Ica: Svårt granska städarnas villkor - DN Fokus
Kapitel

Fokus. De osynliga

Ica: Svårt granska städarnas villkor

Alla som jobbar i Ica-butiker ska ha vettig lön. Men att kontrollera att städare har acceptabla villkor är svårt, säger Icas hållbarhetschef Kerstin Lindvall efter DN:s avslöjande om lågbetalda mongoliska städare på Ica Maxi.

Dela med dina vänner

DN berättade på onsdagen om vittnesmål från flera städare på Ica Maxi Solna och Ica Maxi Nacka: de arbetar varje dag, måndag till söndag, och får ut 7 000-8 000 kronor per månad. Det är mindre än hälften av vad städare som får betalt enligt kollektivavtal skulle tjäna för samma arbetsinsats.

Städarna som DN talat med är missnöjda med sina löner. Samtidigt är de rädda att förlora sina jobb om de pratar om sina villkor.

– Det är jättetråkigt när sådana här fall uppstår. Men jag är mer ledsen än förvånad, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetschef på Ica.

Städarna är inte anställda direkt av Ica Maxi utan av Onur Städ, som sköter städningen av Maxibutikerna i Nacka och Solna. Onur Städs ägare Hüseyin Dogan menar att han betalar sina städare avtalsenlig lön, 122 kronor i timmen.

Under torsdagen visade Hüseyin Dogan upp lönespecifikationer för DN. De visar att flera av hans städare fått månadslöner runt 7 000 kronor – men antalet angivna arbetstimmar på specifikationerna är betydligt lägre än vad städarna säger till DN att de i själva verket arbetar. Hüseyin Dogan vill även poängtera att andra lönespecifikationer också visar högre belopp.

Hållbarhetschef Kerstin Lundvall säger att Ica centralt tillhandahåller checklistor för vad handlarna kan tänka på i en upphandling.

I det här fallet har båda handlarna använt sig av dem när de upphandlat städkontraktet. De har följt våra råd och det stöd vi har gett dem och exempelvis hämtat in kopior på anställningsavtal.

Är checklistorna tillräckliga?

– Man kan säkert göra mer. Checklistorna kompletteras också med andra tips och råd om att försöka observera städpersonalen för att se om det är samma eller olika städare som dyker upp, säger Kerstin Lundvall.

Ica centralt har ett ramavtal med Samhall om städning som de enskilda handlarna kan använda.

– Men det är de inte gjort i de här två butikerna. Det är helt upp till dem, säger Kerstin Lundvall.

Kurt Junesjö, tidigare förbundsjurist på LO/TCO, är upprörd över vad de mongoliska städarna berättar om sina arbetsvillkor. Icahandlarna bär den stora skulden, menar han.

– De säljer rättvisemärkta bananer och etiskt odlade grönsaker – men struntar i människorna som städar i deras butiker. Det är snuskigt, säger Kurt Junesjö.

Gesa Markusson, mångårig ombudsman på Fastighetsanställdas förbund, säger att hon ”tyvärr inte är förvånad” över uppgifterna.

– Vi har sett det här i Ica-butiker förut.

Maxihandlarna i Solna och i Nacka gick under torsdagen ut på sina Facebooksidor och lovade sina kunder att följa upp uppgifterna från städarna om sjudagarsveckor och låga löner.

”Jag tror att de som arbetar i städbolagen har mer att vinna på att vi som köper deras tjänster stannar kvar och ställer krav på förbättringar, än att vi säger upp avtalet direkt. Jag försäkrar att om de inte lever upp till kraven så kommer de inte att få jobba med oss”, skriver Mats Nilsson, vd för Maxi i Nacka.

Berättelsen i korthet