännu en IS-örebroare död”, löd rubriken i Nerikes Allehanda.

Mohamed Qadars Instagramkonto @dundergullan ligger fortfarande kvar på nätet. Ofta publicerade han texter där också: tankar om Vivalla, om knark, om religion, om samhället. Det är tydligt att han lade mycket tid och kraft både på fotograferandet och skrivandet.

Liban Qadar, lillebror till Mohamed Qadar. Besked om hans död kom i januari 2015. (från @dundergullan).

Jihadister litar sällan på medier eller västerländska myndigheter. Därför har vi få berättelser och vittnesmål från vad som rör sig i huvudet på de unga svenskar som lockas av IS. Det gör kontot @dundergullan extra intressant. Det är ett fönster rakt in i en svensk IS-anhängares vardagsliv.

När Mohamed Qadar reste hade tre Vivallakillar dött i Syrien. Han kände dem alla. En av dem var hans egen lillebror, Liban. @dundergullan beskrev de tre döda som ”salihiin”, ett arabiskt ord som betyder rättrogna och gudfruktiga människor: ”Älskar er alla bröder. Må Allah förena oss i Paradiset med Liban, Farah o Ahmed o alla andra salihiin.”

23-åriga brorsan Liban hade dödats i januari 2015 i norra Irak. Jämnåriga kompisen Farah dog nästan samtidigt. I yngre dagar hade de spelat fotboll tillsammans i lokala laget Vivalla Stars.

Den tredje dödade Vivallabon var 25-årige Ahmed Barre, ännu en vän från Vivalla. ”May Allah accept you Barre”, skrev Mohamed Qadar när budet om Ahmed Barres död kom i februari 2015. På @dundergullan-kontot la han upp en vacker bild på sin kompis, som i en vit kaftan promenerade i motljus med silhuetten av Vivalla centrum i bakgrunden.

Fakta. Jihad


Ordet jihadist kommer från ”jihad” som på arabiska betyder ”kamp” eller ”möda”. Inom islam kan jihad handla om en individs innersta kamp mot sina basala instinkter, en kamp för att bygga ett bra muslimskt samhälle, eller om ett heligt krig mot icke troende.
Sedan 1990-talet har termen jihadist använts för att skilja på våldsamma och ickevåldsamma sunniislamister. Att vara islamist innebär att man har som mål att organisera samhället och regerandet av detsamma med hjälp av islamisk religiös lag – sharia. Att vara jihadist innebär å sin sida att se våldsamheter som nödvändiga för att utradera alla hinder som står i vägen för Guds världsherravälde, eller för att försvara det muslimska samhället mot utomstående hot.
Termen används av få muslimer eftersom den ses som missvisande för den ursprungliga betydelsen av ordet jihad.
Källa: BBC.

Mohamed Qadar blev inte avskräckt av sin brors och kompisarnas död. Han planlade sin resa under samma vår som hans mamma var med och skrev brev om farorna med IS och extremism till Mona Sahlin.

Han reste tillsammans med två yngre kompisar från Vivalla, en tjej och en kille. 22-åriga Yasmin Said Ahmed ville återförenas med sin man, som tidigare rest ner för att strida med IS. 23-årige Amin Ghezali var bror till Vivallas mest kände invånare: Mehdi Ghezali som suttit fängslad på Guantanamo.

Det var inte lätt för trion att ta sig till Syrien. När de försvann hade anhöriga i Vivalla slagit larm till svenska myndigheter och bett om hjälp: Snälla, stoppa våra unga från att ansluta sig till IS. De unga örebroarna blev en internationell nyhetsstory när svenska myndigheter agerade. ”Sweden asks Turkey for help finding ISIS-bound nationals”, skrev Reuters i ett telegram.

I maj 2015 stoppades Mohamed, Yasmin och Amin minst två gånger av turkisk gränspolis. De jagades av polis på grekiska semesterön Kos, men lyckades ta sig in i Turkiet en tredje gång och nådde till slut sitt mål: Syrien.

Under resan mot Syrien våren och sommaren 2015 fortsatte Mohamed Qadar att fotografera och posta bilder på @dundergullan-kontot. Vänner, familj och Säpo kunde på nätet följa örebroarnas försök att komma till kriget. En bild på en båt med grekisk flagga. Ett foto på ryggtavlan av en ung man som tittar mot några berg i fjärran, med Mohameds kommentar: ”#TheDream”. Och så, när de till slut nått fram till Syrien: en kvällsbild av unga män med ryggsäckar som rör sig framåt i terrängen.

I augusti nåddes Mohamed Qadars föräldrar av nyheterna att även deras äldste son hade dödats. En gång hade de flytt från Somalia, för att slippa krig. Nu hade kriget tagit både Liban och Mohamed, trots att de växt upp i det fredliga Sverige. Fyra av deras söner hade åkt för att slåss. Bara två av dem levde.

Ahmed Barre, vän till Mohamed Qadar. Efter besked om Ahmeds död förra året lade Mohamed upp denna bild på Instagram (från @dundergullan).

– Föräldrarna har jobbat så hårt för att få sina barn att inte åka. Så gör de ändå det, säger Mahdi Warsama från föreningen Afrikas horn där många somaliesvenskar är medlemmar.

Mahdi Warsama minns att Mohamed Qadar var arg på honom efter att Liban dödats. Han gillade inte att Mahdi Warsama uttalade sig i medier, och yttrade kritik mot IS och Vivallaborna som åkte för att strida.

– Han sa till mig: ”Du sviker min brors döda kropp”.

Budet att även Mohamed dödats kom till familjen via sociala medier, berättar Mahdi Warsama. Familjen gick in i en sorgeperiod.

– Någonstans tror jag att de hoppas att han fortfarande lever.

Mamman meddelar via Mahdi Warsama att hon inte orkar tala med mig om sina söner. När jag ringer pappan i familjen Qadar vill han inte heller prata. En gång intervjuades han om sina barn av tidningen Expressen. Det var hösten 2014, när Liban hade åkt tillbaka får att strida för andra gången. Pappan berättade att han flera gånger frågat sina söner om de ”intresserar sig för Islamiska staten”.

– De har sagt ”nej, nej”. Men jag förstår att de inte säger något till mig. De vet att jag är emot allt som IS står för.

På väg till Syrien. En bild från Medelhavet som Mohamed Qadar lade upp när han försökte nå Syrien. (från @dundergullan).

Pappan grubblade mycket över hur rekryteringen går till. Vem gav hans söner pengar och inspiration att resa till Syrien?

– Det är någon som hjärntvättar våra barn, sa pappan.

Expressens reporter talade även med en av hans söner, en bror till Mohamed som tidigare stridit i Syrien men som kommit tillbaka. Varför ville han och så många andra i Vivalla ansluta sig till IS?

Han var ovillig att svara. Han sa att han inte litade på medier eftersom journalister inte ”lägger upp det som man sagt det”. Budskapet kommer inte fram ”till hundra procent”.

– Därför är det så svårt för er att få tag på de grabbarna, sa Mohamed Qadars bror till Expressen.

På Instagram var det lättare att kommunicera. Inget filter. Ingen journalist som tolkade. Bara ens egna bilder och ord som man själv valde.

En av de sista bilderna som Mohamed Qadar lade upp på Instagram. Troligen från Syrien. (från @dundergullan)

År 2014 postar Mohamed Qadar flera idolporträtt på Olof Palme, bland annat en bild av den nu mördade statsministern i en talarstol, med Socialdemokraternas röda ros i handen. ”Palmes Sverige är borta”, skriver Mohamed senare i vrede när han blivit gripen av polisen och tvingats lämna urinprov för narkotika. Fotot till texten visar en kvinnlig polis i reflexväst med ogillande min.

En annan av Mohameds Instagrambilder visar en tom pillerkarta med den narkotikaklassade värktabletten Tramadol som ligger på blöt asfalt i Vivalla. Texten på engelska handlar om friden som kommer med ett opiatrus:


Översättning


”Tankarna driver som sjögräs och försvinner i horisonten. Det är sorgligt nog vad du behöver när du lever i ett område med 60 procents arbetslöshet och allt som följer med det, jämfört med det nationella snittet på 8 procent.”


”Thoughts drift like ocean weeds and vanish in the distance. You sadly need that when you live in an area with 60% unemployment and everything that comes with it, compared to the national average of 8%.”

Hösten 2014 postar han en IS-flagga och öppna hyllningar till ”Islamic State”. I januari 2015 skriver han om ett möte i Irak, när hans bror och en annan svensk hade träffat en tredje svensksomalisk jihadist, Abu Bilal.

Det hade varit märkligt att höra svenska språket talas bland alla IS-krigare:


Översättning


”’Välkomna’, sa Abu Bilal på ett språk lika malplacerat som ett lamm i en vargflock, ’till Islamiska staten’.”


”’Välkomna’, Abu Bilal said in a language as misplaced as a lamb would be amongst a flock of wolves, ’till Islamiska Staten.’”

Året innan han reser publicerar Mohamed Qadar allt fler korancitat och bilder från Örebro moské. Han skriver uppskattande om ett gäng unga muslimska killar som enligt honom ”satte stopp för Vänsterpartiets representanter” när de ville komma in i moskén: ”Vi kan tyvärr ej låta er passera. Vi dyrkar Gud här.”

Den snart 30-årige IS-sympatisören uttrycker förståelse för ungdomarnas uppgivenhet och förakt. Politiker behandlar unga Vivallakillar ”som horbarn de fått utanför äktenskapet” skriver han och påminner om fattigdomen, hopplösheten och arbetslösheten.

Vivalla, skriver Mohamed Qadar, är ”tredje världen i första”.

Fredrik Malm är ett välbekant ansikte i Vivalla. ”Att växa upp som ungdom i Vivalla innebär att man tydligare än på andra håll måste ta ställning för eller emot kriminalitet”, säger han.

I nne i Vivalla köpcentrum har närpolisen Fredrik Malm sitt kontor. Han har en pigg, sportig aura och öppen blick. En kortklippt polis i fyrtioårsåldern som pratar om att han gillar att cykla till jobbet och bli stannad av Vivallabor som känner honom och vill snacka.

– Att växa upp som ungdom i Vivalla innebär att man tydligare än på andra håll måste ta ställning för eller emot kriminalitet. För eller emot droger. För det kommer du att komma i kontakt med. Det kommer att finnas som en alternativ karriärväg. Ett sätt att tjäna pengar på.

Barnteckningar på väggen, pärmar i hyllorna. Fredrik Malm har haft sitt kontor i Vivalla i sju år. Som polis här måste man klara av att bli ”verbalt avklädd”, säger han.

– Många ungdomar försöker få dig ur balans genom att testa lite gränser. Blir du rädd om vi säger att vi vet var du bor? Men jag har alltid varit ”visst, välkomna hem, men kom när jag är vaken så kan vi snacka.”

Ungdomarna i Vivalla vill ha bekräftelse. De pepprar sin närpolis med frågor. Jobbar du bara här för att du får pengar för det? Du säger att du bryr sig, men visa det då. Fredrik Malm försöker vinna förtroende genom ”att gå lite utanför ramarna för vad som är polisiärt”. Som att läsa sagor för barn på biblioteket.

– Då tyckte väl vissa att ”inte ska polisen sitta och läsa sagor”. Men då har man frälst de femåringarna. De kommer ihåg det fortfarande. Och nu är de 7-8 år. Och då har man den relationen.

Han minns vad länspolismästaren sa när han började: närpoliserna i Vivalla ska ”se till att det inte växer upp nya bankrånare här”.

– Han kunde väl inte i sin vildaste fantasi kunna tänka sig att vi skulle jobba med att förebygga terrorism, säger Fredrik Malm med ett snett leende.

Men så är det nu, berättar han.

– Fram till hösten 2013, början av 2014 tyckte nog jag att det här var ett ansvar för Säpo. Men under hösten där och i början blev det ett lokalt problem, beroende på att föräldrar började bli oroliga.

När föräldrar till jihadister först började höra av sig till Fredrik Malm för att be om hjälp så blev han ställd. ”Vad kan ni göra från polisen?” undrade föräldrarna.

– Jag svarade då att ”vi kan inte göra någonting”. Det var ett misstag att uttrycka sig så. De upplevde att polisen gör ingenting.

Det var 2013, när de första resenärerna åkte från Vivalla till Syrien. Ett gäng killar i 25-årsåldern, berättar Fredrik Malm. Han såg inte hur man skulle kunna stoppa Syrienresorna, rent juridiskt.

– Om någon väljer att åka utomlands, så väljer de det. Kan vi bevisa att de är på väg för att kriga – då kanske man hade kunnat hitta någonting i det. Men att bevisa det när någon bara drar iväg till Turkiet… då var det svårt. Plus att ofta kom de här samtalen från föräldrarna inte innan. De kom ju när de redan hade åkt.

Fler och fler Vivallabor blev jihadister. Och de blev allt yngre. År 2015 började de första tjejerna åka till Syrien, säger Fredrik Malm.

– Det var en trend som gick över både Sverige och Europa. Killarna som har blivit rekryterade och är där och krigar har ju blivit lovade någonting. Kanske pengar, men även kvinnor. Och de kvinnorna fanns ju inte där. Så då var man tvungen att fylla på.

Som flicka här är man ofta mycket mer hårt hållen än vad killarna är. I en sådan här stadsdel märker du det kvällstid. Det är inte många tjejer ute.

Fredrik Malm, polis

De kvinnor som först anlände från Europa till Syrien var duktiga rekryterare för andra flickor och kvinnor, enligt Fredrik Malm. De chattade med tonåringar i Vivalla och på andra håll, lockade med ett spännande liv.

– Som flicka här är man ofta mycket mer hårt hållen än vad killarna är. I en sådan här stadsdel märker du det kvällstid. Det är inte många tjejer ute. När det gäller sportaktiviteter är det alltid killar. Många av tjejerna här lever ju sina liv på nätet. Och har kanske sin största frihet där. Framförallt om du växer upp i en hederskontext.

Fredrik Malm känner till fem tjejer från Vivalla som åkt eller försökt åka till jihadistmiljöer i Syrien. Han beskriver dem som hårt hållna unga kvinnor som försöker hitta sin identitet och som vill stå på egna ben.

– Vi pratar om tjejer som håller på att bli vuxna och kanske inte har möjligheten att ventilera sina tankar. Man försöker hitta sig själv. De yngsta som jag känner till har varit 15 år.

Han berättar om hur IS-rekryterare på nätet chattar med flickor och ”groomar” dem att bli mottagliga för terrorgruppens extrema budskap.

– I den konversationen handlar det ibland om religion, om att ha den rätta tron och sådana grejer. Till slut säger den här personen ”tycker dina föräldrar så här?” och får svaret att nej, det tycker de inte. Nä, men då har de ju inte den rätta tron. Så slår man in en kil mellan barn och förälder.

Fredrik Malm berättar om en av tjejerna från Vivalla, som blev hindrad att åka till Syrien när hon var på väg till flygplatsen.

– Hon är idag gift på en annan ort. Om hon har valt det själv, eller om familjen har löst det på det viset, det vet jag inte. Många ska ju liksom ändå giftas bort på något sätt.

Den 22-åriga svensksomaliern Yasmin Said Ahmed, Mohamed Qadars reskompis, stämmer inte riktigt in i bilden av en hårt hållen tjej som anslutit sig till IS för att hon vill stå på egna ben. Hon reste för att återförenas med sin man, som redan 2013 lämnade Vivalla för att kriga i Syrien.

När Yasmin Said Ahmed stack ljög hon och sa att hon tänkte hälsa på en kompis i Stockholm. Hennes vänner och familj hemma i Sverige blev chockade när de insåg att hon istället rest för att bli en del av IS terrorsekt. Nu har de fått veta att hon träffat sin man och att hon fött parets första barn i Syrien.

Under uppväxten i Linköping var Yasmin Said Ahmed ombytlig och lättpåverkad. Ena veckan var hon ”supervänster”, nästa vecka var hon konservativt blå. En religiös period när det var viktigt för henne att gå i slöja och att be kunde följas av en tid när hon sa att hon inte orkade bry sig. Hennes uppväxt var inte särskilt sträng och föräldrarna lät henne bestämma ganska mycket om sitt eget liv.

När hon var nitton år gifte hon sig och flyttade till Vivalla. Hennes make var en fem år äldre man som ”fick alla varningslampor att blinka”, enligt en vän. Han var auktoritär och visade antidemokratiska åsikter. Hösten 2013 reste han till Syrien och deklarerade att han inte tänkte komma tillbaka.

Yasmin Said Ahmeds vänner undrade varför hon inte skilde sig när mannen reste för att ansluta sig till IS. Nu vet de svaret. Om man är osäker på sina åsikter så kan IS radikala islamism verka lockande eftersom den säger sig ha svaret på alla samhällsproblem, resonerar en av Yasmins gamla vänner.

– Det är en politisk paketlösning. Jag tror tyvärr att hon är en övertygad anhängare. Det handlar inte om ett hjärntvättat offer utan om en ung kvinna som gjort ett medvetet val.

Bostadsområdet Vivalla i utkanten av Örebro. Här har poliserna fått en ny arbetsuppgift – att förebygga terrorism.

I april 2015 blev en ung kvinna i Vivalla misshandlad av sin bror för att hon rökt vattenpipa. Därmed hade hon skämt ut familjen och skadat familjens heder, enligt vad hon själv berättade i polisens förhör.

Tjejen som blev misshandlad var syster till IS-krigarna Mohamed och Liban Qadar, och brodern som slog henne var också jihadist. Han hade åkt till Irak eller Syrien år 2013 och skadats svårt när en pansarvagn sköt mot ett hus där han befann sig. Han opererades för sina skador i Turkiet och reste sedan hem till Örebro för vård och rehabilitering.

Enligt tingsrättsdomen hade han gått hem till sin systers lägenhet efter att han fått reda på att hon hade rökt vattenpipa hemma hos en gemensam vän.

Först såg han till att systerns lille son var i ett annat rum. Sedan slog han henne i ansiktet och på kroppen med en leksaksgolvmopp av plast. När den gick sönder fortsatte han misshandeln med en leksaksdammsugare och sina knytnävar. Innan han lämnade lägenheten sa brodern till sin syster att han tänkte komma tillbaka och slå henne varje kväll.
Efter en natt med svåra smärtor ringde systern polisen. En patrull tog vittnesmål och fotograferade hennes blåmärken och bulor. Brodern greps efter fredagsbönen i Örebro moské.

Några dagar senare ville eller vågade hon inte längre medverka i utredningen. Hon sa till polisen att hon var orolig för vad som skulle hända nu när hon anmält eftersom ”klanen brukade hantera sådana händelser”. Hon teg sig igenom tingsrättsförhandlingen.

Rätten dömde ändå brodern för misshandel och olaga hot. Polisförhör och dokumentationen av skadorna räckte som bevisning mot den förre Syrienresenären. Straffet blev skyddstillsyn.

Fredrik Malm gillar Vivalla och tycker att bilden av området kan bli alltför onyanserad. Han försvarar ofta Vivalla och dess invånare. Men hos stadsdelens konservativt patriarkala familjer möter han ibland en syn på kvinnor och flickor som han har svårt för, och som han inte alltid vet hur han ska hantera. Vissa föräldrar sätter alltför snäva ramar runt sina flickor och begränsar deras frihet, anser han.

– Som på sommaren: en pappa och en liten kille kommer i shorts och linne och efter kommer en mamma och en dotter fullt påpälsade. Det finns ingen chans för flickan att leka på samma sätt i de kläderna.

Ett minne som gnager i honom är när han och en kollega skulle hämta en ung man som var misstänkt för brott.

– Mamman sa först att han inte var hemma, sedan sa hon att han låg och sov. Då sa jag ”kan du gå upp och väcka honom” och då sa hon att ”nej det kan jag inte, det får jag inte”.

Då gick Fredrik Malms kollega upp och väckte den misstänkte. Själv stod han kvar på nedervåningen och började leka med några av familjens småbarn, en tjej och en kille som var nyfikna och tyckte det var spännande med polisen.

– Plötsligt kommer mamman med en sjal och sätter på flickan. Då uppfattar jag det som att det beror på att jag är man. Men dottern är bara fem år. Det börjar så tidigt i hur man fostras. Det är den miljön. Jag känner mig inte hemma när jag är i den typen av boenden.

Fredrik Malm betonar att han inte är motståndare till huvudbonader, religiösa eller andra. Men det kändes, tyckte han, som om den femåriga flickan blev sexualiserad när mamman satte på henne en sjal bara för att det kom en man på besök.

Det kan låta paradoxalt, men det kringskurna livet som vissa tjejer har i Sverige kan göra dem mer mottagliga för lockrop från IS i Syrien, tror Fredrik Malm. Även om det som väntar hos IS handlar om förtryck och utnyttjande kan det på avstånd verka som ett äventyr, ett sätt att komma bort från familjens hårda övervakning.

När det gäller killarna som åker från Vivalla för att kriga med IS ser det annorlunda ut. De har inte sällan ett stökigt förflutet med knark, rånförsök och stölder. Fredrik Malm blir inte riktigt klok på hur Vivallajihadisternas religiösa engagemang egentligen ser ut. Det framstår som oregelbundet i polisinspektörens ögon.

– Visst, du kämpar för att få en plats i paradiset. Men är du helt ärlig nu? Droger är ju också haram (förbjudet).

Enligt Säpo har ungefär en tredjedel av de svenska Syrienresenärerna en dokumenterat brottslig bakgrund. En av dem är 23-åriga Amin Ghezali, Mohamed Qadars resesällskap. När han var 18 år fastnade han och två kompisar i tullen vid Öresundsbron med två kilo hasch och tre automatpistoler. Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa vem av de tre som hanterat haschet. Amin Ghezali dömdes för grov smuggling för sin pistol, men slapp undan fängelse på grund av sin låga ålder. Sedan dess har han dömts för flera nya brott som stöld, narkotikabrott och vapenbrott

Amin Ghezali är alltså lillebror till Mehdi Ghezali, som greps bland al-Qaida-sympatisörer i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan i slutet av 2001. Han överlämnades till USA och hölls fången på Guantánamo i över två år. Guantánamo är en flottbas som ligger på mark som USA hyrt av Kuba i över hundra år. Efter 11 september 2001 inrättades ett fångläger för misstänkta terrorister där, ett juridiskt svart hål där USA:s militär ostört kunde tortera människor i jakt på information.

Örebroaren Mehdi Ghezali anklagades aldrig formellt för något brott. När han fick åka hem till Sverige sommaren 2004 berättade han att han blivit torterad av den amerikanska militären. Den då 25-årige Ghezali svarade undvikande på pressens frågor om vad han ansåg om al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin:

– Jag känner honom inte som person och därför kan jag inte döma honom.

Den amerikanska militären skrev ett utlåtande om Mehdi Ghezali innan han släpptes:

”Han anses enkel att manipulera, blir gärna influerad av andra och kommer att vara mycket sårbar inför försök att rekrytera honom till framtida terroristaktiviteter”.

Sommaren 2009 greps Mehdi Ghezali på nytt i Pakistan tillsammans med den 28-åriga svensken Munir Awad och flera andra. De misstänktes av pakistanska myndigheter för att förbereda terrorverksamhet. Munir Awads 19-åriga svenska fru och deras tvååriga son fängslades också. Efter sex veckors påtryckningar från svenska UD släpptes de fyra svenskarna och fick åka hem till Sverige.

2010 greps Munir Awad i Köpenhamn efter flera månaders spaningssamarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis. Tillsammans med två svenskar och en tunisier hade han förberett ett terrorattentat mot Jyllands-Postens redaktion – tidningen som publicerade Muhammedkarikatyrerna 2005. Munir Awad avtjänar nu ett tolvårigt fängelsestraff.

Mehdi Ghezali bor fortfarande i Vivalla. De senaste åren har han pluggat till elektriker, och även kört lite taxi.

Våren 2014 dömdes han till tio månaders fängelse för grovt bedrägeri, eftersom han köpt en ny fyrhjulsdriven Nissan pick-up med släp utan att betala. Under hösten 2013 körde han utomlands med bilen – bland annat till Belgiens huvudstad Bryssel och stadsdelen Molenbeek, som precis som Vivalla fostrat många jihadister. Flera av de islamistiska terrorister som under 2000-talet legat bakom blodiga attentat i Europa har bott i Molenbeek.

Mehdi Ghezali levde i Bryssel under flera månader. Han ordnade även så att en annan bil, en VW-skåpbil, kördes ned från Sverige till Bryssel. I december 2013 flög han hem, och lämnade bägge bilarna kvar i Bryssel.

Till Örebropolisen som utredde bilbedrägeriet sa Mehdi Ghezali att han lämnat bilarna kvar i Bryssel eftersom okända personer krävt att få dem som betalning för spelskulder.

– De hotade döda mig, sa han i polisförhöret.

Polisens utredare misslyckades med att få honom att berätta varför han åkt just till Bryssel. Han sa bara att han bott hos ”kompisar”.

– Vad levde du av? frågade Örebropolisens förhörsledare.

– Med dem jag bodde med, svarade Mehdi Ghezali.

– Hur mycket pengar hade du med dig?

– Vet inte, kommer inte ihåg.

Mehdi Ghezali säger sällan särskilt mycket, enligt Fredrik Malm. Hans lillebror Amin är mer snackig. När han fortfarande bodde i Vivalla och Sverige kunde han bli aggressiv och fientlig mot polisen.

– Någon gång bad han mig dra åt helvete. Men då kom han och bad mig om ursäkt. Sedan hade han en period när han var lite mer kontaktsökande.

Kanske, funderar närpolisen, borde han ha sett tecknen på att Amin var på väg att sticka.

– Jag besökte fredagsbönen i moskén när jag hade möjlighet, och träffade honom där ibland.

Veckorna just innan han reste för att försöka ta sig till Syrien slutade Amin Ghezali att hälsa på Fredrik Malm när de möttes. Han var nog inne ”någon slags process av att försöka isolera sig”, tror polismannen idag.

– Om någon ny beter sig på det viset kommer jag nog aktivt att försöka söka upp den personen.

Enligt Säpo har runt 300 svenskar rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till islamistiska grupper. 130 av dem har tillbaka till Sverige. Flera av dem finns i Vivalla. Att hålla koll på återvändarna och hitta dem som kan utgöra ett hot är Säkerhetspolisens viktigaste arbete just nu, enligt Säpochefen Anders Thornberg. I Säpos årsbok som publicerades i mars 2016 kan man läsa:

”De som överlever och väljer att återvända har samlat på sig ny kunskap, nya kontakter, sänkt sin våldströskel och kan bli statusgestalt för andra extremister. De återvändare som fortfarande anser att ideologin är korrekt fortsätter troligtvis att verka i Sverige inom stödverksamhet eller radikalisering. En del är traumatiserade eller ångerfulla. Ett fåtal utgör ett attentatshot.”

Lars Vilks rondellhundsteckningar har höjt hotnivån mot hela Sverige, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), som är en samarbetsgrupp mellan Säpo, FRA och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Kombinationen av Vilks hund och närvaron av blågula soldater i Afghanistan är olycklig ur ett strikt säkerhetsperspektiv.

Fakta. Lars Vilks


Konstnären Lars Vilks blev 2007 känd för sina Muhammedteckningar – en serie teckningar föreställande profeten Muhammeds ansikte på en rondellhund. De gjordes för en utställning som hette Hunden i konsten i Tällerud, men fick aldrig ställas ut där.
En av teckningarna publicerades därefter på dagstidningen Nerikes Allehandas ledarsida den 19 augusti 2007, i en krönika om yttrandefrihet.
Efter publiceringen kritiserades bilden av Irans dåvarande president Mahmoud Ahmadinejad, vilket blev startskottet på en lång rad protester världen över och mordhot riktade mot Lars Vilks.

– Just handlingar som uppfattas kränka islam tillsammans med militär närvaro i muslimska länder är bland de mest hotdrivande faktorerna för Sverige i dag, säger NCT:s chef Mats Sandberg i Säpos årsbok.

Säpo säger sig ha stoppat två planerade terrordåd från militanta islamister i Sverige under 2014 och 2015. Planeringen för attentaten var i ett ”långt framskridet skede”. Det var inte återvändande från Syrien som låg bakom dem, vilket enligt Säpo visar vikten av att arbeta brett och inte enbart stirra sig blind på IS-resenärer.

Örebromoskéns vd Jamal Lamhamdi var med och ledde en lokal proteströrelse mot Lars Vilks för nio år sedan. Protesterna spreds sedan över världen. Bilden är från 2007.

Ö rebro har en särskild koppling till Lars Vilks och hans rondellhund. Det var här protesterna mot teckningen drog igång på allvar år 2007, när Nerikes Allehanda tryckt Vilks Muhammedhund intill en ledare till yttrandefrihetens försvar. Ett par hundra muslimer från Örebro moské demonstrerade utanför NA:s redaktion och uppmanade till bojkott av tidningen.

Nyheten om den svenska Muhammedhunden spreds snabbt i den muslimska världen. I Pakistan brände demonstranter svenska flaggor och en docka av Fredrik Reinfeldt. De höll upp plakat med budskap med krav på att Lars Vilks skulle dödas: ”Down with Sweden. Death to Larish”. Irans president Mahmoud Ahmadinejad fördömde Vilks och Nerikes Allehanda.

Örebromoskéns vd Jamal Lamhamdi var nöjd över ha varit med och mobilisera en lokal proteströrelse. Samtidigt växte en oro inom honom. De internationella reaktionerna började bli överdrivna och farliga, tyckte han. När arabiska medier ringde så bad han dem att ligga lågt.

– Vi hanterar det här i Örebro, sa jag. Vi sa att Sverige står för tolerans och öppenhet och att vi pratat med tidningen, och att de beklagat. Vi försökte dämpa det ute i världen. Vi ville inte att det skulle bli värre.

Men elden hade blivit för stor för att den skulle gå att kontrollera. En morgon i mitten av september fick Jamal Lamhamdi ett samtal från en utländsk journalist. Han ville berätta om en ljudfil som släppts av den då al-Qaida-knutna terrorgruppen ISI – Islamiska staten i Irak. På inspelningen uppmanade organisationens ledare Omar al-Baghdadi rättrogna muslimer att döda Lars Vilks. Terroristledaren lockade med en belöning på 100 000 amerikanska dollar och erbjöd en bonus på 50 000 dollar om Vilks slaktades ”som ett lamm”, det vill säga fick halsen avskuren.

Jamal Lamhamdi hörde journalisten i luren säga att även Ulf Johansson, Nerikes Allehandas chefredaktör, hade fått ett pris på sitt huvud.

– Baghdadi hade sagt att han skulle ta hand om Nerikes Allehanda. Alla som var inblandade i publiceringen skulle avrättas, säger Jamal Lamhamdi.

Fredrik Malm hade inte börjat jobba i Vivalla när al-Qaida hösten 2007 utlyste belöningen till den som mördar Lars Vilks och NA:s chefredaktör Ulf Johansson. Som polis i Örebro fick han i uppdrag att vakta lokaltidningens chefredaktör.

Under händelselösa arbetspass i chefredaktörens trapphus funderade han på om inte alla säkerhetsåtgärder var en smula överdrivna. Skyddet av Vilks och Johansson var en så stor apparat. Vad spelade det egentligen för roll vad någon terroristledare i Irak sa? Detta var Örebro, tänkte Fredrik Malm.

Idag tror han att han hade reagerat annorlunda och förstått allvaret bättre. Utvecklingen de senaste åren har visat att det finns svenska extremister som både har idéerna och förmågan att genomföra ett terrordåd på hemmaplan.

– Det krävs ju egentligen bara någon som tar tag i stafettpinnen, säger Fredrik Malm.

När Mohamad Qadar fick reda på att hans bror Liban hade dödats i Syrien postade han en bild av Örebro moské i morgonsol på sitt Instagramkonto. Till bilden skrev han ett citat från sin favoritroman, bestsellern ”Shantaram” av Gregory David Roberts:


Översättning


”… till följd av en delad uppfattning eller föraning om att de skulle dö en våldsam död och att de skulle dö unga.”


”…because of a shared belief or presentiment that they would die violently and they would die young.”
En föraning om att dö en våldsam död, och att dö ung.

Den sista bilden på @dundergullan-kontot lades upp i augusti förra året, samma månad som familjen i Vivalla fick budet att Mohamed Qadar inte levde längre. Den visar en muskulös skäggig man – inte Mohamed – som sitter med en nyfödd bebis i famnen. Bildtexten lyder:

”Med ett vemodigt leende sa han ’Din farsa lämna dig här och han kicka till paradiset.’”


Kapitel 2

Eskilstuna


Leif Abd al Haqq Kielan är imam i Eskilstuna. Förra sommaren var han med om att två hotfulla IS-män trängde sig in i hans moské.

I Eskilstuna stora moské tar en 75-årig vitskäggig imam vid namn Leif Abd al Haqq Kielan emot. Imamen är ensam kvar i byggnaden, en gammal Rikets sal som köpts av Jehovas vittnen.

Abd al Haqq Kielan skakar på huvudet åt moskén i grannstaden.

Fakta. Salafism


Salafism är en benämning på en rörelse inom islam, vars företrädare säger sig vilja återgå till islams grundläggande källor. Företrädarna gör anspråk på att representera den ursprungliga form av islam som tros ha praktiserats av profeten Muhammed och hans närmaste anhängare.
Numera används benämningen framför allt om en puritansk och socialt konservativ strömning inom sunnitisk islam med rötter i den i Saudiarabien dominerande wahhabismen.
I likhet med wahhabismen utmärker sig den puritanska salafismen genom ett strikt krav på monoteism. I högre grad än vad som är fallet inom sunnitisk islam i allmänhet präglas salafismen också av fientlighet gentemot shiitisk islam, vilken uppfattas som en kättersk lära.
Salafismen rymmer i sig flera olika konkurrerande attityder. Den ideologi som företräds av al-Qaida brukar kallas för salafijihadism eller jihadsalafism. Salafister är dock inte per definition militanta jihadister. Det finns meningsmotsättningar mellan olika grenar gällande frågan om hur och med vilka medel sharia, den islamiska lagen, ska implementeras och under vilka omständigheter jihad, i betydelsen ”heligt krig”, är legitimt.
Källa: NE.

– Det är sorgligt att säga det. Men Örebro moské styrs av salafister och extremister. Och samma gäng har försökt ta över moskén här också.

Abd al Haqq Kielan är sedan många år en av Sveriges mest kända muslimska företrädare. Han hette Leif Karlsson när han växte upp i Eskilstuna på 1940-talet. Som ung man på 1960- och 70-talen var han en sökare som läste massor av kurser vid universiteten i Lund, Göteborg och Stockholm: kinesiska, sanskrit, filosofi, konsthistoria och indologi.

En resa till Marocko 1963 med några kamrater blev inkörsporten till den muslimska världen. Leif Karlsson förälskade sig i landet och började allt mer intressera sig för islamisk kultur och religion. På ett antikvariat hittade han ett exemplar av Koranen i svensk översättning.

I slutet av 1970-talet fick han ett lärarjobb i Stockholm, han skulle utbilda utländska dataexperter på Ericsson i svenska. Några pakistanska ingenjörer gjorde stort intryck. De hade en djup, innerlig tro. Ibland lämnade de lektionerna för att gå ut i korridoren och be. Leif Karlsson hade långa samtal med ingenjörerna och fördjupade sina koranstudier.

1984 avlade han den muslimska trosbekännelsen och bytte ut några av sina namn. Karlsson blev Abd al Haqq Kielan. Leif behöll han. Sedan dess har han kämpat mot den misstänksamhet som många svenskar har mot muslimer. I tv-soffor och debattprogram har han tålmodigt upprepat sitt budskap: muslimer är vanliga människor. De flesta uppskattar det svenska, demokratiska samhället. De vill leva här, jobba, se sina barn få en bra utbildning och bygga upp en tillvaro precis som vilken annan svensk som helst.


Liksom i Örebro tjänar Jehovas vittnens gamla lokaler numer som moské i Eskilstuna.

De senaste åren har han känt sig tvingad att föra en ny kamp: mot muslimska extremister och IS-anhängare. De flesta svenskar förstår inte vilka strider som just nu utspelar sig inom svenska muslimska församlingar, menar Abd al Haqq Kielan.

– Extremisterna med sin förvridna tolkning av islam lockar ungdomar med löften om paradiset, men också om pengar, hus, kvinnor och en ställning i ett viktigt sammanhang. De nämner inte att husen och pengarna tills nyligen tillhörde andra människor som nu är slaktade eller på desperat flykt för livet.

En fredag i juni 2015 blev det skarpt läge här i hans egen moské, när två IS-anhängare anlände under fredagsbönen. En gästande saudisk imam hade just hållit en predikan på arabiska mot extremism och fanatism, berättar Abd al Haqq Kielan.

Vi går ut i den stora bönelokalen så att han kan visa vad som hände. Den tjocka heltäckningsmattan, med ränder som markerar riktningen mot Mecka, känns studsigt mjuk under strumplästen. Imamen pekar.

– Vi är några gubbar som har lite svårt att sitta på golvet så vi brukar sitta på stolar. Jag satt på en stol här, vid fönstret. Då såg jag de här två individerna som stod utanför, vid parkeringen. Sedan böjde jag mig ner och gjorde lite bön.

När Abd al Haqq Kielan tittade upp efter bönerna såg han att de två männen hade kommit in i moskén och gått fram till imamen, längst fram.

– De bråkade med honom. De sa att de såg honom som icke-muslim – därför kunde de inte be bakom honom. Därför att han hade predikat mot IS. De anklagade honom för att vara icke-muslim och sa att han var tvungen att be hela församlingen om ursäkt.

Fakta. Takfirism


Att anklaga en muslim för att inte vara en äkta muslim kallas ”takfir”. Takfiristerna som sympatiserar med IS anser sig ha rätt att döda vem som helst som motsätter sig deras extrema tolkning av islam.
Genom takfirismen rättfärdigar IS massmord på kurder, yazidier, shiamuslimer och sufier. Även sunnimuslimer kan dödas, om de inte ansluter sig till IS extrema idéer.

Att anklaga en muslim för att inte vara muslim kallas med en islamisk term för takfir. Takfir och takfirism är två viktiga begrepp för att förstå den samtida muslimska extremismen. De är drivande för mycket av terrorn som utförs av organisationer som al-Qaida och IS.

Koranen förbjuder uttryckligen dödande av andra människor. Men takfiristerna som sympatiserar med IS anser sig ha rätt att döda vem som helst som motsätter sig deras extrema tolkning av islam. I deras svartvita syn finns det bara sanna muslimer och otrogna, utan några nyanser däremellan.

Genom takfirismen rättfärdigar IS massmord på kurder, yazidier, shiamuslimer och sufier. Även sunnimuslimer kan dödas, om de inte ansluter sig till IS extrema idéer.

– I praktiken är en sådan här förklaring en dödsdom, i våldsbejakande extremisters ögon, säger Abd al Haqq Kielan.

Han och andra församlingsmedlemmar försökte prata med de båda Eskilstuna-takfiristerna om IS brutala metoder. De var ”frikostiga med sina åsikter”, enligt Haqq Kielan.

– Den ene menade att det är helt okej att bränna folk i burar och så. Islam säger att man ska terrorisera folk, menade han.

Förutom det obehag som besöket innebar insåg Haqq Kielan att det kunde ha utvecklats till en direkt farlig situation. Många flyktingar från Syrien kommer för att be Eskilstuna stora moské.

– De har ju flytt från de här människorna. Om de hade fått nys om att här kommer folk och försvarar allt det där som IS håller på med därnere – det kunde ju ha blivit…

Abd al Haqq Kielan avslutar inte meningen. Han förklarar att församlingsmedlemmar till slut föste ut de objudna gästerna.

– Det sista jag såg av dem var att de stod ute vid parkeringen och pratade, och så kom det en bil och plockade upp dem.

De båda IS-sympatisörerna kom enligt Haqq Kielan från Rahmanmoskén, en annan moské i Eskilstuna. Journalisten Magnus Sandelin, som granskar den svenska jihadismen, har avslöjat att en tidigare styrelseledamot och ungdomsledare i Rahmanmoskén öppet har hyllat IS.

”Må Allah stärka er och ge er seger”, skrev den 21-årige ungdomsledaren till en svensk IS-jihadist på Facebook. Han har även hyllat den trygghet och säkerhet som han menar råder i IS-kontrollerade områden.

När jag våren 2016 surfar in på ungdomsledarens Youtube-kanal har han hunnit fylla 22 år. Jag hittar omedelbart flera färska propagandafilmer från IS propagandacentral Al-Hayat Media Center som 22-åringen just lagt upp. Det är bildsatta nasheeder, bönehymner, där foton på krigare som höjer sina automatvapen blandas med sjungna budskap om att kriga i islams namn och att aldrig visa svaghet.


I Eskilstuna är det värre att som muslim offentligt säga att man är emot IS än att säga att man är för IS.

Abshir Osman, M-politiker

Ungdomsledaren är en av flera unga muslimska extremister som hotat den moderate Eskilstunapolitikern Abshir Osman. Hoten kom efter att Osman i lokalradion uttryckte sin oro för att ungdomar i staden ska lockas in i extremism.

Efter radioframträdandet skrev ungdomsledaren ”Dina handlingar är kufr” och ”frukta Allah innan du möter honom” till Abshir Osman. Kufr är ett muslimskt skällsord som innebär att någon förnekat Gud.

– När han skriver så, att jag gjort kufr, så innebär det att jag är en oren person som inte längre bör betraktas som muslim. För extrema muslimer innebär det att det är okej att döda mig.

Fakta. Eskilstuna


Eskilstuna kommun är en kommun i Södermanlands län med drygt 102 000 invånare.
Arbetslösheten i Eskilstuna ligger på 13,8 procent, vilket kan jämföras med 7,5 procent i riket. 31,6 procent av befolkningen har utländsk bakgrund, bland annat finns en stor grupp med rötter i Finland.
Medelinkomsten i Eskilstuna har under många år legat relativt lågt, under riksgenomsnittet. Eskilstunas män har 88 procent av vad män i riket har som medelinkomst, motsvarande för kvinnor är 90 procent.
15,4 procent har eftergymnasial utbildning på tre år eller mer. 22,3 procent har högst grundskola som avslutad utbildning.

Jag träffar Abshir Osman på ett brunmurrigt kafé inrymt i Eskilstunas stationshus. Han är en 53-årig politiker med kavaj, rutig skjorta och välputsade skor som sitter i både kommun- och landstingsfullmäktige. Han berättar att han kom till Sverige tre dagar efter att Carl Bildt och Moderaterna vann valet 1991. Abshir Osman blev politiskt aktiv ”nästan genast”, säger han. I Sverige engagerade han sig först i Kristdemokraterna, och sedan i Moderaterna.

– Det var naturligt för mig att vända mig till borgerliga partier. I Somalia hade jag varit politiskt engagerad mot kommunism.

Abshir Osman köper en cappuccino och lägger sin portfölj på stolen bredvid sig. Han är vice ordförande i landstingets kulturnämnd och har just kommit tillbaka från ett sammanträde i Nyköping. Han läppjar lugnt på sitt kaffe – men när en man reser sig lite häftigt vid bordet bakom hans rygg så rycker han till och vänder sig snabbt om, med oro i blicken.

Knappt ett år efter hoten kan han fortfarande bli rädd när han rör sig på Eskilstunas gator. Då och då har nya hot publicerats på nätet, berättar han, påminnelser om att Abshir Osman är att betrakta som en avfälling.

– I Eskilstuna är det värre att som muslim offentligt säga att man är emot IS än att säga att man är för IS, säger han.

Förutom hoten från den 22-årige ungdomsledaren har Abshir Osman trakasserats av en 20-årig Eskilstunabo med kriminellt förflutet. 20-åringen åtalades 2015 för mordförsök efter en knivattack – men friades i tingsrätten efter att mannen som blivit knivskuren inte vågat berätta vad som hände.

”Många större och tuffare än du har förklarat krig mot Allah och vi har sett vart det sluta för de. UPPHÖR om du inte vill gå samma öde till mötes”, skrev 20-åringen till Abshir Osman i ett direktmeddelande på Facebook. 20-åringen har även skickat hotfulla meddelanden till Abshir Osmans son.

– Jag håller mig undan och rör mig inte så mycket ute. Undviker vissa stadsdelar. Någon skulle absolut kunna döda mig. Eskilstuna har stora problem med både våld och extremism, säger Abshir Osman.

Flera unga muslimer i Eskilstuna har i Sveriges Radio vittnat om att de är rädda för att besöka Rahmanmoskén. En av de intervjuade, en 17-årig pojke, jämförde i radio ungdomsverksamheten med hjärntvätt. Efter inslaget blev han trakasserad via sms och i sociala medier. Trycket på pojken blev så hårt att Sveriges Radio beslöt att plocka bort intervjun med honom från sin webbplats.

Eskilstunapolisen utreder just nu flera hot som kommit från IS-anhängare som brukar vara i Rahmanmoskén. En 31-årig moskébesökare som hotats berättar i polisförhör att det finns fyra-fem unga män i Rahmanmoskén som har ”riktigt farliga idéer”. Enligt 31-åringen riktar de in sig på att rekrytera ungdomar och säger saker som ”om du dödar någon så kommer du till paradiset”. Han berättar för polisen att han under det senaste året i flera sammanhang försökt säga emot IS-anhängarna och nå ungdomarna de försöker locka. Men efter flera hot gav 31-åringen upp. Han vågar aldrig mer besöka Rahmanmoskén, och han har flyttat från Eskilstuna på grund av de hotfulla IS-anhängarna.

”Han säger att han har barn och familj och han vill inte att de ska göra honom illa”, står det i polisens utskrift från förhöret med 31-åringen.

I en källarlokal i Eskilstuna ligger omstridda Rahmanmoskén. Polisen utreder flera hot som kommit från IS-anhängare som brukar vara där.

Rahmanmoskéns ledning har slagit ifrån sig alla anklagelser om extremism och IS-kopplingar. Ungdomsledaren som hyllar IS sitter inte längre i församlingens styrelse och sägs inte ha kvar några formella uppdrag, även om han fortfarande kommer till moskén och ber.

Den 22-årige ungdomsledaren har även varit sekreterare i en muslimsk fotbollsförening med nära koppling till Rahmanmoskén: Al-Salam sportklubb. Klubben har väckt polisens intresse på grund av en rad personkopplingar till IS och religiös extremism.

Abd al Haqq Kielan menar att Rahmanmoskén och Al-Salam står för en ”pervers, förvriden form av islam”.
– Du hör det inte i predikningarna, men i snacket efteråt. De lockar ungdomar med juice, godis och bullar. Och så har de sin fotbollsklubb. Det är därifrån jag har förstått att rekrytering till IS har skett.

Jag frågar hur han uppfattat att rekryteringen går till.

– De spelar fotboll, de pratar, de sonderar terrängen, upptäcker vilka som är intresserade, vilka de kan prata med. Vilka som vill kämpa för islam och rädda oss mot de elaka. Vilka som vill kämpa för en islamisk stat, som de kallar det.

En av de unga män som hotat M-politikern Abshir Osman har även kopplingar till fotbollsklubben Al-Salam.

P å Al-Salams webbplats står sex styrelsemedlemmar listade. Den 22-åriga IS-sympatisören som hotat Abshir Osman uppges vara klubbens sekreterare och dessutom tränare för pojkar födda 2005, 2006 och 2007. Bland övriga styrelseledamöter finns två unga män som av polisen antas ha rest till Syrien och anslutit sig till IS eller någon annan jihadistgrupp. En av dem är son till ordföranden i Rahmanmoskén.

De båda resenärerna och fotbollsledarna är i 20-årsåldern. I augusti 2015 köpte de först ökenkängor, fälthandskar, ryggsäckar och annan utrustning på flera varuhus i Eskilstuna, Västerås och i Stockholm. Sedan lämnade de Sverige, reste till Turkiet och så vidare in i Syrien.

Den ene har sedan dess på sitt Facebookkonto postat hyllningar till strid i islams namn, samt ett foto av gevärskulor som placerats så att de formar ett hjärta. Den andre, han som är son till Rahmanmoskéns ordförande, har lagt upp en bild på den numera döde amerikanske terroristledaren Anwar al-Awlaki, den kanske störste inspiratören för unga jihadister världen över.

Hans profilbild på Facebook utgörs av en text på arabiska som uppmanar muslimer till ”en jihad mot kuffar/otrogna och deras medlöpare”. Detta krig ska, enligt samma text, föras med ”kroppar och tungor” på ”militär, ekonomisk och propagandistisk väg”.

När jag på telefon får tag på hans pappa, Rahmanmoskéns ordförande, säger han att sonen rest till Syrien för att arbeta i flyktingläger. Han är ”en ängel” som lämnat det trygga livet i Sverige för att hjälpa fattiga och krigsoffer.

Fakta. Sunni och shia


Splittringen mellan sunni- och shiamuslimer uppstod när profeten Muhammed dog år 632. Sunniterna ansåg att den mest kompetente av profetens anhängare skulle vara deras överhuvud, medan shiiterna ville att den positionen skulle gå i arv till Muhammeds kusin och svärson Ali.
Tolvsekten utgör i dag majoriteten inom shia. Större delen av befolkningen i Iran, södra Irak och Bahrain hör hit och erkänner tolv imamer med Ali som den förste och Muhammad ibn Hasan som den siste. Denne försvann 873, men sägs leva vidare som osynlig. Han lever fortfarande och kommer en dag att återvända för att göra världen gudomlig och rättvis. Till dess skall ledarskapet utövas av ett kollektiv av teologer och jurister, mullorna.
Shiiterna utgör cirka 10 procent av världens muslimer, men i Mellanöstern utgör shiamuslimerna omkring 40 procent av befolkningen.
Sunniislam är den största riktningen inom islam och utgör cirka 90 procent av världens muslimer. För sunnimuslimer har Muhammed och hans efterträdares handlingssätt och seder extra stor betydelse. Sedvanorna uttrycks i Sunna som utgör ett föredöme för alla sunnimuslimer.
Källa: NE, DN

– Han är i Idlib, nära gränsen till Turkiet. Han stöder inte IS, det är säkert till hundra procent.

Vad anser Rahmanmoskéns ordförande om IS? ”De är muslimer”, svarar han.

– Men de gör en del dåliga saker, som när de tänder eld på folk.

Så ger han sig in i ett resonemang som går ut på att ryssar, amerikaner och shiamuslimer är ”en miljon gånger värre” än IS.

– Shia är inte muslimer för mig. De är ateister. De har ingen moral.

Moskéordföranden säger att han är på väg att lämna sin post. En ny ordförande ska snart väljas, berättar han. När jag nämner Abd al Haqq Kielans anklagelser mot Rahmanmoskén blir han upprörd.

– Han snackar skit. Han är inte muslim för mig. Han är värre än terrorister för mig. Han är samma sak som amerikaner, ryssar och shia. Han stödjer shia. Och shia är som vilda djur. Som svin.

Är alla shiamuslimer som svin?

– Jag säger inte muslimer om shia, de är inte muslimer för mig. Men nej, det finns en del av dem som är lugna. När jag talar om vilda djur menar jag dem som styr i Iran.

Jag frågar Rahmanmoskéns ordförande om 22-åringen som hotat Abshir Osman och som hyllar IS på nätet.

– Han kommer till moskén ibland. Det är en bra, lugn kille. Jag har inte sett något konstigt från honom. Jag vet att han är med i fotbollsklubben, i Al-Salam.

Al-Salam betyder ”fred”. På sin webbplats skriver Al-Salam SK att föreningen huvudsakligen är till ”för ungdomar med muslimsk bakgrund” och att målet med verksamheten är ”att skapa ett mångkulturellt center i Eskilstuna”.

Klubbens ordförande Wassim Al Hajali säger att ingen av de tre misstänkta IS-sympatisörerna finns kvar i klubbstyrelsen.

– Hemsidan är inte uppdaterad, vi har en ny styrelse nu, säger Wassim Al Hajali.

De två tidigare styrelseledamöterna som enligt polisen troligen har rest till Syrien för att strida har Al-Salam SK:s ordförande inte sett på länge.

– Jag vet inte vad de gör. Kanske har de rest för att studera? De var bara med i styrelsen i ett par månader, och det var för flera år sedan. Det var när de var 16-17 år.

Abd al Haqq Kielans anklagelser – att fotbollsklubben skulle vara en plats för IS-rekrytering – är svåra att ta på allvar, menar Al-Salams ordförande.

– Vi ägnar oss åt fotboll. Vi pratar inte politik. Vi har spelare som är kristna, vi har icke-troende och vi har shiamuslimer i klubben. Abd al Haqq Kielan måste komma med bevis innan han säger sådana saker.

Jag frågar om den 22-åring som hotat Abshir Osman och som öppet postar IS-propaganda på nätet. Varför blev han sekreterare för Al-Salam SK? Klubbordföranden säger att 22-åringen var en duktig fotbollsspelare som spelade i klubbens A-lag, och att han var intresserad av styrelsearbete.

– Jag har inte hört honom säga något om IS. För mig är det så främmande. IS är inte muslimer i mina ögon, säger Wassim Al Hajali.

Den 1 juni 2015 greps en 45-årig predikant som föreläst i både Rahmanmoskén och i Örebro moské. Klockan sex på morgonen gick en polisstyrka in i hans lägenhet i Vivalla, ett stenkast från Örebro moské. Enligt Säpo och åklagaren hade han försökt värva fyra unga män till IS.
Tre dagar senare häktades predikanten av Örebro tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för brott mot lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorverksamhet.

Misstankarna grundade sig bland annat på anklagelser från oroliga anhöriga till de fyra unga män som 45-åringen skulle ha försökt rekrytera.

Under flera månader hade polisen avlyssnat 45-åringens telefon. I sammanlagt tio samtal diskuterade han, enligt Säpo, rekrytering till IS med de unga männen. I samband med gripandet skickade Säpo ut en kommuniké:

”Säkerhetspolisen har en tydlig bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro. Tillslaget är en del i insatsen som görs mot den lokala rekryteringen. Säkerhetspolisen ser att det finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna. Moskéerna har fungerat som samlingspunkt. Rekryteringen har främst skett i organiserad form på andra platser såsom kaféer och andra samlingslokaler. Vi vill poängtera att det inte är religiösa församlingar som pekas ut. Det är en enskild individs brottsliga verksamhet som står bakom rekryteringen.”

Men trots den höga svansföringen från Säpo och från åklagaren så höll inte bevisningen mot predikanten. Efter drygt tre veckor släpptes han, och ett par månader senare lade åklagaren ner förundersökningen. Det visade sig svårt att få IS-resenärer att prata om hur rekryteringen egentligen gått till, konstaterade åklagare Ronnie Jacobsson.

Från Sveriges Radio fick åklagaren en fråga: Finns det inget som längre talar för att 45-åringen har värvat personer till IS, eller är det bara det att bevisningen inte räcker till åtal?

– Snarare det sistnämnda, svarade åklagaren.

Sedan tillade han att eftersom det inte längre finns någon öppen utredning mot 45-åringen, så bör han betraktas som oskyldig.

Abd al Haqq Kielan säger att 45-åringen ingår i ett gäng mellansvenska salafister som de senaste åren försökt ta över makten i hans moské, Eskilstuna stora moské.

– Han skulle vara imam här. De hade allt planerat.

Ordet salafism kommer från det arabiska ordet ”salaf”, som betyder förfader. Det är en sträng trosriktning inom islam vars anhängare de senaste åren blivit alltmer synliga och offensiva i Sverige.

Kvinnors roll i ett salafitiskt samhälle är extremt begränsad. De får inte lämna hemmet utan sällskap av en man. Muslimer bör ta avstånd ifrån västerländsk kultur och undvika att bli vän med icke-muslimer.

Bland salafisterna finns imamer och andra i ledningsfunktion som stryker IS medhårs, som visar förståelse för dess barbari och dess folkmord.

Mohammad Fazlhashemi, professor

Det samhälle som IS skapat i Irak och Syrien är byggt på salafitisk grund. Det är samtidigt viktigt att inte sätta likhetstecken mellan salafister och terrorister. Det finns fredliga salafister, som visserligen är bokstavstrogna och konservativa, men som inte ger sig in i politiken.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet, säger att salafisterna ”försöker ta över så många församlingar och moskéer som möjligt”.

– Det är väldigt illavarslande, för bland salafisterna finns imamer och andra i ledningsfunktion som stryker IS medhårs, som visar förståelse för dess barbari och dess folkmord, säger Mohammad Fazlhashemi.

Eskilstuna-Kuriren och Radio Örebro har berättat om turerna i striden om styret i Eskilstuna stora moské. Enligt Abd al Haqq Kielan var det ett kuppförsök från religiösa extremister som misslyckades. Med hjälp av en stor donation från en stiftelse i Qatar ska styrelsemedlemmar i Örebro moské ha försökt få bort Abd al Haqq Kielan och ytterligare en person från moskéstyrelsen, och ersätta dem med andra betydligt radikalare personer.

Stiftelsen i Qatar heter Eid Charity och donerar årligen hundratals miljoner till moskébyggen, koranskolor och välgörenhetsprojekt världen över. Eid Charity har tidigare gett åtta miljoner kronor till Örebro moské – och därmed kunnat välja styrelserepresentanter där. Nu gick Eid Charity in med sex miljoner kronor i Eskilstuna stora moské. Pengarna var välkomna – de gjorde att den fattiga församlingen kunde betala sina bankskulder. Inledningsvis förstod inte Haqq Kielan vidden av stiftelsens motkrav. Han accepterade de två nya styrelseledamöterna som stiftelsen ville ha in i Eskilstuna stora moské. Sedan ”rullades det upp vilka som låg bakom det här”, säger Abd al Haqq Kielan.

– Den här killen från Gävle var ju här. Abo Raad. Och folket från Örebro.

Abo Raad är imam i Gävle moské, som grundades av den qatariska stiftelsen Eid Charity. I Gävle moskés stadgar står att Eid Charity ”utser stiftelsens styrelse”. Gefle Dagblad har i samarbete med frilansjournalisten Magnus Sandelin avslöjat att Gävleimamen öppet har stött terrorister. 2014 hyllade han IS framryckningar i norra Irak i ett inlägg på Facebook. ”O Gud, injaga skräck i Dina fienders hjärtan”, skrev Abo Raad när IS hade invaderat Iraks näst största stad Mosul. Han uppmanade sina läsare att skänka pengar till sina ”sunni-syskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor”.

Abo Raad har också varit ansvarig för innehållet på den nu nedsläckta webbplatsen muslim.se, där en extrem tolkning av islam förmedlades. Sajten spred budskapet att homosexualitet straffas med döden och att det är förbjudet att bli vän med en icke-muslim.

I sista stund misslyckades kuppförsöket i Eskilstuna på grund av en byråkratisk formalitet, säger Abd al Haqq Kielan. Qatarierna hade skickat in ofullständiga personuppgifter på de tilltänkta styrelseledamöterna, så länsstyrelsen godkände dem inte.

– De ville ha ett salafistiskt center här. De trodde allt var klart. Men de ropade hej lite för tidigt, innan de var över bäcken.

Abd al Haqq Kielan har sin uppfattning klar: om kuppen hade lyckats så hade verksamheten i Eskilstuna stora moské helt ha skiftat karaktär.

– Det skulle vara kurser för ungdomar i salafistisk inställning till islam. Kurser som preparerar dem, groomar dem, till att bli mer intresserade av radikal islam. Det skulle bli en radikalisering.

Abd al Haqq Kielan tror att hans moské hade kunnat bli en rekryteringsplats för IS-resenärer.

– Ja absolut. Det var ju deras plan.

Församlingen i Eskilstuna stora moské har runt 500 medlemmar. Många muslimer som kommer hit och ber avskyr IS idéer. Det blev tydligt när de under ilskna rop körde de bägge IS-sympatisörerna som angrep imamen på porten. Om det är som Abd al Haqq Kielan säger, att Abo Raad och andra planerade ett salafistiskt center här – skulle församlingsmedlemmarna verkligen ha velat gå till en sådan betydligt radikalare moské?

– Folk måste ju gå i moskén. Och de flesta… Även i Örebro moské så är majoriteten som går dit inte radikaler. Många vet inte vad som pågår i ledningen. De går dit för att det är en stor, bra luftig moské, precis som här.


Kapitel 3

Örebro


Jehovas vittnens gamla lokal i Vivalla är nu moské. Ledningen tar avstånd från det tiotal IS-sympatisörer som brukar komma hit för att be. Enligt Säpo sker rekryteringen till IS på andra ställen.

Ö rebro moské ligger i Vivalla och är en av landets största moskéer. Precis som moskén i Eskilstuna är den inrymd i Jehovas vittnens gamla lokaler: klumpiga men funktionella huskroppar av rött 70-talstegel. På granntomten har blomsterkedjan Plantagen en stor butik, lite längre bort ligger Max hamburgerrestaurang.

Moskéns 47-årige vd och talesman Jamal Lamhamdi är kortklippt och har ett prydligt ansat tätt skägg med vita stråk på sidorna. Stora bruna ögon med lugn, fast blick. När jag träffar honom i moskén har fredagsbönen just avslutats. Femhundra gudstjänstfirare är på väg ut igen. Några byggjobbare skyndar ut på parkeringen med verktyg skramlande runt bältet. Klockan är bara strax efter ett – de har några timmar kvar att jobba innan helgledigheten börjar.

Kvinnorna som firat gudstjänst ser jag inte. De har egen ingång och håller till i en särskild del av moskén, förklarar Jamal Lamhamdi.

När jag ber Örebromoskéns vd kommentera anklagelserna om extremism från Abd al Haqq Kielan skrattar han till: ett kort, glädjelöst skratt. Han säger att han och Örebro moské tidigare hade en god relation med Eskilstuna-imamen.

– Han kom hit några gånger, han ville ha hjälp med moskén. Han fick över fyra miljoner kronor från stiftelsen i Qatar. Så de vill förstås vara med i styrelsen och ha representanter där, säger Jamal Lamhamdi.

När Abd al Haqq Kielan inte ville acceptera de nya styrelsemedlemmarna så blev det en öppen tvist mellan Örebromoskén och Eskilstunamoskén.

– Så fort det blev en tvist med de här pengarna, då blev vi kallade salafister och terrorister direkt.

Enligt Jamal Lamhamdi handlar tvisten inte alls om tolkningar av islam eller olika uppfattningar om religion. Samtidigt har han och hans församling flera gånger bjudit in extrema och antidemokratiska talare till Örebro. I maj 2015, strax efter att @dundergullan-fotografen Mohamed Qadar och hans två kompisar åkt för att ansluta sig till IS, talade den kanadensisk-somaliske predikanten Said Ragaeh här. Han har pekat ut Kanadas premiärminister som ”fiende till islam” och gjort sig känd för sina kontroversiella budskap om kvinnor, homosexuella och icke-kristna.

– Islam säger till kvinnor: stanna hemma så mycket ni kan, gå inte ut i onödan, predikar Said Rageah i filmad föreläsning som fått stor spridning på nätet.

Han uppmanar muslimska män att kontrollera kvinnor i deras närhet så att de inte har för mycket kontakt med andra män, exempelvis via Facebook. Gud har, enligt Said Rageah, skapat kvinnor så vackra att det orsakar splittring och oreda när de rör sig ute i samhället. Särskilt ogillar han när muslimska kvinnor kombinerar hijab (huvudduk) och tajta jeans – det är ”ondska”.

I en föreläsning som kan ses på Youtube berättar Said Rageah om när hans egna barn tillbringade en jul hemma hos sin mormor och morfar, som är kristna. Rageah och hans hustru var själva på pilgrimsfärd till Mecka. När föräldrarna kom för att hämta barnen hade de blivit negativt påverkade. De visade julgranen och sa: ”titta pappa, det är inte så farligt!”. Men Said Rageah såg stora faror. Den icke-muslimska miljön var skadlig för hans barn, menade han.

Lärdomen: Det kunde vara okej med ett ”mycket kort” besök hos icke-muslimska släktingar, men han avrådde bestämt från att lämna barn ensamma bland kristna.

Said Rageah hade kommit med rekommendationer från flera skriftlärda, berättar moskéns vd Jamal Lamhamdi. I Örebro moské talade Said Rageah om barnuppfostran.

– Han pratade emot IS. Det handlade om hur man ska undvika att ungdomar hamnar i knarkmissbruk eller söker sig till IS. Jag lyssnade inte själv på honom faktiskt, men jag fick höra att det var bra. Vi kände inte till att han sagt de här sakerna tidigare.

När jag sitter på Jamal Lamhamdis kontor suckar han tungt när de kontroversiella predikanterna som besökt Örebro moské kommer på tal. Det har blivit ett bekant mönster i Örebro: moskén bjuder in en predikant, någon bloggare som håller koll på extremism uppmärksammar antidemokratiska uttalanden hos predikanten, lokalpressen och/eller Säpo ringer till Jamal Lamhamdi och ställer kritiska frågor.

Som i december 2012, då Örebro moské stolt annonserade att den sudanesiske predikanten Abd Alhay Yousuf skulle föreläsa efter fredagsbönen. Han står för en radikal salafistisk syn på världen och hyllade al-Qaidaledaren Usama bin Ladin dagen efter hans död 2011.

– Usama bin Ladin är vår bror och vår beskyddare! utropade han inför en folksamling som höll upp bilder på den dödade terroristledaren.

I Örebro talade Abd Alhay Yousuf varken om Usama bin Ladin eller om terrorism, enligt Jamal Lamhamdi. Han kallar den sudanesiske gästen för ”en mycket fin människa”.

– Om du hörde hans föreläsning så skulle du kanske bli muslim! Om du lyssnade på hans ord. Mycket fint. Men så kommer det helt plötsligt att han sagt något 2003 eller så, på Youtube, om al-Qaida eller något. Och så kommer Säpo och säger: ”Den mannen är farlig. Varför har ni bjudit honom?”

Jamal Lamhamdi och de andra i ledningen för Örebro moské samarbetar med Säpo. Ett tiotal misstänkta IS-sympatisörer kommer regelbundet till moskén för att be.

– För den här gruppen är vi, styrelsen, enemy number one. Vi är de sista som får veta något. De litar inte på oss eftersom vi samarbetar med Säpo, säger Yahya Hidig, som sitter i församlingens ledning.

IS-resenärerna från Vivalla har gemensamma drag, enligt Jamal Lamhamdi. Många växte upp i splittrade familjer och de har ofta begått brott. Bland de radikala killarna finns förre Guantanamofången Mehdi Ghezali, vars yngre bror Amin nu antas vara i Syrien och kriga med IS. Moskéns vd dröjer sig kvar vid Mehdi Ghezali.

– Jag minns honom från när han var tio år, jag brukade ge honom godis. Sedan blev han tolv-tretton år, han blev brottsling, riktig brottsling. Jag gav honom råd och försökte få in honom på rätt väg. Han och hans kompisar var tjuvar, professionella tjuvar. Han åkte till Portugal med ett par tunisier och hamnade i fängelse. Sedan blev han 18-19 år, blev ung och stark, och han funderar: vem är jag, vad gör jag med det här livet, vad är islam? Så han går till extremismen. Man borde studera Mehdis fall ordentligt.

IS-sympatisörerna som kommer för att be ger moskén dåligt rykte – men det är oförtjänt, menar Jamal Lamhamdi.

– 98 procent av alla här i Örebro moské är mot IS. De kan stå och säga det offentligt, inga problem. Men så har vi några fiskar. Småfiskar som luktar starkt över hela landet.


De tycker inte att det som IS gör är bra – men kanske ändå inte helt fel.

Fredrik Malm

Enligt Vivallapolisen Fredrik Malm finns det ingenting som tyder på att Örebro moské är inblandad i någon rekrytering till IS. Rekryteringen sker på andra platser. Däremot rör sig IS-resenärer och IS-sympatisörer regelbundet i moskén.

– De träffas efteråt sen, hemma hos någon eller på annan plats. Vi vet inte var, säger Yahya Hidig från moskéns ledning.

Det är även polisen Fredrik Malms bild av IS-sympatisörerna: först ses de i moskén och ber – sedan går de någon annanstans och talar om mer radikala saker. Men problemet är inte bara den lilla klick som är övertygade IS-anhängare, menar Fredrik Malm, utan att så få säger emot dem. Han talar om ”en dubbelhet” som han upplever att många Vivallabor tycks känna gentemot IS.

– Jag tror att många här vill ha en muslimsk stat. De vill nog gärna leva i ett muslimskt land. De tycker inte att det som IS gör är bra – men kanske ändå inte helt fel. Och det gör att det blir en tvekan i att våga fördöma eller att våga ställa sig emot. På något sätt har det blivit att då är man emot islam, och det är ju inte riktigt rätt.

Fredrik Malm önskar att moskén tog ”en tydligare roll i det förebyggande arbetet”. När jag nämner det för Jamal Lamhamdi blir han irriterad. Han påpekar att imamen som ledde fredagsbönen på arabiska alldeles nyss predikade för tolerans och mot IS. Det gillar förstås inte IS-killarna, säger Lamhamdi, men de fortsätter ändå att komma till Örebro moské.

– Polisen vill att vi ska agera mot de här extremisterna – men vad ska vi göra? Ska vi slå dem, eller vad ska vi göra? Vi kan visa polisen: här är de. Mer kan vi inte göra.

En artikel av

Text Niklas Orrenius
Foto Jonas Lindkvist

Dela med dina vänner

Personerna i reportaget


ÖREBRO

Mohamed Qadar  Amatörfotograf från Vivalla som publicerade sig på Instagramkontot @dundergullan fram till augusti förra året, då föräldrarna fick besked om att han avlidit i Syrien. IS-anhängare. Född 1986.

Liban Qadar Mohameds lillebror. Reste redan 2013 till Syrien, kom tillbaka till Sverige och reste sedan åter för att ansluta sig till IS. I början av 2015 fick hans anhöriga i Vivalla besked om att han dödats i strid, 23 år gammal.

Farah Osman Vän med Liban och Mohamed Qadar. Sörjdes i början av 2015 efter bud om att han dödats i strid för IS, 24 år gammal. Spelade liksom Liban i yngre dagar i fotbollslaget Vivalla Stars.

Ahmed Barre En tredje ung svensksomalier från Vivalla som sörjdes som ”martyr” efter att han dödats i strid i Irak eller Syrien i början av 2015. Han var 25 år gammal.

Yasmin 22-årig svensksomalier som växte upp i Linköping. Gifte sig med en man i Vivalla som åkte för att ansluta sig till IS. I maj 2015 reste Yasmin, tillsammans med Mohamed Qadar, för att återförenas med maken i Syrien.

Amin Ghezali 23-årig lillebror till den förre Guantánamofången Mehdi Ghezali. Reste till Syrien i maj 2015 tillsammans med Mohamed Qadar och Yasmin. Har liksom flera IS-krigare från Örebro kriminell bakgrund.

Mahdi Warsama Örebroare och tidigare ordförande för föreningen Afrikas horn, med många svensksomalier som medlemmar. Har kontakt med IS-krigarnas familjer.

Fredrik Malm  Polisinspektör i Örebro som sedan flera år jobbar och trivs i Vivalla. Har fått acceptera att förebyggande av terrorism numera ingår i hans arbetsuppgifter.

Mehdi Ghezali Greps år 2001 i Pakistan och satt i över två år fängslad på den amerikanska flottbasen Guantánamo. Greps på nytt 2009 i Pakistan, tillsammans med misstänkta al-Qaida-anhängare. Bor i Vivalla.

Lars Vilks Svensk konstnär som lever under konstant dödshot sedan hans teckning ”Profeten Muhammed som rondellhund” publicerats i Nerikes Allehanda 2007. Protesterna mot Vilks teckning började i Örebro och spred sig sedan utomlands.

Jamal Lamhamdi Vd för Örebro moské, dit flera IS-sympatisörer kommer för att be. Säger sig samarbeta med Säpo. Var med och drog igång demonstrationerna mot Lars Vilks teckning 2007.

ESKILSTUNA

Leif Abd al Haqq Kielan 75-årig imam och föreståndare för Eskilstuna stora moské. Anklagar flera andra moskéer för att stå för extremism och förvridna tolkningar. Konverterade på 80-talet och släppte då efternamnet Karlsson.

22-årig ungdomsledare Aktiv i Rahmanmoskén och tidigare sekreterare i fotbollsklubben Al-Salam SK. Postar IS-propaganda i sociala medier. Polisen utreder flera hot som han misstänks ligga bakom.

Abshir Osman  54-årig moderatpolitiker och muslim som flera gånger hotats efter att han i medier uttryckt oro för att ungdomar ska lockas av extremism.

”Resenär 1”  Son till Rahmanmoskéns ordförande och tidigare styrelseledamot i Al-Salam SK. Polisen tror att han strider för en jihadistgrupp i Syrien – hans pappa säger att han jobbar i flyktingläger där. Postar terroristpropaganda i sociala medier.

”Resenär 2” Tidigare styrelseledamot i Al-Salam SK. Reste förra året till Syrien tillsammans med ”Resenär 1”. Polisen tror att han strider för en islamistisk grupp. Postar hyllningar på nätet till strid i islams namn.

Rahmanmoskéns ordförande Anser sig förtalad av imam Leif Abd al Haqq Kielan, som uttryckt att Rahmanmoskén står för extremism. Säger att han är på väg att avgå och att en ny ordförande ska väljas.

Wassim Al Hajali Ordförande för Al-Salam SK, som tidigare haft flera styrelsemedlemmar som uttryckt stöd för IS eller al-Qaida. Tillbakavisar anklagelser om extremism – klubben handlar om fotboll, inte om politik, säger han.

Abo Raad Kontroversiell imam i Gävle som hyllat IS framryckningar i Irak. Enligt Abd al Haqq Kielan inblandad i ett försök att ta över Eskilstuna stora moské och skapa ett ”salafistiskt center”.

Berättelsen i korthet