Nordkorea - DN Fokus
Kapitel

Fokus. Nordkorea

Bildreportage: Vardag i Nordkorea

De dyrkar, tillber, beundrar och hyllar. Tillsammans bildar de ett hav av undersåtar i världens mest isolerade land. DN:s fotograf Roger Turesson har rest runt i Nordkorea under en vecka. Här är hans bild av vardagen i envåldshärskaren Kim Jong Uns rike.

Dela med dina vänner

1TUNNELBANAN. Pyongyangs tunnelbana är byggd i sovjetisk stil. I taket hänger ljuskronor och på väggarna finns mosaikbilder med socialistisk konst. Tunnelbanevagnarna pryds med porträtt av landets tidigare ledare Kim Il Sung och Kim Jong Il. Tunnelbanan består av två linjer med sammanlagt 17 stationer, med namn som Välstånd, Ära, Facklan, Paradis och Triumf.

2 LANDSBYGDEN. Utanför Pyongyang, längs de breda landsvägarna, går eller cyklar människorna. Lastbilarna är överlastade med säckar och passagerare. Oxar drar plogarna och bönder korsar vägen med bördor på ryggen.

3VETENSKAPSCENTRET. Sci-tech complex i Pyongyang har formen av en atom och här ska allmänheten kunna ta del av kunskap som sammanställts av nordkoreanska vetenskapsmän. En attrapp av de nordkoreanska raketer som använts för att sända ut satelliter i rymden har en central placering i byggnaden.

4HUVUDSTADEN. Välståndet har ökat i Pyongyang, huvudstaden med tre miljoner invånare. Vissa restauranger erbjuder rätter ur en internationell meny som kostar långt mer än en genomsnittlig ­månadslön. Varje år ska en stor del av husen målas om, något som de boende själva ansvarar för. Husen får ny färg: ljusblått, rosa, grönt, gult eller rött. Mansuberget är den högst belägna platsen i staden och där bugar nordkoreaner framför de 22 meter höga bronsstatyerna av landets tidigare ledare Kim Il Sung och Kim Jong Il.

Trafikpolis i centrala Pyongyang.

Utsikt från Juchetornet i centrala Pyongyang.

Mirae Scientist Street. En nybyggd del av Pyongyang med lägenheter för vetenskapsmän.

De största talangerna i landet får träna på Pyongyang International Football School.

Inlines i Pyongyang.

Den fullsatta arenan väntar på startskottet i Pyongyang maraton.

Blommor och bugningar för Kim Il Sung och Kim Jong Il.

Roger Turesson är fotograf på ­Dagens Nyheter sedan 2010. Han fick Stora Journalistpriset 2013 och har tagit Årets Bild tre gånger. Har bevakat flera konflikter i bland annat Irak, Balkan, Tjetjenien och Syrien. Roger Turesson och reportern Torbjörn Petersson var i Nordkorea under en vecka, i Pyongyang, vid östkusten i staden Wonsan, i skidorten Masikryong och i Kaesong vid gränsen mot Sydkorea. De reste som ensam nyhetsorganisation, men med två följeslagare ständigt i släptåg. Platserna de fick se var utvalda, men de fick vid vissa tillfällen själva välja ut vilka de ville intervjua.

Dela med dina vänner


Nordkorea


Nordkorea har ett system av arbetsläger med 80 000–120 000 fångar, Där förekommer systematiska och utbredda brott mot mänskliga rättigheter, utförda av landets ledare mot sitt eget folk, enligt en FN-rapport från 2014.
Nordkorea har sedan 1948 styrts av familjen Kim, nu i tredje generationen. En kult kring ledarna har skapats som saknar motstycke i världen.
Kim Il Sung grundade nationen 1948 och var dess ledare fram till sin död 1994. Då utlystes landssorg i tre år.
Sonen Kim Jong Il efterträdde och satte militären i första rummet. Han är bland nordkoreaner känd för sina filmkunskaper och för att på allvar inlett landets kärnvapenprogram.
Kim Jong Un tog över när fadern avled 2011. Han har låtit bygga en rad nöjesanläggningar, flygplatsterminal, en skidort och skyskrapor i Pyongyang. Han tillåter ett större mått av marknadsekonomi än tidigare.

Berättelsen i korthet